Povezite se

Energetika

HEP Opskrba potiče mlade inovatore

Objavljeno

-

Mladi osnivači startupa, patenata i inovativnih proizvoda pokazali su da Hrvatska itekako ima razloga za optimizam te proizvode koji plijene pažnju i kod kuće i u svijetu. 

O inovativnosti, transformaciji energetskog sektora, isplativosti obnovljivih izvora, kupcima koji će postati i proizvođači električne energije te mnogim drugim trendovima u energetskom sektoru i ove se godine raspravljalo na tradicionalnom, sedmom Susretu kupaca HEP Opskrbe u Splitu, Osijeku, Opatiji te Zagrebu. HEP Opskrba, koja i sama teži inovativnosti i uvodi niz takvih usluga za svoje kupce, ove je godine omogućila i mladim inovatorima da pokažu što su najinovativniji među njima već osmislili i s kakvim se proizvodima probijaju u Hrvatskoj i u svijetu.

Tako su se kupci HEP Opskrbe upoznali s HEPI Traderom, koji im omogućava samostalno upravljanje nabavom električne energije, praćenje trendova i uspoređivanje cijena na tržištu, a samim tim i optimiziranje troškova i unaprjeđivanje poslovanja. Osim toga, vidjeli su SOLVIS, hrvatskog proizvođača fotonaponskih modula, usmjerenog na proizvodnju ekološki prihvatljivog i svima dostupnog izvora energije, s kojima su već godinama prisutni i na svjetskom tržištu. Među izlagačima su bili i Newton Technologies Adria, koji su osmislili tehnologiju pretvaranja govora u tekst u realnom vremenu, zatim Vectrino, koji snimaju građevine iz zraka i pod vodom. Kupcima je pažnju privukao i STEMI, edukacijski proizvod, koji djecu uči programiranju i elektronici kroz aplikaciju i izgradnju robota. Peekator je prisutnima pokazao kako iskoristiti tehnologiju za ‘mistery shopping’, a Foodin, kuhinjski asistent, kako pametno kupovati prehrambene proizvode preko aplikacije. Izlagač Grow city – EcoBox je predstavio samoodrživi mobilni sustav za uzgoj hrane, dok je Genus, stroj za sortiranje graha, pokazao kako sortirati grah, uz pomoć umjetne inteligencije. Udruga slijepih iz Zagreba predstavila je ručno rađene sapune s točkicama.

Simpatije okupljenih svakako je pridobio projekt 5L4-VKO, robot popularno zvan Slavko, edukativni alat s tablet aplikacijom, koji kod korisnika razvija programersko razmišljanje i uči ih kako programirati svog robota. Mladi inovator Ivan Kožar, kojemu je Nikola Tesla inspiracija od osnovne škole, izradio je Teslinu zavojnicu, moduliranu glazbom, a predstavnike mladih genijalaca zastupao je i tim, koji je predstavio Mundus, društvenu igru, koja je spojila Monopoly, Sraz, Rizik i kviz. Iz profesionalne eSports organizacije s timovima u svim popularnim eSport igrama predstavili su Zagreb 360 Gaming, koji žele postati jedan od najutjecajnijih eSport timova s ovih prostora. HEP Opskrba je predstavila i HEPI i HEPI Partner, koji kupcima omogućavaju niz pogodnosti i uštede u potrošnji struje, a Kandit se pobrinuo da se posjetitelji mogu zasladiti s njihovim čokoladama.

– Jako smo sretni što je naš susret kupaca postao događaj na kojem sve više naših kupaca želi biti, na kojem aktivno sudjeluju, razmjenjuju znanja i iskustva te što svake godine pomičemo granice u inovacijama i učimo nešto novo. Posebno nam je drago što smo i našim mladim osnivačima startupa i inovatorima omogućili da nam pokažu i onu ljepšu stranu Hrvatske, a koju se često nepravedno zanemaruje, domaću pamet koja itekako ima što pokazati i kod kuće i u svijetu. Naš susret kupaca je, prije svega, mjesto na kojem inspiriramo jedni druge. Zato se već veselimo i idućem susretu, da vidimo kakve nam sve novosti nosi 2019. godina – istaknula je Tina Jakaša, direktorica HEP Opskrbe.

HEP Opskrba, kao društveno odgovorna kompanija koja brine o mladim talentiranim umjetnicima, u svoj program uvrstila je i izuzetnog mladog virtuoza Martina Kutnara, koji je prvi u Hrvatskoj svoj nastup imao na električnoj harmonici.

7. Susret kupaca HEP Opskrbe u Zagrebu

Nastavi pregledavati
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Energetika

HEP Plin kupio distribucijsku plinsku mrežu Općine Bizovac

Published

on

Dodao

Sjedište HEP Plina u Osijeku

HEP Plin je početkom srpnja s Općinom Bizovac potpisao ugovor o kupovini 52,5 kilometara plinske mreže u vlasništvu Općine, i tako osigurao njenu dugoročnu  funkcionalnost. Vrijednost ugovora iznosi 2,1 milijun kuna i njime HEP Plin gotovo u potpunosti zaokružuje distribucijsko-opskrbno područje u Osječko-baranjskoj županiji. 

Akvizicija obuhvaća mrežu u naseljima Bizovac, Habjanovci, Brođanci, Cret Bizovački, Novaki Bizovački i Samatovci, čime je HEP Plin potvrdio položaj jednog od vodećeg distributera i opskrbljivača plinom na hrvatskom tržištu. HEP Plin će tako opskrbljivati gotovo 100.000 kupaca te će upravljati s više od  3.900 kilometara plinske distribucijske mreže na području četiri županije u istočnoj Hrvatskoj: Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske. 

Općina Bizovac izgradila je 1995. godine vlastitim sredstvima plinsku mrežu na svojem području kojom potom upravlja komunalna tvrtka Dvorac  iz Valpova. Na temelju javnog natječaja, koncesiju za distribuciju i opskrbu kupaca plinom na području Općine Bizovac u travnju 2003. godine dobiva HEP-Plin. Kupovina distribucijske plinske mreže Općine Bizovac dio je poslovne strategije HEP Plina koja uključuje objedinjavanje vlasništva nad plinskom mrežom na vlastitim distribucijskim područjima, preuzimanje plinske mreže u vlasništvu jedinica lokalne samouprave te akvizicije drugih tvrtki koje se bave distribucijom i opskrbom plinom. 

Tako je 2018. godine preuzeta distribucijska mreža Općine Feričanci, a 2019. tvrtka za distribuciju i opskrbu plinom Plin Vtc iz Virovitice. U ožujku 2020. HEP Plin je sklopio ugovore o kupoprodaji poslovnih udjela u tvrtkama PPD-Distribucija plina i PPD-Opskrba kućanstva, čime je zaokružio plinsku distribucijsku mrežu i opskrbu kupaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji 

Dugoročni planovi HEP Plina usmjereni su na izgradnju dodatne plinske mreže te uvođenje novih tehnologija, poput daljinskog očitanja i „pametnih“ plinomjera, čime se osiguravaju temelji za daljnje povećanje broja kupaca, količine distribuiranog plina i povećanje kvalitete usluge.

Ucitavanje vijesti

Energetika

Likovni umjetnici ukrasili tri zagrebačke trafostanice

Published

on

Dodao

Na temelju dogovora s HEP-Operatorom distribucijskog sustava Elektrom Zagreb, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika raspisalo je natječaj za oslikavanje muralima tri zagrebačke trafostanice. Pobijedili su Danijel Žeželj, Klara Rusan i Goran Rakić, koji su krajem svibnja izveli murale na objektima Elektre Zagreb u središtu grada i u jednom prigradskom naselju

Njihovi radovi odabrani su na natječaju HDLU-a, raspisanom tijekom veljače 2020. na kojem su pravo sudjelovanja imali redoviti članovi društva. Osim vizualnog rješenja novog murala, zainteresirani umjetnici su morali dostaviti i portfolio s dosad realiziranim likovnim radovima u javnom prostoru, s naznačenom dimenzijom i lokacijom izvedbe te ostale likovne radove koji najbolje predstavljaju njihovo stvaralaštvo. 

Na natječaj je pristiglo 30 radova, a o izboru najboljih odlučio je stručni tim za odabir rješenja, u sastavu: Slaven Lunar Kosanović, grafički dizajner, Sebastijan Dračić, slikar, Stjepan Šandrk, kipar i slikar, Jelena Bando, vizualna umjetnica i Krešimir Belko iz Odjela za transformatorske stanice Elektre Zagreb HEP ODS-a. 

Danijel Žeželj tako je ukrasio transformatorsku stanicu u Draškovićevoj ulici 40, Klara Rusan u Ulici Vida Došena 26 u Španskom, a Goran Rakić u Miramarskoj ulici. Umjetnici niti u jednom trenutku tijekom izvođenja oslikavanja nisu bili u opasnosti od ozljeda i jedino su morali paziti da ne oboje brave, kao ni pločice koje se nalaze na svakom takvom objektu, a koje upozoravaju na opasnost.

Ucitavanje vijesti

Energetika

Zaposlenici HEP Opskrbe uredili okoliš park šume Dražica na Krku

Published

on

Dodao

Akcijom čišćenja, obilježavanja stabala i bojanjem stepenica vraćen sjaj stoljetnom parku

Volonterska akcija „Naša ZelEn priča“ ove je godine provedena na otoku Krku, u park šumi Dražica. Sto godina stara park šuma, koja se nalazi u gradu Krku, desetljećima se nije koristila ni uređivala, a prije nekoliko godina napravljen je idejni projekt obnove šume. Potaknuti time, zaposlenici HEP Opskrbe odlučili su kroz volontersku akciju pomoći krčkoj zajednici.  

Akcija je inicirana od strane zaposlenika HEP Opskrbe, a organizirana u suradnji s komunalnim društvom Vecla i Gradom Krkom. Prije početka akcije svim prisutnima obratio se Darijo Vasilić, gradonačelnik Grada Krka, te pohvalio ovu hvalevrijednu inicijativu. 

Tijekom višesatne akcije zaposlenici HEP Opskrbe postavili su natpisne pločice i označili biljke u park šumi Dražica te obojali stepenice koje povezuju horizontalne staze prema parku. 

Zaposlenici HEP Opskrbe svojim ponašanjem žele povećati svijest o odgovornom poslovanju prema prirodi i okolišu.

“Volontiranjem koje je od društvenog značaja, dodatno ističemo svoju brigu za društvo i zajednicu u cjelini. Provedbom ove akcije i volonterskim angažmanom, činimo dobrobit za prirodu, ali i za zajednicu kojoj je potrebna potpora i pomoć”, istaknula je direktorica marketinga HEP Opskrbe Nada Podnar.

Svim svojim kupcima kategorije poduzetništvo, koji su se odlučili za odgovorno poslovanje, HEP Opskrba nudi opskrbu električnom energijom isključivo iz obnovljivih izvora energije, putem jedinstvenog proizvoda na tržištu ZelEn. Paralelno s ponudom ZelEna, pokrenuta je akcija „Sto zelenih stabala“ u sklopu koje je posađeno više stotina stabala uz HEP-ove hidroelektrane, a „Naša ZelEn priča“  proširena je i na druge  društveno korisne projekte. Prošle godine odrađena je akcija čišćenja obale, bojenje dječjih domova, prikupljanje pomoći za socijalno osjetljive skupine društva, trčanje humanitarne utrke i druge aktivnosti.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije