U Zagrebu su se, u Francuskom paviljonu Studentskog centra, predstavile sve kandidatkinje i kandidati s HDZ-ove liste za EU izbore.

“Obaveza pred ove izbore, koji su za nas treći izbori za EP. Pobijedili smo 2013. i 2014. pobijedit ćemo 2019. uz program koji je najsadržajniji i najbolji. To govorim jer osjećam da vodimo zemlju u pravom smjeru. Ovo nisu samo izbori da imamo najveći broj mandata, da EPP odlučuje o budućnosti EU. Ovo su izbori o budućnosti zemlje”, rekao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Ovi izbori su prilika da svima jasno i trezveno objasnimo da je naše članstvo u EU kruna tridesetgodišnje politike onih koji su vodili Hrvatsko društvo, poručio je Plenković istaknuvši da je HDZ uveo Hrvatsku u EU.

“Kad slušam nama kao političke konkurente kojih tada nije bilo, koji nisu imali stranke, koji tom procesu nisu pridonijeli niti milimetra, danas pričaju u Saboru kao da su pali s Marsa. Želim da tu razliku svima pokažete, to je razlika između odgovornih i ozbiljnih, onih koji znaju i onih koji ne znaju”, poručio je Plenković.

Ako želite izolacionizam, retrogradne snage, ljude koji će ići u emisije i pričati gluposti, onda ih birajte, ali to nije dobro za interese Hrvatske, poručio je Plenković, dodavši da hrvatski narod može prepoznati razliku. 

“Na Trgu bana Jelačića nije bilo prije trideset godina kipa bana Jelačića i nisu bile dozvoljene političke stranke. Samo ta dva detalja pokazuju o koliko različitim vremenima je riječ. Ali to pokazuje i koliko smo daleko otišli. Trebamo biti zahvalni na svemu što su napravile prijašnje generacije, ali i da trebamo biti spremni za nove izazove. Mnoge od tih izazova ne možemo rješavati sami. Ono što bih želio naglasiti, što je to što razlikuje HDZ od ostale trideset i dvije liste koje će se s nama natjecati? 

Tu su tri ključna elementa. Vrijednosti, u tom skupu, u tom elementu, dolazi naša tradicija, identitet i jasno europsko opredjeljenje koji je jasan kontinuitet stranke od osnivanja. Zna se koje su naše narodnjačke, demokršćanske vrijednosti i jasno je zašto se prije svega zalažemo za zaštitu nacionalnih interesa. Kada se Europu gleda od Dublina do Atene, Lisabona do Helsinkija, postoje velike razlike, jezici, različite kulture, ali postoji ono što je nama zajedničko. Kada pogledate bilo koje mjesto, najmanje selo, velike metropole, a u središtu svakog mjesta nalazi se kršćanska crkva. To je ono što na simbolički način pokazuje da su kršćanske vrijednosti ono što nas spaja i što treba baštiniti.

Osim toga, tu je i znanje. Imamo različite profesionalne profile koji imaju znanje za kreiranje politika. Nacionalne interese mogu zaštititi samo oni koji imaju znanje. Treba biti spreman hrabro braniti, ali i jasno artikulirati. Temeljem tog znanja i sposobnosti vlada Andreja Plenkovića provodi reforme.. 
Želimo jasno komunicirati koje su konkretne prednosti članstva. Hrvatska je u pet i pol godina iz fondova primila 14 i pol milijardi kuna više nego je uplatila… Treba i ovaj put naglasiti, nešto što je brinulo mlade je njihova nezaposlenost. To je tako i danas, ali u manjoj mjeri, ali od ulaska u EU nezaposlenost mladih je više nego prepolovljena.
Iza svega stoji znanje, sposobnost, mukotrpan rad i stručnost mnogih ljudi koji su utkali svoje znanje u to da promoviramo naše interese.

Treći element je vjera da možemo uspjeti. Prije trideset godina našim utemeljiteljima su mnogi govorili da ćemo teško ostvaritit samostalnost i suverenost. Pokušava se razviti atmosfera beznađa i bezperspektivnosti. Gvoroili su da je Hrvatska slučajna država, a danas govore da je Hrvatska država bez budućnosti, a Hrvati narod bez budućnosti. Želimo pokazati da možemo uspjeti i danas. Temeljni cilj je pokazati da se u svakom dijelu Hrvatske može živjeti bolje i osnivati obitelj ako se tako želi. Moramo nastaviti graditi uspješnu priču, uspješnu Hrvatsku i pripremati se za Europu nove generacije”, poručio je nositelj liste Karlo Ressler

“Cilj nam je zajednički Jačati svoje mjesto u demokratskim procesima suvrmene Europe. Dolazim iz Međimurja, gdje su radišni ljudi, ali i najslabije plaćeni u Hrvatskoj, žene su također manje plaćene od muškaraca. Zato nam je čitav niz mjera EU na raspolaganju…Sjever treba snažan glas, a dragi muške koelge, znate kako glas žene može biti snažan”, poručila je Sunčana Glavak.

“Hrvatsku smo pod vodstvom HDZ-a uveli u sve bitne svjetske organizacije i europske integracije, to nam nitko ne može odreći. Zato kažemo Ne! svima koji žele uspjehe dezavuirati i vratiti Hrvatsku desetljećima unatrag”, poručila je Glavak.

“Želim vas podsjetiti na trenutak prije pet godina kad smo imali kampanju. Bila sam deveta na listi, bile su velike poplave. Tada sam govorila koliko je hladno van EU, za sve u Tuzli, Posavini koji nisu mogli očekivati pomoć EU. Ostalo je hladno za sve one Hrvate koji se nalaze van EU”, poručila je Željana Zovko

“Ovi izbori nisu beznačajni, određuju budućnost Komisije, smjernice vanjske politike EU i da mi koji dajemo najviše novca u UN za sigurnost, da se naš glas čuje i da mi budemo oni koje će se pitati kako će se odlučivati o miru i stabilnosti u JI Europi. Tog mira neće biti bez da se čuje glas Hrvata u BiH, ali i Srbiji”, zaključila je.

“Kroz vlastito obrazovanje i znanstvenu djelatnost sam mnogo toga naučio o funkcioniranju EU. Prije toga sam bio skeptik. Neke stvari nisam znao, nacionalni interesi su mi bili na prvom mjestu. Ono što sam naučio je da je EU najbolji i jedini okvir kroz koji se mogu braniti nacionalni interesi. To se vidi po svim rezultatima vezanima uz europske fondove, to se vidi kroz strateške projekte kao Pelješki most. To se vidi kroz stavove drugih država, susjedi koji nisu u EU, žele u nju uć. Od kad smo u EU, nismo više objekt, nego sudjelujemo u odlučivanju. Možemo koristiti europski pravni okvir kako bi se borili za naše interese. Predsjednik Tuđman je istaknuo euroatlantske integracije još devedesete kao strateški cilj RH”, rekao je pak Tomislav Sokol.