HDZ i dalje uvjerljivo prvi, SDP nezapamćeno nizak rejting

Izvor: DNEVNIK.hr

Dnevnik Nove TV donosi tradicionalno mjesečno istraživanje Crobarometar za srpanj 2023. Uz stalno prisutnu inflaciju, srpanj su obilježili štrajk u pravosuđu, afera plin, kao i turistička sezona. Istraživanje je provedeno od 1. do 20. srpnja na uzorku od 977 punoljetnih građana. Rezultate je u Dnevniku Nove TV prezentirao reporter Hrvoje Krešić.

Prema rezultatima istraživanja, da su danas izbori, izlaznost glasača bila bi velika – oko 70%. Njih 25% ostalo bi kod kuće, a svega 5% ne zna.

REJTINZI STRANAKA

Andrej Plenković mirne duše može na ljetovanje u vilu Kostabela – HDZ trenutna događanja u zemlji, kao i spomenuta afera nisu ni okrznula, čak su i blago rasli te imaju visokih i stabilnih gotovo 30%. Biračka baza im je – očito i zbog stranačke stege – odana. Nogometnim rječnikom rečeno, Andrej Plenković u izbornu utakmicu ulazi s tri gola prednosti, a utakmica se igra na domaćem terenu.

U SDP-u se pak mogu hvatati za glavu, teško da im pomažu skupi savjeti konzultanta Alexa Brauna. I dalje padaju, i samo za dlaku su zadržali titulu druge stranke pred platformom Možemo, koja pak raste – SDP je na 10,7% podrške, Možemo na 10,6%. Ne promijeni li SDP pod hitno nešto, bilo što, prijeti im ozbiljan debakl, zaključuje Krešić.

U blagom je padu i politički iznimno aktivan Most, kojeg podržava 8% ispitanica i ispitanika, dok Domovinski pokret stagnira na oko 7,1%. Zanimljivo, pada i broj neodlučnih koji bi izašli na izbore, no s 15,4% podrške i dalje su druga politička opcija u državi.

Prag ne prelaze HSU i HSS koji su na oko 2 i pol posto, dok su IDS, HNS i Suverenisti na 1,7%, 1,6% te 1,4% – svi ostali su na jedan posto podrške, ili čak i manje.

RASTE PESMIMIZAM U DRUŠTVU

U društvu raste pesimizam – čak 74% ispitanih vjeruje da država ide u pogrešnom smjeru, 19% misli suprotno, 7% nema stav. To je ozbiljan pad u odnosu na prošli mjesec, i javlja se u mjesecu kada smo obično zadovoljni jer je ljeto, jer se sezona zahuktava, jer kreću godišnji odmori.

PODRŠKA RADU VLADE

U istom omjeru pada i podrška radu Vlade, ne odobrava ga 66% ispitanih, odobrava 27%, a ostalih 7% nema stav. Očito je, zaključuje Krešić, da je mjesec iza nas ipak uspio ostaviti posljedice po vladajuće, ali i da je HDZ uspio proći bez ogrebotine zbog konsolidacije svoje baze. Istini za volju, podrška HDZ-u je uvijek bila visoka – čak i u najtežim trenucima uhićenja Ive Sanadera i pokretanja sudskog postupka protiv same stranke HDZ je na izborima 2011e osvojio 24% glasova.

TKO JE MEĐU POLITIČARIMA POPULARAN, A TKO BAŠ I NE?

Zoran Milanović je zadržao prvu poziciju po pozitivnom dojmu, a slijede ga Božo Petrov, Tomislav Tomašević, Ivan Penava te Andrej Plenković. Plenković se doduše pojavljuje i na top listi političara po negativnom dojmu.

Na drugoj ljestvici, onoj negativnog trenda, na prvom mjestu je Milorad Pupovac, slijedi Andrej Plenković, a na trećem mjestu – a ovo zbilja govori mnogo i o onom maloprijašnjem rezultatu SDPa – je Peđa Grbin, koji je nepopularniji čak i od Gordana Jandrokovića, odnosno Hrvoja Zekanovića.

Konačno, ovaj mjesec niti jedan političar nema pozitivan neto omjer dojma, pitanje je samo koliko je tko “u minusu” – po tom pitanju najbolje stoji Božo Petrov, slijede Ivan Penava i Tomislav Tomašević, a zanimljivo je da isti neto omjer pozitivnog i negativnog dojma dijele Zoran Milanović i Karolina Vidović Krišto, prenosi Glas Istre.

NAPOMENA:

Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 20. srpnja na 997 punoljetnih građana metodom osobnog razgovora. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/- 3,6%.