HDZ namjerava podržati prijedlog Brune Esih o Trgu maršala

ilustracija

Do idućeg Dana antifašističke borbe zagrebački trg na kojemu je Hrvatsko narodno kazalište više se neće zvati Trg maršala Tita.

Stav je to koji je iznio Mario Kapulica, savjetnik premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića te predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a, ujedno najavljujući kako će HDZ-ovi članovi zagrebačke Gradske skupštine glasati za preimenovanje trga u središtu Zagreba, piše Jutarnji list.

“HDZ je i prije predlagao preimenovanje toga trga, ali prijedlog nije prošao”, kazao je Kapulica, uz napomenu da je još rano (budući da se još nije konstituirala Skupština) govoriti hoće li preimenovanje Trga maršala Tita inicirati HDZ, hoće li prijedlog ići od Milana Bandića ili od vijećnika izabranih na listi Brune Esih.

Stav HDZ-a korespondira sa zahtjevom koji su vijećnici izabrani na nezavisnoj listi Brune Esih na kojoj je i Zlatko Hasanbegović iznijeli gradonačelniku Bandiću uvjetujući mu podršku u Skupštini.

“Mi ćemo podržati Milana Bandića i sudjelovati u formiranju većine samo pod uvjetom da se odmah nakon konstituiranja Skupštine kao prva točka dnevnog reda stavi preimenovanje Trga maršala Tita”, kazao je Hasanbegović, ponavljajući kako za njih ne dolaze u obzir prethodni referendumi o kojima je govorio gradonačelnik Bandić želeći na taj način odgoditi odluku i prebaciti je na građane.

Protiv referenduma je i HDZ. Uz napomenu kako Bruna Esih u zagrebačku politiku nije unijela nikakav sadržaj nego joj se politika svodi na ime gradskog trga, Kapulica ističe da bi raspisivanje referenduma oko naziva Trga maršala Tita bilo jako loše jer bi potaknulo ideološke podjele i rasprave.

“Možete li zamisliti kakva bi to bila kampanja koja bi se vodila za referendum i kakve bi to sukobe i podjele isprovociralo”, kaže savjetnik premijera Plenkovića za kojega Tito ne zaslužuje imati trg u središtu Zagreba, jer je bio na čelu nedemokratskog, totalitarnog i zločinačkog režima. Kada ga se suočava s politikom Franje Tuđmana koji je, moglo bi se reći, imao dozu respekta prema Titu kao nositelju antifašističke borbe, naš sugovornik odgovara da su okolnosti u kojima je Tuđman vodio državu bile drugačije od današnjih.

Da je Tuđman preimenovao Trg maršala Tita devedesetih godina, to sigurno, smatra Kapulica, ne bi bilo shvaćeno na isti način kao što se može danas, i realno je pretpostaviti da bi izazvalo trzavice i tenzije u društvu.

Kako pak na namjeru da se bivšem jugoslavenskom vođi oduzme trg u Zagrebu gledaju u HNS-u, novom HDZ-ovom koalicijskom partneru koji je svoj ulazak u Vladu među ostalim uvjetovao uklanjanjem ustaškog pozdrava “Za dom spremni” sa spomen-ploče poginulim braniteljima pripadnicima HOS-a koja je istaknuta u Jasenovcu.

“Preimenovanje Trga maršala Tita u Zagrebu nema nikakve veze s koalicijom HNS-a i HDZ-a na nacionalnoj razini, niti je to pitanje na bilo koji način obuhvaćeno koalicijskim sporazumom”, kaže Predrag Štromar, zamjenik predsjednika HNS-a, koji do izbora novog šefa stranke obavlja funkciju predsjednika, a u Vladi je zamjenik premijera i ministar graditeljstva. Štromar napominje da su pitanja kao što su nazivi ulica i trgova u rukama lokalnih stranačkih organizacija i da nemaju veze sa savezom na nacionalnoj razini.