HDZ Novi Zagreb istok: Jednoglasna podrška kandidaturi Andreja Plenkovića za predsjednika HDZ-a

Na 28. sjednici Organizacije gradske četvrti HDZ-a Novi Zagreb istok jednoglasno je donijeta odluka da se podržava i podupire kandidatura Andreja Plenkovića za predsjednika HDZ-a, kao i kandidate za zamjenika predsjednika i potpredsjednike iz njegovog tima.

Ovom odlukom, HDZ Novi Zagreb istok postao je prva organizacija gradske četvrti u gradu Zagrebu koja podržava nekog od kandidata na unutarstranačkim izborima. Kandidaturu Andreja Plenkovića podržala je i mladež HDZ-a Novi Zagreb istok.

Na ranije održanim sjednicama Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a donijeta je odluka o datumu održavanja izbora, a članovi najveće hrvatske stranke novo vodstvo birat će 15. ožujka.

Aktualnom predsjedniku Andreju Plenkoviću mandat prestaje 17. travnja, a prema Statutu, izbori za vodstvo HDZ-a moraju se održati mjesec dana prije isteka mandata. Izravno se biraju predsjednik, zamjenik predsjednika i četiri potpredsjednika. Kandidati za predsjednika i zamjenika moraju prikupiti oko 10.500 potpisa (pet posto od ukupnog broja članova), a oni za potpredsjednike oko 6300 (tri posto od ukupnog broja članova), od ukupnog broja od oko 210.000 članova i to do 15 dana prije izbora.

Glasati i biti birani mogu biti svi članovi, iako Statut nalaže da to mogu biti samo oni koji su uredno u zadnjih šest mjeseci podmirivali članarinu.