HDZ BiH: SDA potiče politiku majorizacije i preglasavanja Hrvata

foto HINA / Almir RAZIĆ

HDZ Bosne i Hercegovine u nedjelju je optužio vodeću bošnjačku Stranku demokratske akcije (SDA) da potiče politiku majorizacije i preglasavanja Hrvata reagirajući tako na zaključke jučerašnjeg Glavnog odbora SDA na kojemu je ova stranka ocijenila da HDZ opstruira uspostavu vlasti i radi u interesu susjedne Hrvatske.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović tijekom obraćanja u Sarajevu pozvao je HDZ da prestane s opstrukcijom formiranja nove federalne vlade i postavljanjem nemogućih uvjeta i izmjena Izbornog zakona na kojima ustrajavaju sve hrvatske stranke u toj zemlji. Ocijenio je i kako je Čović kao član Predsjedništva BiH u proteklom mandatu pogodovao Hrvatskoj i ‘omogućio početak izgradnje Pelješkog mosta koji zatvara izlaz BiH na otvoreno more’.

HDZ BiH je oštro reagirao na navode iz vodeće bošnjačke stranke navodeći kako ova stranka vodi medijski rat protiv Hrvata izbjegavajući poštivanje izborne volje toga naroda. Opetovali su pozive na izmjene Izbornog zakona BiH kako bi se ovome narodu omogućio izbor legitimnih političkih predstavnika.

“Hrvatski narodni sabor i HDZ BiH zalažu se za reforme izbornog zakonodavstva koje bi Hrvatima jamčilo poštivanje njihove izborne volje, a nikada usmjerene protiv Bošnjaka, Srba ili bilo koga drugog. Optuživati i pozivati HDZ BiH na odgovornost, rušenje države, a u isto vrijeme forsirati i voditi jednostranu politiku bez dogovora o legitimnom predstavljanju zvuči apsurdno i politički naivno”, navodi HDZ BiH. 
Ova je stranka navela kako SDA potiče ‘majorizaciju i preglasavanje’ pokušavaju spriječiti izmjene Izbornog zakona a sve pod plaštom ‘brige za zaštitu države’.

Iz ove stranke pozvali su na postizanje kompromisa o stvaranju BiH BiH kao zajednice jednakopravnih naroda i pronalazak rješenja i povratak međusobnog povjerenja.

“Usmjerimo sve opstrukcije i prozivanja na suradnju i dijalog, ubrzajmo procese kako bismo što prije vidjeli europsku Bosnu i Hercegovinu”, navodi se u reagiranju HDZ-a BiH.

HDZ BiH/Nacionalno/D.Prša