HDZ BiH: Naša domovina mora preživjeti kao zemlja triju ravnopravnih naroda

foto HINA / Almir RAZIĆ

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Bosne i Hercegovine ocijenila je u nedjelju kako ta zemlja može funkcionirati samo kao zajednica triju ravnopravnih, konstitutivnih naroda koji imaju legitimne političke predstavnike u vlasti, te kao takva može biti i članica Europske unije i NATO saveza.

Povodom obilježavanja 29. obljetnice osnivačke skupštine ove stranke koja se održala 18. kolovoza 1990. u Sarajevu, iz HDZ-a BiH priopćeno je kako je ova stranka utemeljena ‘kao izraz povijesnih težnji hrvatskog naroda za jednakošću s drugim narodima, slobodom i demokracijom, kao jedinstvo izvorne hrvatske političke misli i europskoga usmjerenja’.
Naveli su kako HDZ BiH zalaže za ‘ustavno domoljublje’, koje po tome tumačenju može biti temelj za rješavanje problema u BiH.
„Naša domovina BiH mora preživjeti kao zemlja tri konstitutivna naroda s legitimitetom. Naši zahtjevi su legitimni, konstruktivni i vode BiH k europskim vrijednostima i međunarodnim organizacijama, prije svega, prema Europskoj uniji i NATO-u“, stoji u priopćenju HDZ-a BiH. 
Dodali su kako je njihova misija i dalje jačanje demokracije, slobode i poštovanja ljudskih prava, zaštita nacionalnih interesa i rada za kvalitetniji život hrvatskih ljudi.
Iz HDZ-a BiH su podsjetili kako je ova stranka bila predvodnik očuvanja identiteta, kulture i jezika hrvatskog naroda, te slobode koja je ostvarena u Domovinskom ratu.  
Uputili su čestitku utemeljiteljima stranke te izrazili očekivanje da će u skoroj budućnosti biti ostvareni ideali slobode i jednakopravnosti zbog kojih je ova stranka i osnovana.