Povezite se

Vijesti

HDZ protiv revidiranja/raskidanja Vatikanskih ugovora, SDP bez odgovora

Objavljeno

-

HDZ i HGS su se negativno, a platforma Možemo!, Demokrati-Hrvatski laburisti, Nova ljevica, Za grad, Pametno, Radnička fronta, ORaH, SRP pozitivno na pitanje misle li da Ugovore između Svete Stolice i RH treba revidirati/raskinuti radi zaštite sekularnosti.

Iz Pokreta za sekularnu Hrvatsku nedjelju su objavili odgovore političkih stranaka koje su im postavili na pitanje smatraju li da Ugovore između Svete Stolice i Republike Hrvatske treba revidirati/raskinuti u svrhu zaštite Ustavom zajamčene sekularnosti.

Naime, napominju, 8. lipnja su iz udruga Protagora, LiberOS, Centra za građansku hrabrost te Pokreta za Sekularnu Hrvatsku uputili otvoreno pismo političkim strankama s navedenim pitanjem.

Dana 20. lipnja istekao je rok za očitovanje, pa iz Pokreta danas prilažu pristigle odgovore, negativne i pozitivne, kao i popis stranaka koje nisu odgovorile.

Adrese za slanje preuzeli su, kažu, iz Registra političkih stranaka, svjesni da neke možda ne sudjeluju u izbornom procesu ili nisu više aktivne.

Da ne bi revidirali/raskinuli Ugovore između Svete Stolice i RH izjasnili su se iz HDZ-a i HGS-a Željka Keruma.

HDZ: Sveta Stolica je iskonski subjekt međunarodnog prava

Iz HDZ-a napominju da je Sveta ili Apostolska Stolica središnje i upravno tijelo Katoličke crkve.

“Ona je i iskonski subjekt međunarodnog prava. Stoga potpisani Ugovori između Svete Stolice i Republike Hrvatske stvaraju politički i pravni okvir za djelovanje Katoličke crkve u našoj zemlji”, ističu u toj stranci.

S pravne točke gledišta, navode, ugovore su potpisali predstavnici dvaju subjekata međunarodnoga prava, te zato imaju međunarodnu pravnu vrijednost.

“Sveta Stolica uživa poseban status u međunarodnom pravu karakteriziran kao sui generis. Pojedinačni Ugovori ovakvog tipa predstavljaju odmak od tradicionalno reguliranog odnosa Crkve i države, koji je stoljećima bio utvrđen kroz konkordat”, ističu u HDZ-u.

Radom se, dodaju, naglašava važnost međunarodnopravnog uređenja odnosa sa Svetom Stolicom, koja uživa svoju međunarodnu osobnost zato što i drugi međunarodni akteri žele s njome ući u međunarodne odnose, pa tako i Hrvatska.

“Pri tome, kao ne manje važnu činjenicu ističemo da se prema posljednjem popisu pučanstva  86,28 posto građana Republike Hrvatske izjasnilo kao katolici”, zaključuju HDZ-ovci.

HGS: Ne slažemo se sa sekularnom Hrvatskom!

Iz Kerumovog HGS-a kažu kako se, uz dužno poštovanje prema svim ostalim vjerskim zajednicama, ne slažu sa sekularnom hrvatskom državom, u kojoj preko 85 posto čine Katolici.

“Smatramo da u sekularnoj državi bi većina građana RH bila potlačena od strane manjinskih vjerskih zajednica, što je nedopustivo. Svi građani RH, bez obzira na vjeroispovijest, dužni poštivati RH i veliku većinu koju čine upravo Katolici. Pošto se zalažemo za demokratsko društvo, stvar je jako jednostavna, neka većina odluči na referendumu”, zaključuju.

Iako stranke Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta, ORaH, Zagreb je naš! i Za grad” u koaliciji zajedno izlaze na predstojeće parlamentarne izbore, odgovore su poslali svaka posebno.

Možemo!: S Vatikanom treba međunarodni bilateralni ugovor kao i s drugim zemljama

U političkoj platformi Možemo kažu kako se slažu s detekcijom problema koji proizlaze iz Vatikanskih ugovora, te su stava da Hrvatska s Vatikanom treba imati međunarodni bilateralni ugovor o suradnji, kao i s bilo kojom drugom zemljom.

“Međutim, tim se ugovorom ne mogu preuzimati obveze koje svojom implementacijom narušavaju ustavne vrijednosti odvojenosti crkve i države, odnosno sekularne države, te pitanje suverenosti u implementaciji vlastitih politika, poglavito u području obrazovanja”, ističu u odgovoru.

U Novoj ljevici također smatraju da treba revidirati/raskinuti Ugovore između Svete Stolice i RH, u svrhu zaštite Ustavom zajamčene sekularnosti.

 “Do sada za reviziju/raskid Ugovora između Svete Stolice i RH nije bilo političke volje, što je po svemu sudeći glavni razlog ‘statusa quo’, čime se iz dana u dan nastavljaju proizvoditi štete po ustavne vrednote, kao i javne prihode”, javljaju iz te stranke.

Nova ljevica: Promijenile su se ekonomske okolnosti od potpisivanja Ugovora do danas

Osim zbog “ugroženosti sekularnosti države”, navode, uvjeti za preispitivanje Vatikanskih ugovora stekli su se i jer su se promijenile ekonomske okolnosti od njihova potpisivanja do danas.

“Transparentnost je postala visoko postavljena vrijednost demokratskih društava i za nju se zalaže i počinje je djelomično provoditi i sam vrh Katoličke crkve. Samo transparentnost može spriječiti zloupotrebe u financijskim operacijama, posebno kada se radi o potrošnji javnih prihoda”, ističu u Novoj ljevici.

U ORaH-u kratko navode kako Vatikanske ugovore u najmanju ruku treba revidirati, a potom ih postupno ukinuti, a kratak odgovor poslali su i iz Radničke fronte – “Mi smo za raskid Vatikanskih ugovora”.

Kratki su i iz stranke Za grad – “Smatramo da Ugovore između Svete Stolice i Republike Hrvatske treba revidirati/raskinuti u svrhu zaštite Ustavom zajamčene sekularnosti”.

Demokrati i Laburisti: Religija ne smije raditi raskol u društvu 

U koaliciji Demokrati-Hrvatski laburisti napominju kako je upravo revidiranje Vatikanskih ugovora jedna od njihovih glavnih programskih odrednica, “kako financijskih tako i religijskih praksi”.

“Religija ne smije raditi raskol u društvu te je nužno rasteretiti državni proračun, a posebno sada kada nam je velika ekonomska kriza pred vratima. Crkva je u nacionalnoj povijesti odigrala važnu ulogu u očuvanju nacionalnog identiteta. Međutim, danas je Hrvatska samostalna država u kojoj se Crkva treba posvetiti svome nauku i učenju”, poručuju iz te koalicije.

Naglašavaju da Crkvi nije mjesto u politici, u školama, u državnim institucijama, kulturi. “Vjera je privatna stvar svakoga čovjeka i Crkva u Hrvatskoj mora poštivati ovaj doseg 21. stoljeća”, tvrde.    

Iz stranke Pametno podsjećaju da od svoga osnutka podržavaju sekularnost RH kroz svoj program i temeljne vrijednosti stranke, tvrdeći da odnos RH i Svete Stolice treba biti uređen, no ne ovakvim ugovorima kakvi su trenutno.

“Odgovor na vaše pitanje je: da. Hrvatska je ustavom definirana sekularna republika u kojoj religija i država moraju biti beskompromisno odvojene”, poručuju iz te stranke.

Da treba raskinuti/revidirati Ugovore između Svete Stolice i RH u svrhu zaštite Ustavom zajamčene sekularnosti smatraju i u SRP-u.

“Naš stav ćete moći pročitati i u našem izbornom programu koji će uskoro biti objavljen, a svake ga godine iskazujemo i na protestima koje organizirate (Raskid!)”, odgovaraju Pokretu za sekularnu Hrvatsku.

SDP, Demokratski pokret, HSS, IDS, HNS, SDSS, Most, HSU, Živi zid i drugi bez odgovora

Iz tog pokreta pobrojali su i sve stranke koje im nisu odgovorile na dostavljeno pitanje.

To su SDP, HSS, Demokratski pokret, IDS, HNS, SDSS, HSU, Most, Živi zid, stranka Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, Hrvatski suverenisti, PGS, HSP, HDS, SDAH, HNS – Liberalni demokrati, HDSS, HSP 1861.

Nisu se izjasnili ni iz Reformista, Hrasta, stranke DESNO, Blokiranih, SNAGA-e, stranke Zagreb je naš”, Stranke s Imenom i prezimenom i ostalih koje su iz Pokreta pronašli u Registru.

Kultura

Dovršava se snimanje filma o finalnoj utakmici SP 2018

Published

on

U Zagrebu će, nakon godine dana snimanja, u srijedu pasti i posljednja klapa dugometražnog igranog filma naslova “4:2”, koji se bavi finalom Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji između Francuske i Hrvatske i događajima oko njega.

Snimanje filma je započeto na prvu godišnjicu najvećeg uspjeha u povijesti hrvatskog nogometa i sporta, a bit će dovršeno upravo na drugu godišnjicu.

Riječ je o žanrovski neobičnoj kombinaciji dramatične sportske priče i intimne “road trip”drame o događajima u sjeni finalne utakmice “mundijala”. Film u realnom vremenu prijenosa nogometne utakmice prati neodgodivo putovanje dvoje ljudi točno u vrijeme kada je cijeli svijet bio pred TV-ekranima.

Film je inspiriran stvarnim ljudima i događajima, a sniman je tijekom proteklih 12 mjeseci u Zagrebu, Rijeci, Karlovcu, Dugoj Resi, po Gorskom kotaru, ulicama Pariza i Moskvi.

Specifičnost je filma da će to biti prvi hrvatski i regionalni film realiziran u dvije verzije –međunarodnoj i hrvatskoj/regionalnoj s različitim dramskim tokom i završetkom te će se
raditi zapravo o dva igrana filma o istom događaju. Film će imati internacionalni festivalski život, a trenutno je u pregovorima za koprodukciju i distribuciju za francusko, španjolsko i
englesko govorno područje.

Scenarij i režiju potpisuje Anđelo Jurkas, kojem će ovo biti šesti dugometražni igrani film, a glavne uloge tumače Bojana Gregorić Vejzović i Ivo Krešić, sportski TV spiker Drago Ćosić i hrvatska nogometna reprezentacija. U sporednim ulogama se pojavljuju legenda hrvatskog i ex jugoslavenskog filma Igor Galo, Rada Mrkšić, Katarina Nikšić i Dina Vojnović, dok se u “cameo ulogama” pojavljuju Leona Paraminski i Jelena Perčin Otašević. 

Iz promocije filma se navodi da je svečana premijera filma trebala biti 15. srpnja 2021. godine, na treću godišnjicu finala Hrvatska – Francuska u Moskvi. 

Ucitavanje vijesti

Vijesti

U Saboru obnavljaju 30 fotelja zbog njihove dotrajalosti

Published

on

Hrvatski sabor naručio je obnovu 30 od ukupno dvjestotinjak fotelja iz svoje sabornice zbog njihove dotrajalosti.

Koje će zastupnike dopasti obnovljene fotelje, ne može se predvidjeti.

“Fotelje ne glase na ime zastupnika, pa ne možemo predvidjeti tko će sjediti u kojoj stolici“, poručili su iz Sabora ne navodeći hoće li obnova fotelja biti gotova do konstituirajuće sjednice, koja se najavljuje za konac srpnja, ili pak kasnije.

Fotelje u sabornici identičnog su izgleda, nabavljene su prije četvrt stoljeća, 1995. kad se Sabor renovirao, i od tada nisu obnavljane.

“Iako su svi stolci objektivno u vrlo lošem stanju te zahtijevaju potpunu zamjenu, iste se u ovom slučaju popravljaju ovisno o raspoloživim sredstvima i prema prioritetima“, kažu iz Sabora.

Poziv za dostavu ponuda za potpunu rekonstrukciju 30 fotelja javno je objavljen na saborskim mrežnim stranicama i na portalu središnje državne nabave. Na poziv su se javile dvije tvrtke i odabrana je povoljnija ponuda tvrtke Škrinjica d.o.o. u iznosu od 172.000 kuna te utvrđeno što mora napraviti.

“Predmet nabave obuhvaća: odvoz postojeće fotelje, izmjenu svih metalnih dijelova i vijaka, skidanje postojećeg tapecirunga, jastuka, PU pjene, spužve, brušenje i lakiranje drvenog postolja te ponovno sastavljanje sa izmijenjenim dijelovima, novom spužvom, PU pjenom i tapeciranje u prirodnu kožu“, navode iz Sabora.

Pozivom na dostavu, rekonstrukcija fotelja, odnosno „početak usluge“ planiran je bio za 1. srpnja, a planirano trajanje usluge, odnosno radovi, 60 dana.

Kad je riječ o konstituirajućoj sjednici novog, 10. saziva, iz Sabora poručuju da će način njezinog održavanja zbog epidemiološke situacije biti naknadno utvrđen, a u skladu sa saborskim Poslovnikom.

Ucitavanje vijesti

Politika

Pupovac odlučio: Boris Milošević bit će potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava

Published

on

Boris Milošević

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izvijestio je u ponedjeljak nakon sjednice Predsjedništva stranke da će za potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava predložiti saborskog zastupnika Borisa Miloševića, koji je prošle godine preuzeo mjesto predsjednika Srpskog narodnog vijeća (SNV), nakon što je tu funkciju 22 godine obnašao Milorad Pupovac. . 

“Milošević je već bio pomoćnik ministra uprave u dva mandata i predsjednik Kluba SDSS-a u proteklom mandatu i opredjeljenje je da je u ovoj fazi potrebno dati priliku čovjeku koji ima više političkog iskustva, veću političku težinu i izabrani mandat”, rekao je Pupovac na konferenciji za novinare.

Milošević će biti i predstavnik Kluba zastupnika SDSS-a i nacionalnih manjina u Vladi. Uz Miloševića, kandidatkinja je bila i profesorica na zagrebačkom Pravnom fakultetu Snježana Vasiljević. Pupovac je dodao da će s njom nastaviti razgovor na koji način će dati svoj doprinos zajednici. 

“To je prijedlog koji je bio usuglašen s predsjednikom Vlade. On pozna oboje, a s Borisom duže i češće surađuje tako da tu nije bilo posebnih potreba za dodatnim usuglašavanjem”, rekao je Pupovac.

Za njih je značajno, dodaje, da svi zastupnici nacionalnih manjina te partneri iz HNS-a i Reformista daju podršku njihovom izboru.

Na Miloševićevo mjesto u Saboru doći će zamjenica šibensko-kninskog župana Anja Šimpraga, što je određeno listom SDSS-a. 

Ucitavanje vijesti

Najčitanije