HEP prvo najavio da će višak plina koristiti i prodati, a sad okreće ploču

Frane Barbarić/Izvor: HEP

HEP sada tvrdi da viškovima plina koje preuzima od Ine ne može raspolagati te ga mora ostaviti u transportnom sutavu kojim upravlja Plinacro, pa dakle da ništa nema niti s prodajom za par centi, no u travnju je Uprava govorila drukčije i najavila, nimalo alarmantno, da u podzemnom skladištu nema mjesta te da će višak plina koristiti za vlastitu potrošnju i prodavati

Iako su iz HEP-a jučer tvrdili da viškove plina koje moraju kupiti od Ine ostavljaju u transportnom sustavu jer njime ne smiju raspolagati na drukčiji način, N1 saznaje da je početkom travnja HEP zapravo obavijestio Ministarstvo gospodarstva da će imati višak plina te je ujedno naveo da će ga koristiti za vlastitu potrošnju i provoditi njihovu prodaju na domaćem i inozemnom tržištu.

Ukratko, najavili su da će plin koristiti i prodavati, te ničime tada nisu signalizirali da bi mogao nastati problem i financijski gubitak na tom višku plina, odnosno da će ga se prodavati i za 1 cent, ili pak da nema mogućnosti da se plin skladišti negdje drugdje u EU.

Šef Uprave HEP-a je, naime, kako saznaje N1, obavijestio Ministarstvo gospodarstva početkom travnja da će u razdoblju od 1. travnja 2023. godine do 31. ožujka 2024. godine procijenjeni višak plina biti oko 2000 gigavat sati, što predstavlja iznos od 82 milijuna eura, uz pretpostavku zadržavanja iste otkupne cijene.

U službenoj se komunikaciji također najavljuje da se, s obzirom na znatno veću količinu plina koju Ina predaje HEP-u u odnosu na količinu plina koju HEP isporučuje kupcima, krajem travnja ove godine očekuje zapunjavanje slobodnih kapaciteta podzemnog skladišta plina kojima raspolaže HEP te da plin više neće biti moguće zbrinuti u tom skladištu.

Objašnjavaju da će po zapunjenu slobodnih skladišnih kapaciteta viškove plina nastale provedbom Uredbe NN31/2023 koristiti za vlastitu potrošnju i prodavati.

N1./Autor: Gordana Grgas