HDZ ni ne pomišlja popustiti SDP-u: Čak su spremni izgubiti i većinu u Ustavnom sudu samo da ne bude povjerenstva za Agrokor

Uoči ljetne stanke, SDP je u Hrvatskom saboru pokrenuo inicijativu za osnivanjem istražnog povjerenstva za Agrokor, no HDZ se oštro protivi toj oporbenoj inicijativi.

Predsjednik SDP-a Davor Bernadić čak je dao ultimatum HDZ-u da neće podržati izbor troje ustavnih sudaca, ako ne bude prihvaćena inicijativa za osnivanjem spomenutog povjerenstva. U međuvremenu su zastupnici otišli na ljetni odmor, no nema naznaka da bi ujesen, kada se vrate u saborske klupe i SDP-ova inicijativa dođe na red za glasovanje, HDZ mogao omekšati stav.

Da HDZ neće popustiti u svome stavu, potvrdio je i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, jedan od ljudi od najvećeg povjerenja premijera Andreja Plenkovića u intervjuu Večernjem listu objavljenom prošle subote.

“Nije najbolja atmosfera u kojoj s jedne strane državne institucije, a s druge strane najviše predstavničko tijelo vode zasebne istrage. S tim da bi saborsko povjerenstvo ostalo bez učinka u smislu konkretnih rezultata istrage u ovom trenutku”, kazao je Božinović dodajući da “SDP na blokadi izbora ustavnih sudaca nije dobio ni stručne ni političke bodove”.

Iz Božinovićevih se riječi ne može zaključiti da je HDZ u rujnu spreman prihvatiti ono što sredinom srpnja nije, piše Novi list konstatirajući da je HDZ spreman izgubiti većinu u Ustavnom sudu samo da bi blokirao osnivanje povjerenstva za Agrokor.

Istodobno, nepopustljiv je i SDP.

“Za ovu situaciju vrijedi prvi Newtonov aksiom prema kojem tijelo na koje ne djeluje nikakva sila nastavlja s jednolikim gibanjem”, na svoj je način Novome listu komentirao ovu situaciju predsjednik SDP-ovog Kluba zastupnika Arsen Bauk.

Otprije se zna da se ustavni suci dijelom biraju po stranačkom ključu i međustranačkom dogovoru dviju najjačih stranaka. Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav predložio je da se za ustavne suce izaberu dva dosadašnja suca Miroslav Šeparović i Mato Arlović te sadašnji zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Goran Selanec.

“Bez tri suca rad Ustavnog suda bio bi otežan i zato je važno da se oni izaberu”, poručio je uoči saborske ljetne stanke predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić koji je SDP prozvao za ucjenu.