HDZ: Podjela NUTS2 regije omogućit će najnerazvijenijim županijama najviše EU potpora

Zastupnici HDZ-a na konferenciji za novinare u petak ustvrdili su da će nova podjela prostornih jedinica NUTS2 regije omogućiti da najnerazvijenije županije, ponajprije Slavonija i Baranja, dobiju najviše potpore iz EU fondova, što do sada nije bio slučaj budući da su te županije zajedno s Gradom Zagrebom potpadale u istu, kontinentalnu Hrvatsku.

“Nova podjela omogućit će da naše najnerazvijenije županije dobiju najviše potpore, pet slavonskih županija zajedno sa Sisačko-moslavačkom i Karlovačkom županijom dobit će mogućnost za najviše potpore. Do sada su te županije zajedno s Gradom Zagrebom spadale u istu kontinentalnu Hrvatsku, pa su poduzetnici iz tih područja imali mogućnost maksimalne potpore, primjerice, za velika poduzeća svega 25 posto, a novom podjelom to će biti 100 posto više, odnosno, dodatnih 25 posto više, tako da će velika poduzeća dobivati potporu od 50 posto, što je maksimalno u EU”, pojasnila je Branka Juričev Martinčev.

Izrazila je očekivanje da upravo to bude razlog da ulagači ulažu u te krajeve, otvaraju nova radna mjesta i pridonose poboljšanju i ravnomjernijem razvoju RH.

Do sada smo imali slučaj da su istu potporu dobivali poduzetnici iz, primjerice, Virovitičke županije i Grada Zagreba, a znamo da je Virovitičko-posavska županija na svega 33 posto prosjeka razvijenosti EU za razliku od Grada Zagreba koji je gotovo na 105 posto“, rekla je.

Dodala je kako novom podjelom srednja poduzeća mogu, umjesto dosadašnjih 35 posto, ostvariti 60 posto, a mala poduzeća koja su dosad imala potporu od 35 posto, sad će imati mogućnost za maksimalnu potporu od 70 posto.

Novom podjelom svi dobivaju, poduzetnici-ulagači, jer se isključivo odnosi na gospodarstvo, osim u Gradu Zagrebu. Naime, čak i u jadranskoj Hrvatskoj koja je ravnomjernija, homogenija i razvijenija regija ulagači će dobivati dodatnih 10 posto u odnosu na ono što su prije dobivali“, rekla je Juričev Martinčev odbacivši tvrdnje da će ovime Projekt Slavonije i Baranje na kojemu Vlada intenzivno radi pasti u drugi plan jer će, kaže, upravo ovom novom podjelom i poduzetnici iz tog kraja dobiti više potpore.

Pero Ćosić ustvrdio je da je 2012. godine Vlada pripojila Zagreb Slavoniji, pa je ona nerealno prikazana kao dvostruko bogatija regija, uključujući i njegovu Brodsko-posavsku županiju, no, to je bilo samo na papiru.

“Nije bilo dobro da je Slavonija u istoj regiji sa Zagrebom jer je to otežalo razvoj Slavonije, a Vlada je tom odlukom povećala jaz između bogatijih i siromašnijih regija Hrvatske i stavila je bila Slavoniju u neravnopravniji položaj“, kazao je Ćosić. 

Dodao je da se ta nepravda sada ispravila i rastu potpore za poduzeća. “Mnoge investicije ostale su u bogatijim dijelovima Hrvatske jer investitori nemaju interesa ići u Slavoniju. Nova podjela predložena je da se onima u manje razvijenim regijama osiguraju veće potpore, a utjecat će sigurno i na problem iseljavanja i demografije“, smatra Ćosić.

Domagoj Mikulić istaknuo je da je „kao zastupnik koji dolazi iz Slavonije vrlo svjestan velike nepravde koja je napravljena 2012. godine“. Smatra da mu je dužnost reagirati na tvrdnje kolega iz Mosta „koji izvrću istinu i manipuliraju javnost ne bi li svjetla kamera pala i na njih na koju sekundu“.

“Njima razumljivim rječnikom ću pojasniti – nije Projekt Slavonija stiropor da ga netko može uzeti samo tako preko noći. Nijedna vlada do sada nije bila u ovolikoj mjeri prisutna u Slavoniji, posjela za stol sve bitne aktere i krenula raditi dobar posao. Naravno da Projekt Slavonija nastavlja s radom, a novom NUTS2 podjelom dobiva snažniju perspektivu za fondove“, poručio je Mikulić.

Juričev Martinčev nije htjela komentirati aferu Tolušić, ali je istaknula da očekuje da se što prije nađu počinitelji svih montaža i snimku koje se pokušavaju namjestiti Vladi, od afere Tolušić do afere SMS.