HDZ neće ići u preslagivanje većine u osječkom Gradskom vijeću

Facebook

Osječki HDZ neće ići u preslagivanje većine u Gradskom vijeću, nego će osnivati stručne stranačke odbore koji će pratiti rad gradske uprave, analizirati bitna pitanja iz gospodarstva, zdravstva, školstva i drugih područja te predlagati rješenja, izvijestili su u četvrtak čelnici HDZ-ovog gradskog i županijskog odbora Ivan Radić i Ivan Anušić.

Inače, osječko Gradsko vijeće broji 37 članova, od kojih vladajuću većinu čine vijećnici koalicije SDP-HNS-ANU s Mostom i HDSSB-om.

Na konferenciji za novinare Radić je kazao kako se u javnosti dugo govorilo da će HDZ, kao stranka s najviše pojedinačnih mandata (10), ići u preslagivanje u Gradskom vijeću kako bi se “disfunkcionalnu gradsku upravu, sastavljenu od stranaka koje su posvuda izvan Osijeka sukobljavaju, stavilo u funkciju građana, a ne njihovih internih sukoba i političkog kadroviranja”.

“S obzirom da je naš važan potencijalni partner, umjesto o projektima koje bi dogovarali tijekom razgovora o novom odnosu snaga u Gradskom vijeću, daleko više pozornosti posvećivao osiguranju pozicija za svoje članove te da bi puko matematičko preslagivanje značilo vraćanje na onu vrstu trgovačkih dogovora i klijentelizma koji su ovaj grad već skupo stajali, HDZ je odlučio u osječkom Gradskom vijeću djelovati kao čvrsta i snažna oporba”, poručio je.

Upitan tko je taj potencijalni partner HDZ-a, Radić je kazao kako ne želi govoriti o imenima, ponovivši da HDZ u Osijeku ne želi politizirati i sudjelovati u raznim trgovačkim dogovorima i klijentelizmu, već ovaj grad učiniti boljim te upozoravati na sve loše poteze u radu gradske uprave te nuditi konkretne projekte i razvojne planove.

“Taj oblik djelovanja obično se naziva ‘vladom u sjeni’ i to je model koji namjeravamo koristiti, kako bi građanima ponudili ono što im ne nudi sadašnja gradska uprava”, istaknuo je Radić.

Predsjednik županijskog HDZ-a i župan Ivan Anušić rekao je kako je HDZ mogao presložiti većinu u Gradskom vijeću te da to i sada može napraviti, ali da to neće učiniti jer bi to značilo “neprincipijelnu koaliciju” zbog kojih je HDZ, kako je rekao, ranijih godina “doživljavao poraz za porazom”.

“Nastavljamo raditi strateški, principijelno i planski kako bi na izborima 2021. godine preuzeli odgovornost za vođenje grada Osijeka i nastavili u drugom mandatu voditi ovu županiju”, rekao je Anušić. (H)