HEP donira milijun kuna za nabavu magnetske rezonance u Sisku

Dobri su izgledi da sisačka Opća bolnica “Dr. Ivo Pedišić”, koja jedina od hrvatskih županijskih bolnica nije imala magnetsku rezonancu, do kraja godine nabavi taj radiološki dijagnostički uređaj, a u tome će joj pomoći donacija HEP-a od milijun kuna, koju je u petak najavio predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić.

“Uspješno restrukturiranje i sve bolje poslovanje omogućilo je HEP-u da postane najveći donator. U protekle smo tri godine ostvarili najbolji poslovni rezultat u povijesti. Samo u razminiranje posljednjih smo godina uložili 60 milijuna kuna. Mi pratimo suvremene trendove, ulažemo u proširenje i modernizaciju mreže, projekte energetske učinkovitosti, toplinski sustav i druge projekte”, rekao je Jukić.

Na donaciji su zahvalili sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i ravnatelj sisačke bolnice Tomislav Dujmenović, spoemnuvši kako je bolnica uz potporu Županije sama pokrenula akciju prikupljanja novca za magnetsku rezonancu.

Prvo je organizirana akcija prikupljanja umjetničkih slika, koje su donirali sisački i zagrebački slikari, a nakon toga su se uključili pojedini gradovi koji su donirali po 200.000 kuna. Na taj će se način do kraja godine prikupiti oko 2,5 milijuna, što je polovica potrebnog novca.

Žinić je priopćio kako je već s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem načelno dogovorio da Ministarstvo zdravstva izdvoji preostali dio novca za nabavu uređaja.

Budući da su prostoru za smještaj magnetske rezonance nužne samo manje adaptacije, a u bolnici postoji stručni kadar, novi bi uređaj brzo mogao profunkcionirati.

Kada to omoguće kadrovski potencijali, sisačka će bolnica usluge pregleda na magnetskoj rezonanci moći pružati i pacijentima izvan Sisačko-moslavačke županije, ponajprije iz zagrebačkog prstena.

N.A./H