HDZ i HOS danas na sastanku oko ploče u Jasenovcu

Premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković jučer je u središnjici HDZ-a okupio najuže vodstvo stranke te ministra uprave Lovru Kuščevića kako bi se pronašlo rješenje za HOS-ovu ploču u Jasenovcu.

Plenković je nakon sastanka izjavio da traže zakonski put za zamjenu HOS-ove ploče s pozdravom “za dom spremni” u amblemu te postrojbe te rješenje u kojem sadržaj ploče (podignute u spomen na 11 poginulih pripadnika HOS-a) ne bi ugrožavao ničije osjećaje. “Tražimo način da se kontekst Jasenovca stavi u korelaciju s onim što piše na ploči, uz puno poštovanje prema žrtvi 11 pripadnika HOS-a. Međutim, kontekst ustaškog režima u Jasenovcu i taj slogan ne idu”, poručio je Plenković. Na pitanje je li kompromis da ostane ploča, a da se makne samo natpis ili da se ploča premjesti, Plenković je ponovno odgovorio da traže rješenje koje neće ugrožavati ničije osjećaje.

Iz svega proizlazi da bi rješenje moglo biti u zamjeni HOS-ove ploče onom na kojoj u grbu HOS-a ne bi pisalo “za dom spremni”, što je Večernjem listu neslužbeno potvrdio i izvor iz Vlade. Međutim, konačno rješenje još nije definirano ili ga barem u HDZ-u ne otkrivaju, a ono neće ni biti jednostavno jer trenutačna zakonska regulativa ne omogućava uklanjanje ploče, a niti svi u HDZ-u dijele mišljenje da ploču treba maknuti.

Izvori iz HDZ-a koji su bili na sastanku ni u neslužbenim razgovorima nisu bili voljni otkrivati detalje mogućeg rješenja. Izvor iz Vlade kaže da u slučaju HOS-ove ploče u Jasenovcu nije pitanje je li ZDS legalno upisan u grb te postrojbe, budući da je još osam udruga registrirano s tim pozdravom, nego je li ZDS, koji se veže uz ustaški režim, primjeren u Jasenovcu.

Koja će biti tehnička izvedba “zamjene ploča” moglo bi se doznati idućih dana jer se sastanci nastavljaju i danas kada bi se, kako doznaje Večernji list, vrh HDZ-a trebao sastati s pripadnicima HOS-a. Naime, teško da Vlada bez njihove privole (bez dramatičnih scena) može postaviti “zamjensku” ploču. U svakom slučaju, ministar Kuščević mora napisati odgovor na interpelaciju SDP-a o HOS-ovoj ploči u Jasenovcu iz čega bi moglo proizići rješenje, ako se ono ne definira izmjenama određenih zakona ili pak pozivanjem na mišljenje Ustavnog suda o ZDS u slučaju Joe Šimunić.

Iako je Plenkovićevu Vladu dočekao problem isticanja simbola totalitarnih režima jer ni prijašnje vlade, ni HDZ-ova ni SDP-ove, to nisu riješile, premijeru će problem biti tim veći jer se HDZ-ova desnica ne slaže s uklanjanjem ploče. To je jasno prekjučer za Večernji list naglasio Milijan Brkić, njegov zamjenik koji nije jučer bio na sastanku najužeg vodstva, a takav stav imaju i Ivan Aralica, svojevrsni ideolog desnice, Đuro Perica, jedan od utemeljitelja HDZ-a, ali i Miroslav Tuđman, HDZ-ov zastupnik i sin pokojnog prvog predsjednika Republike Hrvatske .Jedino bivša premijerka i šefica HDZ-a Jadranka Kosor, koja više nije članica HDZ-a, smatra da ploči nije mjesto u Jasenovcu.

Ivan Aralica smatra da će trenutak uklanjanja HOS-ove ploče ili samo “za dom spremni” sa te ploče biti početak kraja Plenkovićeve vlasti. Aralica drži da će tim činom premijer Plenković sam sebe srušiti i izgubiti vlast. “HOS-ova ploča mora ostati u Jasenovcu, a protivnike te ploče treba uvjeriti da ZDS u njezinu grbu ne znači slavljenje ustaškog režima, nego da je ta ploča postavljena u spomen žrtvi pripadnika HOS-a. Drugo, stranke ljevice moraju shvatiti da komunizam kao osnova njihove stranačke ideologije mora biti uklonjen. Treba izjednačiti komunizam i fašizam, a iz antifašizma apstrahirati komunističko vodstvo”, rekao je Aralica. Podsjetio je da se ni Ivica Račan ni Stjepan Mesić nisu obračunali sa simbolima totalitarnih režima. “Plenković i dalje ima šansu odgoditi odluku o ploči do donošenja zakona čije će smjernice predložiti Povjerenstvo”, zaključio je Aralica.

I Miroslav Tuđman smatra da je najracionalnije pričekati cjelovito rješenje, odnosno zakon o simbolima totalitarnih režima, ali da, po njegovu mišljenju, zabrane nisu rješenje. “Rješenje je u ocjenama režima jer su određeni simboli u različitim vremenskim i političkim kontekstima imali različita značenja. Ovakve rekacije na HOS-ovu ploču u Jasenovcu i pritisci da se ona ukloni posljedica su preimenovanja Trga maršala Tita. Uklanjanjem HOS-ove ploče, zapravo uklanjate ljude koji su ginuli za demokratsku Hrvatsku, a oni koji to rade zauzimaju stranu velikosrpskih agresora koji su tvrdili da su hrvatska politika i hrvatska ideja ustaške”, rekao je Tuđman, napomenuvši da je premijer Plenković na kliskom terenu.

Đuro Perica također kaže da ploča mora ostati jer je to jedino po zakonu, a da je micanje ZDS iz grba HOS-a na toj ploči podilaženje političkim primitivcima. Bivša premijerka Jadranka Kosor kaže da bi ona, da je na mjestu Plenkovića, odmah nakon što je ploča osvanula u Jasenovcu pozvala HOS-ovce i s njima razgovarala dok ih ne bi uvjerila da ona tamo ne može biti. “Pozvala bih se na Franju Tuđmana”, rekla je.