HDZ-ov izborni program “Sigurna Hrvatska” – veće plaće, manje ministarstava

Sjednica Središnjeg odbora HDZ-a

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da HDZ na parlamentarne izbore izlazi s programom pod nazivom „Sigurna Hrvatska” koji, među ostalim, uključuje dizanje prosječene plaće na 7600 kuna i minimalne plaće na 4250 kuna te smanjenje broja ministarstava.

“Prosječna plaća 7600 kuna a minimalna 4250 kuna, mislim da je to realno, to je na tragu kontinuiteta naše politike”, rekao je Plenković nakon što je izborni program večeras predstavio Središnjem odboru stranke, a najavljeno je da će sutra biti predstavljen javnosti.

Premijer i predsjednik HDZ-a podsjetio je da je njegova Vlada u mandatu povećala minimalnu plaću za 754 kune neto, prosječnu plaću za 1150 kuna, imala zdravi gospodarski rast, smanjila javni dug, ostvarila tri proračunska viška i konsolidirala javne financije.

Hrvatska je  zadržala investicijski kreditni rejting, banke su prošle stres test Europske središnje banke i  to je zadnja potvrda da je Hrvatska ispunila sve kriterije iz akcijskog plana za Europski tečajni mehanizam II,, našeg puta prema eurozoni, istaknuo je Plenković.

Spomenuo je također šest milijardi kuna koji se daju za privatni sektor i plaće radi premošćivanje koronakrize te 10 milijardi eura iz EU-a za europski oporavak.

U sklopu izbornog programa HDZ-a, Plenković je najavio i racionalizaciju javne uprave odnosno smanjenje broja ministarstva, no nije želio otkriti o kojim ministarstvima je konkretno riječ.

„Program će imati pet velikih cjelina, socijalna sigurnost, perspektivna budućnost, ekonomska suverenost, osnažena državnost i globalna prepoznatljivost”, najavio je predsjednik HDZ-a i dodao kako je riječ o programu koji će iskoristiti trenutak nakon krize da se zemlju učini boljom i da građani žive kvalitetnije.

Plenković je najavio intenziviranje kampanje uvjeren kako će HDZ pobijediti na izborima dok je pad rejtinga stranke nazvao  tek  „malom oscilacijom” koja je očekivana s obzirom na aferu „vjetrolektrane” koja je izbila prije desetak dana.

Na upit novinara zašto su ekspresno smijenjeni Josipa Rimac i Ružica Njavro a nije predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, Plenković je odgovorio da „nije situacija ista”.