HDZ-ov zastupnik Stevo Culej u Saboru otvorio izložbu o Vukovaru

Stevo Culej. foto HINA/ Denis CERIĆ

Saborski zastupnik HDZ-a Stevo Culej otvorio je u četvrtak u Hrvatskom saboru izložbu “”Vukovar 1991.-2017.” u povodu 26 godina od slamanja obrane grada Vukovara tijekom velikosrpske agresije u Domovinskom ratu.

“Izložba je postavljena samo iz jednog razloga, a to je istina o Domovinskom ratu koja bi trebala otvoriti oči mnogima u Hrvatskom saboru, da vide kako je i iz čega nastala država Hrvatska”, istaknuo je zastupnik Culej na otvorenju ispred Baščanske ploče.

Izložba se sastoji od fotografija Vukovara prije i poslije Domovinskog rata, razaranja grada koje su napravili srpske paravojne postrojbe i bivša Jugoslavenska vojska, fotografija vukovarske bolnice, lokacije masovne grobnice na Ovčari, Borova Sela, srpskog koncentracijskog logora.

HDZ-ov zastupnik Culej je rekao kako se saborski zastupnici u raspravama često dotiču tema Domovinskog rata, kao i da ga neki nazivaju ‘građanskim ratom’, a da se pritom često zaboravlja kako je “jedna vojska (JNA) bez države, napala jednu državu (Hrvatsku) bez vojske, i to samo s jednim ciljem, da sve uništi”.

“I danas smo svjedoci kako ponovno neki u Hrvatskom saboru dopuštaju sebi da nakon Domovinskog rata zbog svoje političke ili neke druge koristi ili nekog drugog nasljeđa i ideje, ponovno nekoga nazivaju fašistom i ustašom”, rekao je Culej, postavivši retoričko pitanje – jesu li oni čuli za Domovinski rat ?

U povodu pete obljetnice od oslobađajuće presude na Haaškom sudu i povratka generala Ante Gotovine i Mladena Markača u Hrvatsku, Culej je također poklonio fotomonografiju “Specijalna policija u Domovinskom ratu” predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću, izaslanici predsjednice Hrvatske, te predsjedniku Kluba zastupnika HDZ-a Branku Bačiću.

Pripremio je primjerak i za predstavnika najveće oporbene stranke SDP-a, ali nitko od SDP-ovaca nije bio na otvaranju izložbe o Vukovaru, pa je fotomonografiju uručio zastupniku Zlatku Hasanbegoviću (NZ).

Svečano predstavljanje fotomonografije “Specijalna policija u Domovinskom ratu” bit će večeras u 19 sati u Dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta na zagrebačkom Kaptolu. (Hina)