HDZ uputio u saborsku proceduru”antipedofilske mjere”

HINA/ Denis CERIĆ

Hrvatska demokratska zajednice (HDZ) uputila je u utorak u saborsku proceduru izmjene 13 članaka Kaznenog zakona i jednog članska Zakona o pravnim posljedicama, rehabilitaciji i kaznenoj evidenciji kojima se se predlažu strože kazne za spolno iskorištavanje i zlostavljanje djece, kao i trajna evidencija pedofila u registru.

“Svjedočimo u zadnje dvije godine porastu u Hrvatskoj spolnog iskorištavanja djece, a da zakonodavni okvir, nažalost, nije adekvatno uređen”, kazala je na konferenciji za novinare Irena Petrijevčanin Vuksanović predstavljajući zakonske izmjene, naglasivši da je riječ o dosad najradikalnijim izmjenama, takozvanim “antipedofilskim mjerama”.

Jedna od novina koju predlaže HDZ je da više nema zastare za teška kaznena djela za spolno iskorištavanje i zlostavljanje djece. “To su specifična kazenena djela koja često djeca prijavljuju kao odrasle osobe pa prođe deset, petnaest i dvadeset godina da se netko odluči to prijaviti”, naglasila je Petrijevčanin Vuksanović.

Predlaže se također zabrana obavljanja djelatnosti i dužnosti u kojima bi osobe koje su pravomoćno osuđene za kaznena djela spolnog zlostavljanja djece mogle doći u kontakt s djecom, što je dosad bilo prepušteno autonomiji suca.

Predlaže se i obvezno propisivanje petogodišnjih sigurnosnih mjera nadzora za osobe koje su počinile spolno zlostavljanje djeteta.

Značajno bi porasle i kazne za spolno zlostavljanje i iskorištavanje djece, do 20 godina za teška kaznena djela zlostavljanja, do 15 godina za silovanje djece.

Izmjenama Zakona o pravnim posljedicama, rehabilitaciji i kaznenoj evidenciji popis osoba osuđenih za spolno zlostavljanje djece postao bi pak trajan i ne bi se više brisao.

“Ova kaznena djela su jedna od najtežih kaznenih djela uopće i moraju biti adekvatno sankcionirana i prevenirana i ovim izmjenama zakona se ide u tom smjeru.”, rekla je Petrijevčanin Vukasnović.

Zastupnica HDZ-a Branka Juričev-Martinčev kazala je da je novina i stavljanje dužnosti građana u prednost u odnosu na profesionalnu tajnu.

Navela je da je od 2014. do danas za kaznena djela spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina bilo 148 osuđujućih, 3 oslobađajuće i dvije presude za neubrojive. Za teška kaznena djela spolnog zlostavljanja djeteta bilo je 27 osuđujućih i jedna oslobađajuće presuda.

Zakonske izmjene idu u dva saborska čitanja i njihovo donošenje očekuje se u proljeće iduće godine.