HDZ objavio da ima novu većinu u Skupštini Zagrebačke županije

HDZ Zagrebačke županije u srijedu je, nakon što je odgođena sjednica Županijske skupštine, objavio da je okupio novu skupštinsku većinu koja preuzima vlast u županiji od koalicije predvođene SDP-om i HSS-om.

Novu većinu čini 26 od ukupno 51 vijećnika, a dolaze iz redova HDZ-a, “Bandić Milan 365 – stranke rada i solidarnosti”, HSLS-a, HSU-a, nezavisnih vijećnika i HNS-a koji je dosad bio u koaliciji s SDP-om i HSS-om.

Objavio je to predsjednik županijskog HDZ-a Dražen Barišić na konferenciji za novinare u hotelu Internacional gdje se trebala održati odgođena sjednica Skupštine Zagrebačke županije, no sat i pol vremena prije početka otkazao ju je njezin predsjednik, SDP-ov Mihael Zmajlović “radi produljenja roka savjetovanja s javnošću”.

Na sjednicu je došlo svih 26 vijećnika iz redova stranaka nove većine, no Barišić nije htio otkriti koji su im sve vijećnici iz redova dosadašnje skupštinske većine dali potporu.

Nakon lokalnih izbora ove godine, na vlast je došla koalicija HSS-a, SDP-a, HNS-a i Laburista, Mosta i dvojice nezavisnih vijećnika.

Po Barišićevim riječima, nova većina želi smijeniti dosadašnjeg predsjednika Skupštine SDP-ova Mihaela Zmajlovića, na čijem mjestu vide HDZ-ova Damira Mikuljana. HSS-ova župana Stjepana Kožića ne namjeravaju rušiti te ga pozivaju da im se pridruži kako bi zajedno vodili županiju.

“Imamo legitimnu većinu i pravo raspolagati i preuzeti odgovornost, imenovati svog predsjednika i druga radna tijela”, poručio je Barišić te pozvao Zmajlovića da “ne čuva fotelju jer ju ne može sačuvati”.

Predsjednik županijskog odbora stranke “Milan Bandić 365 – stranke rada i solidarnosti” Zvonko Kunić ustvrdio je kako su za održavanje današnje sjednice svi uvjeti bili stečeni jer je javno savjetovanje o proračunu, na koje se poziva Zmajlović, završilo jučer.

Kao budući predsjednik Skupštine predstavljen je Damir Mikuljan. On je za sutra najavio podnošenje zahtjeva za pokretanjem upravnog nadzora zbog odgađanja sjednice te podnošenja zahtjeva za sazivanjem izvanredne skupštine, u kojemu će biti vidljiva i imena svih vijećnika koji podupiru tu inicijativu. (Hina)