foto HINA/ Denis CERIĆ

Da li se sav ovaj “politički urnebes” u HDZ-u trebao događati baš sada, u vrijeme kada se biraju EU zastupnici, kada se broji svako “političko zrnce” koje će po rezultatima (ne)uspješnosti zasigurno odrediti budućnost vodstva stranke, mnogima je neshvatljivo, no ako se malo bolje analizira sva pozadina političkih zbivanja unutar HDZ, nije ni čudno da u prisilnoj tišini HDZ iz dana u dan sve više puca po šavovima.

Mnogi su uzroci tome, repovi se godinama vuku, “prljavi veš” ispliva malo po malo na površinu, stari kadrovi koji su nekada bili perjanice i vrhu vodstva stranke, navodno zbog svojih nebalansiranih djelovanja, smišljeno i “neškodljivo” su uklonjeni, isključivo preciznim, kirurškim rezom predsjednika stranke Andreja Plenkovića, koji sve češće (ne)spretno se bori pitanjima novinara. Kod njega se sve češće može čuti “neznam, nisam još čuo za to, od kud vam to, neka institucije rade svoj posao”.

U cijeloj toj dobro politički smišljenoj “igri” glavni oslonac Plenkoviću je Gordan Jandroković, za kojeg su govorili da je sluga svakom šefu stranke, da nema svoje “ja”, da je štakor koji se, čim se brod zaljulja, lakoćom odriče trenutnog gospodara i još brže dolazi pod skute novom. Iako je u javnosti Jandroković slovio za osobu bez karaktera, ulizicu i nelojalnog političara koji u svakom stranačkom previranju misli samo na spašavanje vlastite karijere i održavanje na visokim stranačkim i državničkim pozicijama, opstao je i očito je osoba koja je “uho” Plenkovića.

Danas je Jandroković političar čija se riječ sluša, analizira i uzima jako ozbiljno. Uspio je unazad dvije godine pored šefa HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića izgraditi vlastiti politički entitet.

I kad su se neke “čistke” odradile i kada se učinilo da se Milijan Brkić, nakon što su se stišale priče oko afere SMS počeo izlaziti iz diskrecije, novi trak ove priče više no ozbiljno zakotrljao se javnim prostorom te je izgledno kako je drugi čovjek HDZ-a u najmanju ruku u ozbiljnim problemima.

Iako on sam pokušava “gasiti vatru” govoreći da je sramotno u što su pojedinci pretvorili državne insticije, no nije otkrio te pojedince. 

Postoje sumnje po podatcima koji su procurili u javnost da je Brkić presretao elektroničku poštu svoje bivše supruge Karmen. Iako je u svojem komentaru na račun afere koja ga sustiže Brkić doista bio štur u njoj se zapravo krije vrlo snažna poruka, jer njome je drugi čovjek HDZ-a koji ujedno vrši funkciju potpredsjednika Sabora vrlo izravno prozvao vlast koju čini upravo njegova stranka, ne imenujući pojedince koji zloupotrebljavaju institucije, no nije tajna da su na čelu institucija mahom ljudi bliski premijeru Andreju Plenkoviću.

Stoga nije nemoguće da je Brkić ovom retorikom po starim, hrvatskim političkim navadama nastojao skrenuti pozornost s afere koja se oko njega petlja, jer činjenica je da je riječ o čovjeku koji trenutno ima status osumnjičenika u predistrazi, no isto tako nije nemoguće da se iza njegovih riječi doista krije i nešto složenija pozadina.

Gdje je istina, teško je znati, ali vidno je da Brkić šuti i nigdje se ne pojavljuje. Samo oni, manje upućeni mogli bi povjerovati da se ovdje među ostalim ne radi i o političkomm obračunu unutar HDZ-a, jer Plenković će vrlo skoro morati reagirati na poruke koje drugi čovjek njegove stranke lansira u javni prostor, a koje se neizravno tiču i njega samoga. Osim toga, nastavi li ova ozbiljna priča poprimati nove razmjere, što je sve izglednije Plenković će biti primoran očitovati se o statusu drugog čovjeka svoje stranke, a sve to sustiže ga uoči europskih izbora.

Izvori bliski HDZ-u govore kako je Brkićev utjecaj u stranci spao na niske grane, a novi detalji iz istrage u potpunosti će ga destabilizirati, iako Plenković još uvijek nije odlučio što i kako će s njime učiniti.

Neslaganja i obračun s Brkićem i potpuna marginalizacija drugog čovjeka stranke vidljiva je i iz liste za europske izbore, jer je Brkić sugerirao stranačkom vodstvu da se na listu kao nositelj stavi Miro Kovač, što je Plenković kao što je vidljivo ignorirao te za nositelja liste postavio Šeksova posinka Karla Resslera, koji slovi za desnu ruku premijera Plenkovića. Mnogi su mišljenja da su male šanse da se Brkić izvuče neokrznuto iz afere SMS, u to su uvjereni i njegove kolege iz Predsjedništva, pogotovo jer Varga sada istražiteljima otvara dušu, a to bi očigledno moglo pomrsiti račune i na HDZ-ovoj političkoj pozornici.

Inače, lista HDZ-ovih kandidata na izborima za Europski parlament u HDZ-u je doživljena kao poruka predsjednika stranke i premijera Andreja Plenkovića da je potpuno preuzeo kontrolu nad strankom i da s tim trebaju računati kad se budu sastavljale liste kandidata na idućim parlamentarnim izborima.

HDZ-ovci koji su nezadovoljni izgledom liste kandidata njihove stranke za Europski parlament ne upiru prstom samo u predsjednika stranke Andreja Plenkovića koji im ovim, kako su shvatili, poručuje da ubuduće na pozicije mogu računati samo oni koji su mu lojalni, nego nezadovoljstvo projiciraju i prema glavnom tajniku stranke i predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću.


HDZ-ovci koji u tajnosti i “strahu” pričaju o zbivanjima unutar stranke ne kriju nezadovoljstvo pogotovo s kandidatima njihove stranke za Europski parlament no na upit može li se dogoditi da se nezadovoljstvo koje je preplavilo HDZ pretoči u neku reakciju odgovorili su negativno.

Oni su mišljenja kako Plenkovićevo preuzimanje i autokratsko vođenje stranke može ići do određene točke, ali ne vide mogućnost da mu se doskora suprotstavi bilo tko u stranci.

Dražen Prša