HDZ zadržao prednost i pred koalicijom Restart

Da se danas održavaju parlamentarni izbori, HDZ bi bio relativni pobjednik, piše u utorak Večernji list, pozivajući se na rezultate ankete koju je za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS.

Trenutačno vladajuća stranka osvojila bi 28 posto glasova, za njom slijedi SDP-ova koalicija Restart s potporom od 24,5 posto, a treća po snazi grupacija u desetom sazivu Hrvatskoga sabora bio bi Domovinski pokret Miroslava Škore u koaliciji sa Suverenistima i Blokom za Hrvatsku s osvojenih 13,5 posto glasova.

Most nezavisnih lista, donedavno treća politička opcija u zemlji, prema anketi, borit će se za ulazak u parlament. Most, naime, osvaja nedostatnih 4,89 posto glasova birača, a izborni prag prelazi samo u Dalmaciji i Zagrebu.

Svi ostali poznati politički takmaci ostaju daleko ispod izbornoga praga, uključujući HNS, stranku Milana Bandića i najstariju hrvatsku stranku HSLS, koji na izborima, prema ovom istraživanju, dobiva manje od 1 posto potpore birača.

Kako se i prije predviđalo, najžešća bitka vodit će se u Dalmaciji i Slavoniji. Slavonija je i dalje najjača utvrda HDZ-a, i to s 38 posto potpore, međutim u Dalmaciji, tradicionalno sklonoj toj stranci, potpora mu pada na 28 posto, donosi Večernji list.

(Hina)