Povezite se

Politika

HDZ obilježio 31. obljetnicu osnutka: Tuđman je zacrtao put razvoja RH kao slobodne zemlje

Objavljeno

-

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u srijedu je, na obilježavanju 31. obljetnicu osnutka HDZ-a, naglasio da je prvi predsjednik RH i HDZ-a Franjo Tuđman svojim aktivnostima 1990-ih godina zacrtao put razvoja Hrvatske kao slobodne zemlje.

“Danas, 31 godinu kasnije, imamo zadaću i prigodu dalje unaprjeđivati naše društvo, osnaživati hrvatsku ekonomiju, jačati institucije koje su se pokazale otpornim, žilavim i agilnim u vremenu pandemije covida-19 te dodatno osnaživati hrvatski suverenizam, koristeći sve prednosti kvalitetnog i utjecajnog položaja kojeg imamo u međunarodnoj zajednici i u Europi”, rekao je Plenković.

Na zagrebačkom Jarunu je istaknuo važnost ove godine za HDZ s obzirom na unutarstranačke izbore za šest čelnih ljudi stranke, u kojima su mogli glasovati svi članovi i članice stranke.

HDZ je predvodnik svih velikih procesa u RH

“Postavili smo novi standard za hrvatske političke stranke. Stoga HDZ i jest predvodnik svih velikih procesa u Hrvatskoj u zadnjih 30 godina. To nas obvezuje za budućnost”, istaknuo je Plenković.

Istaknuo je da je za vrijeme epidemije, osim ljudskih života, Vlada štitila i radna mjesta, dodavši kako se do sada nije dogodilo da je država tako snažno stala iza radnika u privatnom sektoru. Bez presedana je situacija da država putem HZZ-a i poslodavaca isplati plaće za više od pola milijuna ljudi, poručio je. 

Istodobno, dodao je, Vlada je osigurala financijsku stabilnost države, zahvaljujući snažnom položaju i reputaciji u svijetu financija.

Plenković je u svom govoru naveo i druge uspjehe svoje vlade, poput smanjivanja poreza i davanja, administrativnih rasterećenja, rasta plaća, mirovina i zaposlenosti te ostvarivanja proračunskog viška.

“Sve to je cjelina. Cjelina politike HDZ-a koji štiti naše temeljne vrijednosti – domoljublje, državotvorstvo, narodnjaštvo i naše kršćanske vrijednosti. Istodobno, ima ljude, program, znanje i prije svega odvažnost da prilagodi našu politiku i da Hrvatsku snažno pozicionira”, poručio je premijer. 

Suverenizam, koji je bio ključna odlika HDZ-a prije 30 godina, naveo je, u novom kontekstu znači da država funkcionira kada je to najpotrebnije, a da se istodobno osnažuje.

Kada birate HDZ, birate sigurnost

Zato su, kaže, za predstojeće parlamentarne izbore izabrali slogan “Sigurna Hrvatska”, kako bi građani znali da kada biraju HDZ, biraju siguran posao, veće plaće i mirovine te da biraju brzi gospodarski oporavak koji će između ostalog, tvrdi Plenković, ostvariti i kroz preko 21,5 milijardu eura, koje će apsorbirati iz europskoga proračuna. 

“Politika HDZ-a sigurno nije ista kao što je bila u ’89. jer su teme drukčije, ali je energija, entuzijazam, volja, želja da svojim doprinosom ova generacija, koja slijedi politiku dr. Franje Tuđmana, Hrvatskoj da novu kvalitetu”, istaknuo je.  

Okupljene je pozvao da na izborima i u kampanji pokažu jedinstvo i zajedništvo, te da pokažu koliko je velika razlika između HDZ-a i drugih stranaka te opcija koje bi htjele doći na njihovo mjesto, a nisu, tvrdi, autentične.

Predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a Mario Kapulica je evocirao emocije i ključne trenutke postignuća HDZ-a u proteklih 31 godinu. Istaknuo je da HDZ treba nastaviti graditi RH na temeljima koje je izgradio Tuđman, te da “ne daju na Franju Tuđmana, hrvatske branitelje i ne daju na HDZ, jer Tuđman, branitelji i HDZ nikada nisu dali na Hrvatsku”. 

Posljedice osnivanja HDZ-a u prostorima Nogometnog kluba Jarun prije 31 bile su dalekosežne, smatra Kapulica. Zato, kada obilježavaju ovu obljetnicu, ne slave samo stranački događaj već i, između ostalog, dan kada su položeni temelji opće hrvatske pomirbe te dan novouspostavljene solidarnosti čitavog hrvatskog naroda. 

Svečano obilježavanje 31. obljetnice osnutka Hrvatske demokratske zajednice. Utakmica između HDZ-a i zvijezda.

Izaslanstvo stranke, predvođeno predsjednikom stranke Plenkovićem položilo je vijenac kod spomen-ploče prvoga hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a Franje Tuđmana. Nakon svečane sjednice, u prostorijama NK Jarun odigrala se tradicionalna nogometna utakmica između momčadi HDZ-a i zvijezda.

Na obilježavanju je bio okupljen velik broj ljudi, a sudjelovali su, između ostalih, trenutni i bivši ministri, poput bivše ministrice za demografiju Nade Murganić i bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića te drugi istaknuti članovi HDZ-a poput Vladimira Šeksa, potpredsjednika Hrvatskoga sabora Željka Reinera te glavnog tajnika stranke Gordana Jandrokovića.

Politika

Pupovac nije htio otkriti tko će iz SDSS-a biti potpredsjednik Vlade

Published

on

Pupovac i Milošević

Čelnik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je u četvrtak da će se o kandidatu za potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti, ljudska i manjinska prava znati više nakon sjednice predsjedništva SDSS-a u ponedjeljak, ne željevši ni potvrditi niti demantirati da je riječ o Borisu Miloševiću.

“Mogu vam reći da nam predstoje usuglašavanja tko će iz redova SDSS-a biti potpredsjednik Vlade zadužen za društvene djelatnosti, ljudska i manjinska prava. To ćemo znati sasvim sigurno do ponedjeljka kad će biti održana sjednica predsjedništva. Sačekat ćemo ono što je regularan put kad su posrijedi stranke i njihova tijela koja odlučuju o takvim stvarima, tu je više kandidata. Saznat ćete vrlo brzo”, rekao je Pupovac u Dnevniku Nove TV.

Na pitanje je li riječ o Borisu Miloševiću, Pupovac nije odgovorio potvrdno niti je tu mogućnost odbacio.

Na pitanje jesu li manjine uvjetovale nešto premijeru Andreju Plenkoviću, Pupovac je odgovorio kako su danas raspravljali o pitanjima vezanim za najviše pozicije u Saboru i Vladi.

“Sljedeći sastanci će biti vezani uz neke operativne pozicije i program koji ćemo zajedno raditi s Vladom, bilo da se tiče pitanja prava manjina ili ljudskih prava”, najavio je Pupovac.

Pupovac Domovinskom pokretu: Sumraka sigurno neće biti, želimo toleranciju i otvorenost

Na ocjene iz Domovinskog pokreta da je sumrak demokracije to što premijeru arbitriraju manjinski predstavnici, Pupovac kaže kako sumraka sigurno neće biti.

“Ovome društvu treba tolerancija, otvorenost, da izađe iz grča i da bude opušteno, i da razumije da mu nitko u ovome društvu nije prijetnja, da nijedan predstavnik manjina ne donosi sa sobom nikakvu prijetnju za Hrvatsku, njezino društvo, naciju i državu, nego naprotiv mi želimo napredak”, kazao je Pupovac.

Dodao je kako se žele okrenuti budućnosti gdje bi stvorili jednu Hrvatsku koja je inkluzivna i koja će sve svoje građane staviti pod svoje krilo.

Hrvatskoj, istaknuo je,  želimo pomoći kako bi bila funkcionalna država i održiva ekonomija, što su dvije najvažnije stvari.

Pupovac je na pitanje treba li se riješiti duhova prošlosti odgovorio da između dva kvislinška pokreta ne prave razliku, ne žele im dobrodošlicu niti relavantnu političku prisutnost. 

Srbija i Hrvatska trebaju surađivati, a ne se osuđivati

Za prosvjede u Srbiji, Pupovac je rekao da nisu imali dovoljno vremena pratiti ih zbog postizbornih razgovora, ali da ih brine porast broja oboljelih i umrlih u toj susjednoj zemlji.

“Istovremeno tako masovni prosvjedi će povećati te rizike. Nadamo se da će vlasti iznaći načina da stvore ravnotežu”, kazao je.

Dodao je kako ovoga trenutka još nije jasno tko koga napada u beogradskim prosvjedima, ali da je jasno da je Srbija izložena značajnim međunarodnim utjecajima i pritiscima.

Na pitanje je li njemu normalno ponašanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je puno puta prije, pa i ovaj put, okrivio Hrvatsku.

“Nema potrebe kriviti Hrvatsku ni u ovom slučaju, kao ni u nekim drugim slučajima. Postoje međunarodni i svjetski igrači koji odlučuju o sudbini i procesima u Srbiji i cijeloj regiji. Treba se usmjeriti na to kako da Hrvatska i Srbija bolje surađuju, a ne da se više optužuju, jer to je način kako mogu jedni drugima biti od pomoći da oslabe pritiske koji u međunarodnoj sferi postoje prema njima”, zaključio je Pupovac.
 

Ucitavanje vijesti

Politika

Lenart: Predsjedništvo HSS-a nije tražio ostavku Kreše Beljaka

Published

on

Nakon sastanka predsjedništva HSS-a glavni tajnik HSS-a Željko Lenart rekao je da nije bilo značajnih tema, već se razgovaralo kao što je to uobičajeno o događajima u stranci, ali da sukladno statutu HSS-u slijedi izborna skupština koja je već raspisana.

Vezano za eventualnu ostavku predsjednika stranke Kreše Beljaka dodao je:

“O sudbini predsjednika stranke odlučuje skupština. Predsjedništvo nije tražilo ostavku Kreše Beljaka. Na svakim izboirma postoje kandidati, još uvijek ih ne znamo, otvoren je kandidacijski postupak.”

Upitan što je u stvari sa Sanaderovim ministrom regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidarom Pankretićem, kazao je da se on svako malo pojavljuje, ne zna šali li se ili je ozbiljan. Vidjet ćemo kad se dovrši postupak hoće li se kandidirati, kazao je Lenart.

Postoji li mogućnost, s obzirom da je u Sabor ušla i Marijana Petir, bivša HSS-ovka, pomirbe i eventualnog osnivanja kluba, Lenart je odgoviro: “Tko je gospođa Petir?”

Dodao je da slijedi analiza izbora, te da nisu nisu zadovoljni rezultatom iako su bolji nego 2011. ili 2015.

“Predsjedništvo je idući tjedan, nismo dogovorili točno koji dan. 30. srpnja je skupština, s obzirom na situaciju želimo da se to odradi”, dodao je i rekao da trenutno u stranci “nema značajne oporbe koja bi u ovom trenutku mogla mijenjati rad stranke”.

“Svi članovi predsjedništva su digli ruke na ovakav izlazak na izbore, ne vidim zašto bi sad razmišljali drugačije ako su podržavali takav način izlaska na izbore. Nije predsjednik sam odlučio, to smo zajedno dogovorili”, rekao je o izlasku na izbore, ali krivnju prebacio ni na koga:

“Ovi izbori su bili specifični, pojavile su se nove snage. Rezultat je kakav je, nismo zadovoljni, ali nismo ni propali, i dalje smo parlamentarna stranka koja će svoje stavove i programe moći prezentirati u Saboru.”

Nacionalno/N1.

Ucitavanje vijesti

Politika

Medved: Manjinama potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava

Published

on

Zamjenik predsjednik HDZ-a Tomo Medved izjavio je u četvrtak kako je dogovoren smjer suradnje s predstavnicima nacionalnih manjina koje su podržale novu Vladu te kako će im predložiti jednu osobu za potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava.

“Održali smo koordinacijski sastanak u Vladi s nacionalnim manjinama i dogovorili smjer suradnje na način da bi nacionalne manjine predložile jednu osobu koja bi bila član Vlade u poziciji potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava”, rekao je novinarima Medved nakon sastanka s predstavnicima manjina.

Dodao je kako o konkretnim imenima nisu govorili nego o programu rada Vlade i o našim budućim odnosima. “Nastavljamo naše razgovore”, kazao je.

Bilek: Pupovac želi ostati u Saboru, o ZDS nismo raspravljali

Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek izvijestio je da su prijedlog programa nacionalnih manjina prenijeli Andreju Plenkoviću te kako su usuglasili zajedničko djelovanje u programskom dijelu.

“Već smo imali takvu situaciju da je potpredsjednik Vlade bio iz redova klubova nacionalnih manjina pa će se tako nastaviti i ovaj put i sada. Nismo pričali o imenima, dozvolite da zajedno s partnerima usuglasimo imena”, rekao je Bilek i dodao da ga to osobno ne zanima, a da ni Milorad Pupovac neće biti potpredsjednik Vlade.

“Iako je bio pitan za to, izrazio je želju da ostane djelovati kroz Sabor”, kazao je Bilek.

Napomenuo je da još moraju raspraviti ostvarivanje operativnih programa nacionalnih manjina koje moraju zajednički usuglasiti i tražili su, dodao je, da se jedan dio programa Vlade odnosi i na nacionalne manjine.

Na novinarsko pitanje je li bilo razgovora ili inzistiranja manjina na zabrani ustaškog pozdrava, Bilek je odgovorio da o tome danas nisu raspravljali.

Komentirao je medijske navode da je Klub zastupnika nacionalnih manjina, odnosno predstavnik Roma Veljko Kajzati od Vlade zatražio tri ministarstva.

Izjava Kajtazija je “malo krivo” prenesena, tražimo koordinatore

“Vjerujem da je malo krivo prenešena izjava gospodina Kajtazija koji je tražio u biti koordinatore po ministarstvima za provedbu operativnih programa. Naslovi su bili da Klub zastupnika nacionalnih manjina traži tri ministarstva što nije istina”, istaknuo je Bilek.

Veljko Kajtazi ranije je rekao da Klub zastupnika nacionalnih manjina očekuje barem tri ministarstva u novoj Vladi, a kao manjincima “najzanimljivija” je izdvojio ministarstva znanosti i obrazovanja, uprave te ministarstvo regionalnog razvoja.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije