HDZ u subotu održava Opći izvještajni sabor i donosi novi statut

foto HINA/ Daniel KASAP

Dvije tisuće izaslanika trebalo bi na  XVIII. Općem izvještajnom saboru HDZ-a usvojiti nacrt Statuta HDZ-a kojim se bitno demokratizira i osuvremenjuje temeljni stranački dokument.

Opći sabor HDZ-a, na kojem se, uključujući dvije tisuće izaslanika, očekuje oko šest tisuća sudionika iz cijele zemlje, održat će se u dvorani Košarkaškog centra Dražen Petrović.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković će podnijeti izvješće o radu stranke između XVII. i XVIII sabora stranke, a glavni tajnik Gordan Jandroković podnijet će  izvješće o organizacijskom djelovanju i poslovanju stranke. Nakon rasprave o izvješćima izaslanici bi trebali donijeti novi Statut HDZ-a.

Pozdravne govore održat će predsjednik Kluba zastupnika Europske pučke stranke Manfred Weber, bugarski premijer Bojko Borisov čija zemlja trenutno predsjeda EU te predsjednik HDZ BiH  i član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Najvažnija točka Općeg sabora je usvajanje novog Statuta stranke koji je izradila radna skupina pod vodstvom Karla Resslera. Prijedlog Statuta ranije su prihvatili članovi Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora HDZ-a.  Novim  Statutom se osigurava veći utjecaj članstva te povećava razina unutarstranačke demokracije.

Statutom će se dijelom reformirati i tijela stranke pa će tako umjesto dosadašnjeg Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora imati Nacionalni odbor, koji će ih objediniti. Uz to, imat će uži i širi sastav Predsjedništva stranke što će omogućiti učinkovitost i brzinu rada. Predlaže se i izravno po principu “jedan član – jedan glas” biranje predsjednika HDZ-a, njegova zamjenika i četiri potpredsjednika; uvođenje instituta unutarstranačkog referenduma i još nekih poboljšanja funkcioniranja stranke – od transparentnosti financiranja do jačanja svih teritorijalnih organizacija.

Sadašnji Statut datira još iz 2000. godine, a u međuvremenu je prošao sedam izmjena i dopuna.

Sabor HDZ-a održava se nakon izbijanja afere Hotmail, koja je rezultirala odlaskom Martine Dalić s mjesta ministrice gospodarstva i dolaskom Darka Horvata na njezino mjesto te imenovanjem ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića potpredsjednikom Vlade.

Premda mediji špekuliraju da bi zbog afere s mailovima između ministrice Dalić i članova grupe Borg koja je pisala lex Agrokor pozicija predsjednika HDZ-a mogla biti uzdrmana i da mu neki od HDZ-ovih nezadovoljnika uskrate potporu, Plenković i ministri jedinstveni su u ocjeni da će sabor HDZ-a pokazati jedinstvo, snagu i zajedništvo.

Plenković je u četvrtak nakon sjednice Središnjeg odbora rekao kako na Općem saboru ne očekuje neke disonantne tonove jer HDZ  iza sebe ima dvije godine pobjeda i uspjeha parlamentarnih i lokalnih izbora.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je pak da na saboru HDZ-a ne očekuje disonantne tonove ni govore protiv predsjednika HDZ-a, jer nema potrebe za tim, nego očekuje da će stranka pokazati snagu.

Upitan očekuje li da će netko istupiti u svom izlaganju i reći nešto protiv premijera Plenkovića, kazao je kakao će biti puno govornika, ali ne očekuje disonantne tonove jer nema potrebe za tim.

“To je prilika, kao što je uvijek bila, da pokažemo snagu stranke. Tako će biti i u subotu, da se ministri i predsjednik stranke i stranački dužnosnici obrate članstvu i da protresemo neke aktualnosti”, ustvrdio je Butković.

Ministar turizma Gari Capelli je istaknuo je da sabor demokratsko mjesto, da se razgovara i raspravlja. Tu se mora raspravljati o stvarima koje su na dnevnom redu”, rekao je upitan hoće li se govoriti o aferi hotmail.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved smatra da će premijer u subotu proći bez kritika zbog afere hotmail i da će sabor proći u najboljem redu. (Hina)