HDZ gubi Split, nemaju rješenje za Zagreb i Vukovar, nezadovoljni u Dalmaciji

Ante Sanader

Piše: Iva Puljić Šego

HDZ nastavlja unutarstranačke izbore 22. studenog izravnim izborom šefova i potpredsjednika općinskih, gradskih i županijskih organizacija, 6. prosinca bit će drugi krug, ali i birat će se izaslanici za Opći Sabor HDZ-a na kojem će se delegatski birati članovi Predsjedništva te stranke. Kada i na koji način će se održati taj Sabor HDZ-a još nije poznato i ovisit će o epidemiološkoj situaciji, prenosi N1.

Iako je Predsjedništvo HDZ-a jučer donijelo odluku o nastavku unutarstranačkih izbora, naši izvori tvrde kako donedavno Plenković i dio vodstva HDZ-a nije bio sklon toj opciji. Da se s izbornim procesom ne nastavlja prije lokalnih izbora, budući da po Statutu HDZ-a stranački izbori za lokalne organizacije idu šest mjeseci nakon lokalnih izbora, bili su navodno i Ante Sanader, politički tajnik HDZ-a, ali i Tomislav Čuljak, Plenkovićev čovjek za odnose s koalicijskim partnerima. Ni jedan ni drugi, smatra dio naših izvora nisu najomiljeniji na terenu.

Međutim, dio stranačkih potpredsjednika, kao i zamjenik predsjednika HDZ-a Medved sugerirali su da se zbog situacije u HDZ-u ti izbori trebaju održati. Iako je Plenković u ožujku premoćno dobio izbore u stranci, a potom i ljetos parlamentarne, situacija na terenu nije baš idilična.

HDZ nema rješenje za svoju najveću organizaciju, zagrebački HDZ, u Splitu im se urušava koncept jer Andro Krstulović Opara najvjerojatnij neće ponovno biti kandidat za splitskog gradonačelnika, pa je velika mogućnost da na lokalnim izborima 21. svibnja izgube taj grad, nezadovoljstvo vlada i u HDZ-u Splitsko-dalmatinske županije koji vodi Ante Sanader, politički tajnik HDZ-a. HDZ Karlovačke županije obezglavljen je nakon ostavke Damira Jelića i na mjestu župana i čelnika županijske organizacije, pitanje je što će s HDZ s Vukovarom nakon što je stranku napustio Ivan Penava, sukobi su i u HDZ-u Vukovarsko-srijemske županije gdje staru gardu predvodi Tomislav Čuljak, a nove igrače Josip Dabro, zamjenik vukovarsko-srijemskog župana, prenosi N1.

“Da nije odlučio ići na stranačke izbore prije lokalnih, Plenković bi imao pobunu na terenu. Imamo puno rupa od Zagreba, Splita koji ćemo vjerojatno izgubiti…”, rekao nam je izvor iz Predsjedništva HDZ-a.

Iako konačne odluke o HDZ-ovim kandidatima na lokalnim izborima još nisu donesene, u kuloarima se spominje kako bi, ako Krstulović Opara doista odustane od još jedne kandidature, u utrku za novog šefa splitskog HDZ-a, a potom i utrku za gradonačelnika, mogao Domagoj Maroević, ravnatelj Županijske lučke uprave. Sadašnji šef splitske organizacije Petar Škorić još nije donio odluku hoće li se ponovno natjecati za predsjednika splitske organizacije, ali budući da u HDZ-u prevladava stav da bi kandidati za lokalne funkcije trebali biti ujedno i šefovi HDZ-ovih organizacija, onda je vjerojatnije da neće u tu izbornu utakmicu.

“Prevladava dojam da Opara zbog zdravstvenog stanja neće u utrku za drugi mandat nego će doći u Zagreb za zastupnika, budući da je osvojio mandat. Škorić nije figura za kandidata za gradonačelnika, pa mislim da se neće ponovno natjecati ni za splitski HDZ”, rekao nam je izvor iz vrha HDZ-a. Za Antu Sanadera u splitskim se kuloarima čuje pak da u Dalmaciji vlada nezadovoljstvo jer se smatra da se Sanader u Zagrebu slabo zalaže za kadrove iz Dalamacije, ali iz za dalmatinske projekte.

“Pa neće nitko sam nešto nuditi Dalamciji, ako se naš čovjek na poziciji političkog tajnika neće za nešto založiti”, smatra izvor iz dalmatinskog HDZ-a.

Ni za Zagreb još ne postoji nikakva odluka, iako su u HDZ-u proteklih mjeseci testirali Ivana Domagoja Miloševića, sada se čuje da je on sam navodno odustao od ikakve ideje da on bude kandidat za gradonačelnika. Dio stranačkog vodstva zagovara da HDZ-ov kandidat u Zagrebu bude ministar financija Zdravko Marić, ali on sam odbacuje tu ideju. Propala je, očito i ideja, da HDZ na teren za lokalne izbore pošalje ministar Vilija Beroša. Zato se ponovno kao opcija i za kandidata za šefa zagrebačke organizacije, pošto se Andrija Mikulić kao glavni državni inspektor povlači iz te priče, i za kandidata za gradonačelnika spominje HDZ-ov ginekolog Mislav Herman. On ili Kazimir Ilijaš trebao bi biti i novi šef zagrebačke Skupštine umjesto Drage Prgometa koji traži razrješenje.

HDZ će Osijek pokušati dobiti s Ivanom Radićem, iako ni u tom slučaju još nije donesena konačna odluka. Premda je Radić još relativno mlad političar imat će podršku potpredsjednika HDZ-a Ivana Anušića koji će se ponovno natjecati za osječko-baranjskog župana, a ni u utrci za osječko-baranjski HDZ Anušić neće imati konkurenciju. U HDZ-u se čuje da je Osijek nova meta na koju u toj stranci bacaju sve karte jer su već pomalo pomireni da bi mogli izgubiti Split, a Zagreb i Rijeka su za HDZ oduvijek preteški, pa i nedostižni ciljevi.

HDZ-u ostaje i pitanje Vukovara, a zasad se kao mogući kandidati spominju povjerenik za vukovarski HDZ Nikola Mažar, ali i zastupnica Marijana Balić, no to još nisu ni približno definitivne odluke.

Promjena bi se mogla dogoditi na mjestu predsjednika HDZ-a Istarske županije, koji sada vodi Jurica Šiljeg, jer se kao mogući kandodat spominje Anton Kliman, bivši ministar turizma, koji je dvaput na listi za Sabor izabran preferencijskim glasovima. Kliman je jedini kandidat HDZ-a koji bi mogao donijeti osvježenje, a možda i promjenu za istarski HDZ jer ima i pepoznatljivost i rezultate.

Nacionalno/N1.