HDZ izdao preporuke o provođenju mjera zaštite tijekom unutarstranačkih izbora

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva HDZ-a Damir Sesvečan poslao je u petak predsjednicima stranačkih izbornih povjerenstava preporuke o provođenju mjera zaštite od širenje koronavirusa tijekom unutarstranačkih izbora u nedjelju, 15. ožujka.

Sesvečan ističe da se preporuke temelje na onome što propisuje i Hrvatski zavod za javno zdravstvo te su ih su se dužni svi pridržavati, a proširene su i s mjerama prilagođenima stranačkim okolnostima provedbe izbornog dana.

Prema preporukama birački odbor će odrediti jednog od svojih članova koji će biti zadužen za održavanje reda na biračkom mjestu, kontrolu i reguliranje ulaska i izlaska birača s biračkog mjesta te cjelokupno praćenje postupanja osoba koje se nalaze na biračkom mjestu u provođenju mjera zaštite.

Svako biračko mjesto mora imati najmanje jedno dezinfekcijsko sredstvo za čišćenje ruku od pola litre, a biračka mjesta s više od 1000 članova sredstvo od jedne litre ili dva od pola litre. Prilikom ulaska u prostoriju gdje se održavaju izbori, a prije samog pristupanja glasovanju, birač mora dezinficirati ruke.

Na biračkom mjestu u isto vrijeme do 15 ljudi

Na biračkom mjestu u isto vrijeme ne smije biti više od 15 ljudi, što uključuje i članove izbornog povjerenstva i promatrače. Uz to, prostorija biračkog mjesta mora biti redovno provjetravana, a ako postoje prozori potrebno ih je držati otvorenima ili otvarati vrata.

Središnje izborno povjerenstvo HDZ-a preporuča izbjegavanje rukovanja te održavanje razmaka od barem jednog metra kod razgovora.

Članovi biračkog odbora odnosno izbornog povjerenstva ne bi trebali uzimati identifikacijski dokument  i člansku iskaznicu birača u svoje ruke već ih pregledavati iz ruku samog birača. Na birališta bi birač trebao ponijeti svoju kemijsku olovku s kojom će se glasovati, a nakon glasovanja birači se ne smiju zadržavati na biračkom mjestu.

Po zatvaranju birališta, a prije početka prebrojavanja glasova odnosno uzimanja glasačkih listića iz kutija, svi trebaju ponovno i temeljito oprati i dezinficirati ruke.