Povezite se

Politika

HDZ puca po šavovima, zbog Brkića HDZ-ovci izbjegavaju novinare

Objavljeno

-

Da li se sav ovaj “politički urnebes” u HDZ-u trebao događati baš sada, u vrijeme kada se biraju EU zastupnici, kada se broji svako “političko zrnce” koje će po rezultatima (ne)uspješnosti zasigurno odrediti budućnost vodstva stranke, mnogima je neshvatljivo, no ako se malo bolje analizira sva pozadina političkih zbivanja unutar HDZ, nije ni čudno da u prisilnoj tišini HDZ iz dana u dan sve više puca po šavovima.

Mnogi su uzroci tome, repovi se godinama vuku, “prljavi veš” ispliva malo po malo na površinu, stari kadrovi koji su nekada bili perjanice i vrhu vodstva stranke, navodno zbog svojih nebalansiranih djelovanja, smišljeno i “neškodljivo” su uklonjeni, isključivo preciznim, kirurškim rezom predsjednika stranke Andreja Plenkovića, koji sve češće (ne)spretno se bori pitanjima novinara. Kod njega se sve češće može čuti “neznam, nisam još čuo za to, od kud vam to, neka institucije rade svoj posao”.

U cijeloj toj dobro politički smišljenoj “igri” glavni oslonac Plenkoviću je Gordan Jandroković, za kojeg su govorili da je sluga svakom šefu stranke, da nema svoje “ja”, da je štakor koji se, čim se brod zaljulja, lakoćom odriče trenutnog gospodara i još brže dolazi pod skute novom. Iako je u javnosti Jandroković slovio za osobu bez karaktera, ulizicu i nelojalnog političara koji u svakom stranačkom previranju misli samo na spašavanje vlastite karijere i održavanje na visokim stranačkim i državničkim pozicijama, opstao je i očito je osoba koja je “uho” Plenkovića.

Danas je Jandroković političar čija se riječ sluša, analizira i uzima jako ozbiljno. Uspio je unazad dvije godine pored šefa HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića izgraditi vlastiti politički entitet.

I kad su se neke “čistke” odradile i kada se učinilo da se Milijan Brkić, nakon što su se stišale priče oko afere SMS počeo izlaziti iz diskrecije, novi trak ove priče više no ozbiljno zakotrljao se javnim prostorom te je izgledno kako je drugi čovjek HDZ-a u najmanju ruku u ozbiljnim problemima.

Iako on sam pokušava “gasiti vatru” govoreći da je sramotno u što su pojedinci pretvorili državne insticije, no nije otkrio te pojedince. 

Postoje sumnje po podatcima koji su procurili u javnost da je Brkić presretao elektroničku poštu svoje bivše supruge Karmen. Iako je u svojem komentaru na račun afere koja ga sustiže Brkić doista bio štur u njoj se zapravo krije vrlo snažna poruka, jer njome je drugi čovjek HDZ-a koji ujedno vrši funkciju potpredsjednika Sabora vrlo izravno prozvao vlast koju čini upravo njegova stranka, ne imenujući pojedince koji zloupotrebljavaju institucije, no nije tajna da su na čelu institucija mahom ljudi bliski premijeru Andreju Plenkoviću.

Stoga nije nemoguće da je Brkić ovom retorikom po starim, hrvatskim političkim navadama nastojao skrenuti pozornost s afere koja se oko njega petlja, jer činjenica je da je riječ o čovjeku koji trenutno ima status osumnjičenika u predistrazi, no isto tako nije nemoguće da se iza njegovih riječi doista krije i nešto složenija pozadina.

Gdje je istina, teško je znati, ali vidno je da Brkić šuti i nigdje se ne pojavljuje. Samo oni, manje upućeni mogli bi povjerovati da se ovdje među ostalim ne radi i o političkomm obračunu unutar HDZ-a, jer Plenković će vrlo skoro morati reagirati na poruke koje drugi čovjek njegove stranke lansira u javni prostor, a koje se neizravno tiču i njega samoga. Osim toga, nastavi li ova ozbiljna priča poprimati nove razmjere, što je sve izglednije Plenković će biti primoran očitovati se o statusu drugog čovjeka svoje stranke, a sve to sustiže ga uoči europskih izbora.

Izvori bliski HDZ-u govore kako je Brkićev utjecaj u stranci spao na niske grane, a novi detalji iz istrage u potpunosti će ga destabilizirati, iako Plenković još uvijek nije odlučio što i kako će s njime učiniti.

Neslaganja i obračun s Brkićem i potpuna marginalizacija drugog čovjeka stranke vidljiva je i iz liste za europske izbore, jer je Brkić sugerirao stranačkom vodstvu da se na listu kao nositelj stavi Miro Kovač, što je Plenković kao što je vidljivo ignorirao te za nositelja liste postavio Šeksova posinka Karla Resslera, koji slovi za desnu ruku premijera Plenkovića. Mnogi su mišljenja da su male šanse da se Brkić izvuče neokrznuto iz afere SMS, u to su uvjereni i njegove kolege iz Predsjedništva, pogotovo jer Varga sada istražiteljima otvara dušu, a to bi očigledno moglo pomrsiti račune i na HDZ-ovoj političkoj pozornici.

Inače, lista HDZ-ovih kandidata na izborima za Europski parlament u HDZ-u je doživljena kao poruka predsjednika stranke i premijera Andreja Plenkovića da je potpuno preuzeo kontrolu nad strankom i da s tim trebaju računati kad se budu sastavljale liste kandidata na idućim parlamentarnim izborima.

HDZ-ovci koji su nezadovoljni izgledom liste kandidata njihove stranke za Europski parlament ne upiru prstom samo u predsjednika stranke Andreja Plenkovića koji im ovim, kako su shvatili, poručuje da ubuduće na pozicije mogu računati samo oni koji su mu lojalni, nego nezadovoljstvo projiciraju i prema glavnom tajniku stranke i predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću.


HDZ-ovci koji u tajnosti i “strahu” pričaju o zbivanjima unutar stranke ne kriju nezadovoljstvo pogotovo s kandidatima njihove stranke za Europski parlament no na upit može li se dogoditi da se nezadovoljstvo koje je preplavilo HDZ pretoči u neku reakciju odgovorili su negativno.

Oni su mišljenja kako Plenkovićevo preuzimanje i autokratsko vođenje stranke može ići do određene točke, ali ne vide mogućnost da mu se doskora suprotstavi bilo tko u stranci.

Dražen Prša

Politika

Plenković: Čudno mi je da predsjednik ne poštuje zakonski okvir o Danu državnosti

Published

on

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u petak da mu je žao, ali i “jako čudno da predsjednik Republike Hrvatske ima stav koji “gotovo ne poštuje pozitivne zakonski okvir koji je donio Hrvatski sabor, a to je da je  Dan državnosti 30. svibnja.”

Plenković je u intervjuu za Media servis  ponovio i da je mogući Milanovićev neizlazak na izbore poruka Bernardiću i onima koji su glasali za njega na predsjedničkim izborima ali, kaže, to nije njegov problem.
Upitan hoće li predsjednik države doći na sutrašnji program u povodu Dana državnosti, premijer je rekao da su oni pripremili program koji kreće s polaganjem vijenaca na Mirogoju, a nakon toga je predviđena sveta misa u crkvi sv. Blaža na kojoj, koliko je on čuo, Milanović neće biti.

“Onda je predviđen program na Trgu sv. Marka gdje ćemo mi isto biti, a čuo sam da on neće biti, bit će i plotuni s Medvedgrada, njih 30 za 30 godina hrvatske državnosti, a navečer i koncert ispred HNK gdje ćemo mi biti, a čuo sam da on ni tamo neće biti”, dodao je.

Plenković je komentirao i zbog čega je Dan HV obilježio u srijedu, a ne u četvrtak kao Milanović kada se taj dan obilježava. “Dulje sam planirao s MORH-om da dođem na otvaranje velikog hotela za polaznike i profesore na Hrvatskom vojnom učilištu u koji investirala naša vlada kao što je investirala u HV cijeli ovaj mandat”, ustvrdio je.

Plenković je rekao i da do njega ne dolaze sadržaji iz novinarskih grupa, niti mu visoki novinarski izvori otkrivaju što se piše. “To znaju svi novinari, neka vam bilo tko kaže s kim ja to imam komunikaciju”, istaknuo je.

Ucitavanje vijesti

Politika

Ljiljana Zmijanović novo pojačanje Domovinskog pokreta

Published

on

Ljiljana Zmijanović

Ljijana Zmijanović novo je pojačanje Domovinskog pokreta.

Hrvatska braniteljica dr. sc. Ljiljana Zmijanović pristupila je Domovinskom pokretu te će na predstojećim parlamentarnim izborima biti kandidatkinja na listi u 9. izbornoj jedinici.

„Sloboda odabira je ona koja nas određuje kao ljude, a moj odabir je Domovinski pokret. Želim dati doprinos Domovini koja se voli svakim udahom, svakom riječju i svakim djelom“, poručuje Zmijanović, objavili su iz Domovinskog pokreta na Facebooku.

Inače, Ljiljana Zmijanović bila je kandidatkinja za ravnateljicu NP Krka, kao i članica HDZ-a.

Ljijana Zmijanović je znanstvenica i braniteljica iz Domovinskog rata, nesuđena ravnateljica NP-a Krka, s prvim danom ovog tjedna prestala je biti članicom HDZ-a. Nakon 30 godina! Sadašnje vodstvo stranke, napisala je u svojoj izjavi uz zahtjev da je brišu iz članstva, ne zaslužuje njezino povjerenje. U tom društvu nemam što tražiti, rekla je, više rezignirana negoli razočarana, onu istu večer kad je Glavnom tajništvu HDZ-a slala svoju ispisnicu iz stranke. Njezina se čaša gorčine već duže vrijeme punila, a vjerojatno je prelilo Rješenje Državnog inspektorata, Sektora za drugostupanjski upravni postupak, kojim se poništava rješenje višeg inspektora rada iz šibenske Ispostave, od 23. prosinca 2019., i odbija zahtjev Ljiljane Zmijanović za ostvarivanjem prava prednosti pri zapošljavanju na radnom mjestu ravnateljice Javne ustanove NP-a Krka.

Ucitavanje vijesti

Politika

Mažar: Vukovarski HDZ jači i brojniji nego prije

Published

on

Nikola Mažar/Izvor: Nacionalno/D.Prša

Povjernik za vukovarski HDZ Nikola Mažar ocijenio je u četvrtak kako je  HDZ u tom gradu danas jači i brojniji nego prije jer mu je posljednjih dana pristupilo više od 100 novih članova.

Na konferenciji za novinare, održanoj nakon sjednice Povjerenstva vukovarske Gradske organizacije HDZ-a, Mažar je rekao kako je na sjednici donesena odluka o proširenju tog povjerenstva i osnutku operativnih temeljnih organizacija u svim djelovima grada te o koordinatorima za parlamentarne izbore.

“Danas smo u Vukovaru bili svjedoci nečega što se nije vidjelo od povratka u grad Vukovar 1998. godine. Nakon 22 godine vidjeli smo sve frakcije HDZ-a ujedinjene, vidjeli smo utemeljitelje i osnivače, ljude koji su na neki način bili isključeni prošlih godina, a sada se vraćaju”, istaknuo je Mažar i dodao kako je nazočnost više od 200 članova HDZ-a na sjednici Povjerenstva dokaz da pitanja poput postoji li HDZ grada Vukovara postaju bespredmetna.

Po njegovim riječima, u Vukovaru je ponovno stvoreno zajedništvo i jedinstvo.

Također je rekao kako je HDZ u Vukovaru napustilo nešto manje od 10 posto članova, a više od 100 Vukovaraca zatražilo je pristupnicu, što je, dodao je, više od broja članova koji su napustili Gradsku organizaciju HDZ-a.

Ratna i sadašnja ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac je rekla kako je gradonačelnik Ivan Penava, koji je prošlog tjedna zajedno s dotadašnjim vodstvom vukovarskoga HDZ-a i gradskim vijećnicima iz te stranke napustio HDZ, radio dobro za grad Vukovar kao član HDZ-a, ali je njegovo napuštanje stranke neoprostivo.

Vukovarski gradonačelnik i zamjenik predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Ivan Penava prošlog je tjedna napustio HDZ i nastavio djelovati neovisno. Osim njega, HDZ-u su napustili i predsjednik vukovarskoga Gradskog odbora HDZ-a, svi zamjenici predsjednika, predsjednik Gradskog vijeća, svi vijećnici HDZ-a u Gradskom vijeću te svi predsjednici temeljnih organizacija. Istog dana, vukovarsko-srijemski Županijski odbor HDZ-a raspustio je tijela vukovarske Gradske organizacije HDZ-a i za povjerenika imenovao Nikolu Mažara.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije