HEP-ovci iz kvote HNS-a počeli pokazivati pravo lice: Direktor Elektrodalmacije Split nikad nije stekao titulu magistra znanosti!

Foto: Mega-media.hr

U jeku afere s lažnim diplomama, kad se građani ove države s pravom pitaju hoće li se napokon stati na kraj onima koji koriste slabosti sustava da bi se financijski okoristili, portal Meda media donosi vijest o još jednoj osobi na čelu jedne važne državne firme koja ne samo neetički, već i zakonski kažnjivo zloupotrebljava diplomu, odnosno koristi nepripadajuću akademsku titulu te godinama prima značajna financijska sredstva na koja nema zakonsko pravo.

Riječ je o Saši Kraljeviću koji se već 4 godine nalazi na direktorskoj funkciji u državnoj firmi HEP ODS Elektrodalmacija Split. Kao što je lako provjerljivo, on se u službenim dokumentima služi akademskom titulom magistra znanosti (mr. sc.) koju nikada nije stekao.

Kraljević je 2003. godine upisao, a godinu dana kasnije i završio jednogodišnji međunarodni poslijediplomski studij na Sveučilištu Wales u Velikoj Britaniji i stekao zvanje Master of Philosophy. Zatražio je priznavanje inozemne diplome od Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) te je 21. ožujka 2006. dobio rješenje iz kojeg je jasno da je njegova diploma izjednačena s diplomom diplomskog sveučilišnog studija, a ne s magisterijem znanosti. Međutim, ovaj se gospodin nastavio lažno predstavljati i potpisivati kao mr.sc. te akademsku titulu piše ispred imena, iako po svojoj visokoškolskoj kvalifikaciji ima pravo na titulu mag. el., kao i svi koji su studij završili nakon stupanja na snagu tzv. Bologne i čiji se akademski naziv piše isključivo iza imena i prezimena.

Kako takav lažni prefiks imenu u naravi donosi 8% povećanja mjesečne plaće, lako se može izračunati da je Kraljević oštetio državnu firmu, a time i Republiku Hrvatsku za iznos preko 150.000 kuna neto. Za vrijeme njegovog „direktorovanja“, firma je doživjela značajan pad na svim razinama, pa radnici Elektrodalmacije s nestrpljenjem očekuju konačni odlazak ovog nesposobnog državnog „menadžera“ sklonog višegodišnjem lažnom predstavljanju.

Na sreću radnika firme, koji se teško mire s općom devastacijom koju je dotični prouzročio, mandat mu je istekao u prosinu 2018. godine, ali kako još uvijek nije imenovan novi direktor, dotični lažni mr. sc. i dalje privremeno obnaša tu funkciju umjesto da pred sudom odgovara za lažno službeno predstavljanje i da bude prisiljen vratiti prevarom stečenih oko 150.000 kuna.