Povezite se

Politika

HDZ traži Ostojićevu smjenu s čela Odbora za unutarnju politiku

Objavljeno

-

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader (HDZ) najavio je u četvrtak kako će njegova stranka, zbog veličanja Jugoslavije i Tita, tražiti smjenu SDP-ova Ranka Ostojića s mjesta predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, .  

“Smatramo da čovjek koji veliča Jugoslaviju i Tita ne može biti na tako važnom mjestu i direktno voditi nacionalnu sigurnost hrvatske države“, rekao je Sanader na konferenciji za novinare.

Objasnio je kako je to zapravo HDZ-ova reakcija na neargumentirane prozivke koje im, zbog događaja u splitskom Domu za starije osobe, upućuje SDP, a koji jzbog toga traži i njegovu ostavku, navodeći da je ravnatelj spomenutog doma Ivan Škaričić njegov osobni izbor.

Sanader: Ostojić na Facebooku veličao Jugoslaviju i Tita

“Znamo da je svaka Jugoslavija bila najveće zlo za hrvatski narod, tako da držim opravdanim naš zahtjev koji ćemo u proceduru uputiti sutra“, rekao je Sanader i dodao kako je Ostojić na Facebooku veličao Jugoslaviju i Tita.

Postupanje SDP-a Sanader pripisuje nervozi te stranke nakon anketa koje su pokazale dobar rejtinga HDZ-a, premijera i Nacionalnog stožera civilne zaštite zbog uspješnog upravljanja krizom izazvanom koronavirusom.

“Za ono što se dogodilo u cijelom svijetu pokušavaju naći krivca, u Rankovićevskoj maniri, osudi, pa poslije traži dokaze“, rekao je Sanader.

Ocijenio je kako kod Ostojića, predsjednika Splitsko-dalmatinskog SDP-a, “očito postoji i kompleks“ jer SDP 27 godina ne može ostvariti nikakav dobar rezultat.

Odbacio je prozivke da je sudjelovao u zataškavanju stanja u splitskom domu

Sanader je odlučno odbacio prozivke da je sudjelovao u zataškavanju stvarnog stanja u domu i utjecao na ravnatelja Škaričića da ne podnese ostavku.

“Zašto bih uopće utjecao, s obzirom na mišljenje inspekcija koje nisu imale primjedbi“, upitao se i dodao da je to “zato što je SDP proglasio da je netko kriv, bez suda, bez argumenata, bez ičega“.

 Kazao je da se sa Škaričićem čuo na početku krize, da ga je pitao što se dogodilo, da mu je on ukratko objasnio situaciju, a rekao je i da je izvršavao sve mjere koje su naložene.

“Nemam ja što tvrditi ili ne tvrditi, ja sam inženjer elektrotehnike, a ne epidemiolog, nisam za to meritoran, treba uvažavati ono što kažu stručnjaci i nadležna inspekcija, uostalom svi dokumenti su predani DORH-u i preko njega policiji i to sad već spada u područje kad se takvi papiri ne mogu komentirati, sve da sam ih i vidio“, odgovorio je novinarima.

Sanader je istaknuo kako je Škaričić na čelo doma došao temeljem dva natječaja, 2014. i 2018. , da je u Upravnom vijeću koje bira ravnatelja od pet članova samo je jedan HDZ-ovac.

SDP-ovo Korištenje ljudske nesreće u predizborne svrhe je ispod svake razine

SDP-ove prozivke na Sanaderov račun odbacuje Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

Takvo tumačenje političke odgovornosti, kakvo pokušava nametnuti SDP, svojstveno je nedemokratskim, autoritarnim sustavima, kazao je te naveo kako je “nezabilježen postupak u demokratskoj, suverenoj Hrvatskoj“ da se zbog događaja u domu umirovljenika traži politička odgovornost potpredsjednika Sabora.

“Izražavamo sućut svima čiji su bližnji umrli od korone ili s koronom, ali preko tragedije koje se dogodila tim obiteljima pokušati ušićariti nekakav politički poen puno je i previše, ako je i od SDP-a”, poručio je Bačić.

Ocijenio je kako SDP tako postupa jer se u zdravstvenoj i gospodarskoj krizi izazvanoj koronavirusom i Stožer i Vlada sjajno nose, što se percipira kao snaga i sposobnost HDZ-a.

“S obzirom da SDP nema odgovor na to pitanje, pokušava i ovako, na jedan bizaran način tražiti ostavku potpredsjednika Sabora“, kazao je.  

“Korištenje ljudske nesreće u predizborne svrhe je ispod svake razine“, poručuje HDZ-ov potpredsjednik Sabora Željko Reiner i ističe kako je u daleko bogatijim zemljama od Hrvatske situacija vezana uz covid-19 neusporedivo lošija.

Hrvatska se u zdravstvenom, ali i gospodarskom pogledu dobro nosi s krizom, kazao je, navodeći da je samo ovaj mjesec iz državnoga proračuna 600 tisuća ljudi dobilo po 4.000 kuna na koje poslodavci ne moraju plaćati poreze, ni davanja. Za ova tri mjeseca izdvojeno je  8, 5 milijardi kuna, kazao je.

Politika

Plenković: Čudno mi je da predsjednik ne poštuje zakonski okvir o Danu državnosti

Published

on

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u petak da mu je žao, ali i “jako čudno da predsjednik Republike Hrvatske ima stav koji “gotovo ne poštuje pozitivne zakonski okvir koji je donio Hrvatski sabor, a to je da je  Dan državnosti 30. svibnja.”

Plenković je u intervjuu za Media servis  ponovio i da je mogući Milanovićev neizlazak na izbore poruka Bernardiću i onima koji su glasali za njega na predsjedničkim izborima ali, kaže, to nije njegov problem.
Upitan hoće li predsjednik države doći na sutrašnji program u povodu Dana državnosti, premijer je rekao da su oni pripremili program koji kreće s polaganjem vijenaca na Mirogoju, a nakon toga je predviđena sveta misa u crkvi sv. Blaža na kojoj, koliko je on čuo, Milanović neće biti.

“Onda je predviđen program na Trgu sv. Marka gdje ćemo mi isto biti, a čuo sam da on neće biti, bit će i plotuni s Medvedgrada, njih 30 za 30 godina hrvatske državnosti, a navečer i koncert ispred HNK gdje ćemo mi biti, a čuo sam da on ni tamo neće biti”, dodao je.

Plenković je komentirao i zbog čega je Dan HV obilježio u srijedu, a ne u četvrtak kao Milanović kada se taj dan obilježava. “Dulje sam planirao s MORH-om da dođem na otvaranje velikog hotela za polaznike i profesore na Hrvatskom vojnom učilištu u koji investirala naša vlada kao što je investirala u HV cijeli ovaj mandat”, ustvrdio je.

Plenković je rekao i da do njega ne dolaze sadržaji iz novinarskih grupa, niti mu visoki novinarski izvori otkrivaju što se piše. “To znaju svi novinari, neka vam bilo tko kaže s kim ja to imam komunikaciju”, istaknuo je.

Ucitavanje vijesti

Politika

Ljiljana Zmijanović novo pojačanje Domovinskog pokreta

Published

on

Ljiljana Zmijanović

Ljijana Zmijanović novo je pojačanje Domovinskog pokreta.

Hrvatska braniteljica dr. sc. Ljiljana Zmijanović pristupila je Domovinskom pokretu te će na predstojećim parlamentarnim izborima biti kandidatkinja na listi u 9. izbornoj jedinici.

„Sloboda odabira je ona koja nas određuje kao ljude, a moj odabir je Domovinski pokret. Želim dati doprinos Domovini koja se voli svakim udahom, svakom riječju i svakim djelom“, poručuje Zmijanović, objavili su iz Domovinskog pokreta na Facebooku.

Inače, Ljiljana Zmijanović bila je kandidatkinja za ravnateljicu NP Krka, kao i članica HDZ-a.

Ljijana Zmijanović je znanstvenica i braniteljica iz Domovinskog rata, nesuđena ravnateljica NP-a Krka, s prvim danom ovog tjedna prestala je biti članicom HDZ-a. Nakon 30 godina! Sadašnje vodstvo stranke, napisala je u svojoj izjavi uz zahtjev da je brišu iz članstva, ne zaslužuje njezino povjerenje. U tom društvu nemam što tražiti, rekla je, više rezignirana negoli razočarana, onu istu večer kad je Glavnom tajništvu HDZ-a slala svoju ispisnicu iz stranke. Njezina se čaša gorčine već duže vrijeme punila, a vjerojatno je prelilo Rješenje Državnog inspektorata, Sektora za drugostupanjski upravni postupak, kojim se poništava rješenje višeg inspektora rada iz šibenske Ispostave, od 23. prosinca 2019., i odbija zahtjev Ljiljane Zmijanović za ostvarivanjem prava prednosti pri zapošljavanju na radnom mjestu ravnateljice Javne ustanove NP-a Krka.

Ucitavanje vijesti

Politika

Mažar: Vukovarski HDZ jači i brojniji nego prije

Published

on

Nikola Mažar/Izvor: Nacionalno/D.Prša

Povjernik za vukovarski HDZ Nikola Mažar ocijenio je u četvrtak kako je  HDZ u tom gradu danas jači i brojniji nego prije jer mu je posljednjih dana pristupilo više od 100 novih članova.

Na konferenciji za novinare, održanoj nakon sjednice Povjerenstva vukovarske Gradske organizacije HDZ-a, Mažar je rekao kako je na sjednici donesena odluka o proširenju tog povjerenstva i osnutku operativnih temeljnih organizacija u svim djelovima grada te o koordinatorima za parlamentarne izbore.

“Danas smo u Vukovaru bili svjedoci nečega što se nije vidjelo od povratka u grad Vukovar 1998. godine. Nakon 22 godine vidjeli smo sve frakcije HDZ-a ujedinjene, vidjeli smo utemeljitelje i osnivače, ljude koji su na neki način bili isključeni prošlih godina, a sada se vraćaju”, istaknuo je Mažar i dodao kako je nazočnost više od 200 članova HDZ-a na sjednici Povjerenstva dokaz da pitanja poput postoji li HDZ grada Vukovara postaju bespredmetna.

Po njegovim riječima, u Vukovaru je ponovno stvoreno zajedništvo i jedinstvo.

Također je rekao kako je HDZ u Vukovaru napustilo nešto manje od 10 posto članova, a više od 100 Vukovaraca zatražilo je pristupnicu, što je, dodao je, više od broja članova koji su napustili Gradsku organizaciju HDZ-a.

Ratna i sadašnja ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac je rekla kako je gradonačelnik Ivan Penava, koji je prošlog tjedna zajedno s dotadašnjim vodstvom vukovarskoga HDZ-a i gradskim vijećnicima iz te stranke napustio HDZ, radio dobro za grad Vukovar kao član HDZ-a, ali je njegovo napuštanje stranke neoprostivo.

Vukovarski gradonačelnik i zamjenik predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Ivan Penava prošlog je tjedna napustio HDZ i nastavio djelovati neovisno. Osim njega, HDZ-u su napustili i predsjednik vukovarskoga Gradskog odbora HDZ-a, svi zamjenici predsjednika, predsjednik Gradskog vijeća, svi vijećnici HDZ-a u Gradskom vijeću te svi predsjednici temeljnih organizacija. Istog dana, vukovarsko-srijemski Županijski odbor HDZ-a raspustio je tijela vukovarske Gradske organizacije HDZ-a i za povjerenika imenovao Nikolu Mažara.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije