Povezite se

Politika

HDZ 6. izborna jedinica/Božinović: Lista spoja iskustva i mladosti

Objavljeno

-

Izvor: kronikevg

Danas je Hrvatska demokratska zajednica u Velikoj Gorici predstavila svoju listu kandidata za Hrvatski sabor 2020 u šestoj izbornoj jedinici.

Nositelj liste je Davor Božinović, a slijede ga Marijana Petir, Krunoslav Katičić, Dražen Barišić, Ivan Celjak, Dražen Bošnjaković, Tugomir Majdak, Mario Župan, Željka Josić, Mato Čičak, Magdalena Komes, Marin Piletić, Krešimir Ačkar i Miro Kovač.

Davor Božinović/ HDZ predstavio listu kandidata/Izvor: kronikevg

U obraćanju nazočnima, nositelj liste Davor Božinović istaknuo je kakakteristike koje ova lista ima:

“Ogromno mi je zadovoljstvo i čast da sam na čelu ove liste. Drago mi je da ste uspjeli steći dojam kakva je ovo lista. Ona je spoj s jedne strane iskustva, a s druge strane mladosti. Ovo je spoj ljudi koji su se dokazali na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini. To je moguće iz jednostavnog razloga, svi su oni uspješni i dokazani u poslovima koje su obavljali i koje obavljaju i danas. Jamčimo građanima sigurnost, socijalnu, razvoja, zdravstvenu i fizičku. Siguran sam da će građani prepoznati što je najbolje za njih”, kazao je Božinović.

Kad je riječ o pitanjima demografije i mladih obitelji te njihovog života nazočnima se obratila svojim viđenjima dr. Željka Josić koja je već odradila četiri godine u Saboru:

Željka Josić/Izvor: kronikevg

“Moram priznati da u ovom četverogodišnjem mandatu je najveće dostignuće to što sam postala majka. Upravo zato sam se najviše, osim na zdravstvo, fokusirala na problematiku budućih obitelji, mladih obitelji i demografije. Ponosna sam da smo uložili u vrtiće, povećali rodiljne naknade, pomagali mladim obiteljima sufinanciranjem stambenih kredita. Pokrenula sam brojne radionice za roditelje kako što kvalitetnije ono što nam budućnost nosi, dati djeci, a tako da se izbjegne digitalna ovisnost”, kazala je Josić.

Tugomir Majdak /Izvor:kronikevg

Tugomir Majdak po drugi put je na ovoj listi:

“Drugi puta sam na listi VI. Izborne jedinice za izbor zastupnika u Hrvatski Sabor, što smatram velikom čašću. Ujedno to je i velika odgovornost da i nadalje kvalitetno radimo na razvoju poljoprivrede u Hrvatskoj.

Naša Vlada na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem činila je i čini maksimalne napore za razvoj poljoprivrednog sektora. Posebno u ovo vrijeme pandemije Coivid-19 pokazali smo što znači brinuti o svome narodu, radnim mjestima, zaštiti hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Kao otac osmogodišnje djevojčice posebno sam senzibiliziran da naša djeca jedu zdravu hranu, te sam se i kao državni tajnik svesrdno zalagao za veću sigurnost hrane. Ja vjerujem u Hrvatsko selo, u hrvatske vrijedne ljude i u plodne ravnice, voćnjake i pašnjake. Nastavit ćemo se boriti za interese hrvatskog seljaka i zaštitu hrvatskih proizvoda kako na domaćem tako i na inozemnom tržištu.

Zato pozivam sve građane da nam daju svoje povjerenje na ovim izborima da nastavimo raditi za dobrobit hrvatskog sela jer sigurna hrana znači sigurnu Hrvatsku.

“I dalje ćemo se zalagati za Hrvatsku kvalitetu i proizvode. Moj moto je ‘Od hrvatskog polja do hrvatskog polja”, kazao je Majdak.

Na listi su dva kandidata iz Velike Gorice, šestog najvećeg grada po veličini u Hrvatskoj. Dražen Barišić istaknuo je važnost grada Velike Gorice kao sinonima za gospodarski i prometni razvoj, kulturni, sportski uzlet, štiti svoju kulturnu tradiciju i sve to radi kroz ekološku i socijalnu ravnotežu.

“Projekti koji se trenutno provode na području Grada, a s utjecajem na šire područje iznose gotovo devet milijuna kuna. U vremenima koji su pred nama, a bit će vrlo izazovna vremena. Ludi i program mogu odoljeti izazovima. Prosječna plaća od 7.600 kuna što nas čeka u budućnosti, bespovratna sredstva ili primjerice smanjenje PDV-a su garant da ćemo imati sigurnu, razvojnu Hrvatsku i Veliku Goricu.”

Predstavio se i Krešimir Ačkar, zamjenik gradonačelnika Velike Gorice. Ispričao je kako čitavog života živi u Velikoj Gorici te da mu je čast biti na ovoj listi.

“Nakon Klasične gimnazije i fakulteta sam krenuo putevima kojima se i danas bavim. Zemlja obrazovanja je sigurna zemlja i trudit ću se da u svom angažmanu da u fokusu bude obrazovanje, kako bi naša zemlja donijela plodove sigurnosti.”

U nekoliko navrata spomenuto je i završavanje autoceste Zagreb-Sisak s obzirom na to da dobar dio kandidata s liste šeste izborne jedinice stiže upravo iz Sisačko-moslavačke županije.

Ovaj autoput, kako je istaknuo Miro Kovač, važan je infrastrukturni projekt. “Bit ćemo vlast koja se zna nositi s problemima, koja poštuje obitelj i umirovljenike i koja će Hrvatsku opet pokrenuti kada dođe gospodarska recesija i koja će nastaviti s važnim infrastrukturnim projektima kad je riječ o ovom dijelu Hrvatske, konkretno o autocesti Zagreb-Sisak.”, kazao je Kovač.

Istog se dotakla i Magdalena Komes iz Petrinje, pravnica i ravnateljica Doma za Starije i nemoćne u Petrinji.

“Kroz ovu krizu uvidjela sam svu problematiku socijalne skrbi i nadam se da ćemo i na tome proraditi kroz kampanju i u sljedećem mandatu. Borit ću se da se napokon dovrši autoput Zagreb-Sisak jer znamo da je to osnovni preduvjet za razvoj Sisačko-moslavačke županije i grada Petrinje.”

Na listi je i Mato Čičak, načelnik općine Rugvica, predsjednik skupštine u Zagrebačkoj županiji koji ima trogodišnje iskustvo u Saboru. “Zalagat ću se za gospodarstvo, puno toga smo napravili u Rugvici zbog inicijative da se mi približimo poduzetnicima, a ne oni nama. Glavni cilj je razvoj gospodarstva, s tim ćemo steći uvjete da mladi i mlade obitelji ostanu u Hrvatskoj.”

Marin Piletić iz Novske napomenuo je važnost napretka Novske koja je postala centar industrije. “Danas razvijamo grad i cijelu županiju. Smjernica za buduće razdoblje je perspektivna Hrvatska koja može osigurati radna mjesta za mlade. Ako smo to uspjeli u Novskoj, vjerujemo da ćemo s kreativnim i suvremenim rješenjima to uspjeti i u ovom dijelu lijepe naše.”

Mario Župan iz Pešćenice siguran je u pobjedu.”Poticaje koje je RH omogućila u ovoj krizi puno znači našim obrtnicima. Uz desetogodišnje iskustvo u radu lokalne i mjesne samouprave zalagat ćemo se za rad za promjenu infrastrukture.”

Dražen Bošnjaković spomenuo se digitalizacije pravosuđa i napomenuo kako neke stvari nisu uvijek onakve kakve se predstavljaju u javnosti. “Područje koje sam pokrivao i koje je vrlo često kritizirano u našoj javnosti je pravosuđe, područje koje vrlo često izvrnuto pogledu koji ne sadržava sve. Ponosan sam na reforme koje smo tada odradili. Ovaj mandat mi je posebno drag jer smo pravosuđe digitalizirali u najvećem broju segmenata.”

Krunoslav Katičić, kako se nazvao, ‘novozagrebački zet, unuk Banovine’ želio je upozoriti na uspješno rješavanje krizne situacije od strane Vlade nakon potresa i pandemije kada su se pokazale velike mogućnosti upravljanja.

Nezavisna kandidatkinja s liste je Marijana Petir iz Moslavine koja je u svom obraćanju objasnila zašto nastupa kao nezavisna kandidatkinja na listi HDZ-a. “Ne želim da se glasovi od centra prema desno rasipaju, ne želim da ljevica na ovim izborima pobjedi jer smatram da nisu kapacitirani voditi državu. Potrebna nam je stabilnost i funkcionalnost. Godinama sam posvećena temi poljoprivrede i očuvanja hrvatskog sela, to je prepoznato i na europskoj razini jer sam prošle godine proglašena najboljom europarlamentarkom za poljoprivredni razvoj i ribarstvo. To su teme kojima ću se i dalje nastaviti baviti. Zalagat ću se za dostojanstveno radno vrijeme i vodit ću računa o zaštiti nacionalnih interesa.”

Nacionalno/Kronike Velike Gorice

Politika

Malenica najavio izradu nove Strategije borbe protiv korupcije

Published

on

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u petak je, u povodu afere Janaf, ponovno istaknuo da je politika Vlade i HDZ-a stalna borba protiv korupcije te u tom pogledu najavio izradu nove Strategije borbe protiv korupcije do 2030. godine.

“HDZ se jasno odlučio za borbu protiv korupcije i u tom dijelu Ministarstvo pravosuđa ide u izmjene zakonodavnih propisa i izradu Strategije borbe protiv korupcije 2021.-2030.”, istaknuo je Malenica u Gospiću upitan koliko afera Janaf može naštetiti HDZ-u.

Postojeća Strategija suzbijanja korupcije 2015.-2020. istječe potkraj ove godine.

Malenica je najavio da je u planu  i dodatno ojačavanje provedbe zakona o zaštiti zviždača te ukidanje imuniteta članovima Vlade za koruptivna kaznena djela koja se gone po službenoj dužnosti.

“Tako da se tu jako vidi opredjeljenje HDZ-a i Vlade što se tiče borbe protiv korupcije”, poručio je Malenica.

Istragu u aferi Janaf Uskok je u petak proširio na HDZ-ova gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića i SDP-ova gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića nakon što im je Sabor ukinuo imunitet s obzirom da su obojica i saborski zastupnici.

 

Ucitavanje vijesti

Politika

Plenković: Uhićenja dokaz Vladine aktivne politike i nulte tolerancije na korupciju

Published

on

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da su uhićenja u “aferi Janaf” dokaz Vladine aktivne politike, koja ima nultu toleranciju na korupciju, bez obzira na ime i prezime, dužnost ili stranku.

“Politika ove Vlade, mene osobno i HDZ-a jest da naša neovisna pravosudna tijela, Državno odvjetništvo, USKOK, PNUSKOK i policija su neovisni, nepristrani, samostalni u svojem radu, nitko im ne govori što da rade ili ne rade. To je osnovno načelo našeg funkcioniranja”, rekao je novinarima Plenković nakon sastanka sa županima i predstavnicima udruga gradova i općina.

Ne postoji “magična kutija”, DORH i policija trebaju raditi svoj posao

Važno je da svi razumiju da ne postoji nekakva “magična kutija” pomoću koje bi netko moga znati što netko drugi radi, kazao je Plenković poručujući kako je jedini način, ako postoji opravdana sumnja u koruptivne radnje, da DORH i policija rade svoj posao.

“Ovo je najbolji dokaz aktivne politike koja ima nultu toleranciju na korupciju. Bez obzira na ime i prezime, dužnost, i stranku. Nemate drugi način, ovo je jedini pravi način. A ovakvi slučajevi će djelovati preventivno, to je cijeli smisao. Nema nikad umora od borbe protiv korupcije, baš nikada”, naglasio je premijer.

Ako se u pravnom procesu dokaže da je netko kriv, očekujemo da odgovara, istaknuo je Plenković i ustvrdio da su, bez obzira na uhićenje HDZ-ova zastupnika Dražena Barišića, Vlada i parlamentarna većina stabilni.

Na pitanje kako je gradonačelnik Požege Darko Puljašić završio na izbornoj listi, a već je u siječnju imao optužnicu pa mu je jučer također skinut saborski imunitet, Plenković je ustvrdio kako to nije problem.

“To nije problem zato što sve što je vezano za njega nije vezano za njegov saborski mandat. Ovdje se skidao imunitet samo zato jer je postao saborski zastupnik. On se, koliko sam shvatio, veseli sudskom postupku pa da dokaže da to što mu se stavlja na teret nije točno”, rekao je.

Na pitanje trebaju li gradonačelnici podnijeti ostavku zbog optužnica Plenković je odgovorio da ne trebaju ako su tek optuženi.

“Ako im se dokaže ili ako ne mogu obnašati svoju funkciju, onda svakako za to postoje zamjenici, da grad funkcionira”, kazao je.

Elektrocentar Petek nije veliki donator HDZ-a

Plenković je pritom opovrgnuo tvrdnje da je Elektrocentar Petek, tvrtka povezana s jučerašnjim uhićenjima, bila veliki donator HDZ-a.

“Pa i nije baš, prvo nisam nikad ni čuo za tu firmu, koliko sam vidio u mandatu mene kao predsjednika HDZ-a oni su donirali prije četiri godine 10.000 kuna, a provjerio sam – gospodin nije niti član HDZ-a”, ustvrdio je.

Također je odbacio spekulacije da je uhićeni direktor Janafa Dragan Kovačević navodno trebao biti smijenjen sa svoje pozicije još prije godinu dana, rekavši kako se izmišljaju takve priče radi ucjenjivanja.

“Mi živimo u svijetu pabirčenja, šuškanja. Malo sam pratio, jer su mi dali određene linkove, da vidim koje sve nebuloze možete čuti od saborskih zastupnika, klubova, osobito Domovinskog pokreta i Mosta, dviju stranaka koje su išle na parlamentarne izbore da bi nakon njih imali ucjenjivački kapacitet, jer to je bio jedini domet njihovih programa i stavova”, kazao je Plenković.

Oni su se sada pretvorili u “frustrirane ucjenjivače koji smišljaju teorije da je premijer nešto znao, ili da mu je netko nešto rekao”, dodao je.

“Sve te stvari treba otkloniti, policija i DORH rade svoj posao neovisno, a usto ovakve stvari rade tajno. Ako je nešto tajno, onda to nije javno, onda za to ne zna nitko osim ljudi koji se time bave, pa ni predsjednik Vlade”, naglasio je Plenković.

Sagledat će situaciju oko smjene Kovačevića

Na pitanje hoće li smijeniti optuženog Kovačevića odgovorio je kako će sagledati cijelu situaciju jer Janaf kotira na burzi, a država nije jedini vlasnik.

Na upit postoji li način ili sistem kontrole za ljude koji će zasjesti na rukovodeće pozicije ustvrdio je kako tako nešto ne postoji. “Nemate nikakvog načina da ovako nešto uočite, to je jednostavno nemoguće”, rekao je.

Što se tiče curenja informacija tijekom jučerašnjih uhićenja, Plenković kaže da treba utvrditi odakle izlaze informacije u ovakvim postupcima.

“Postoje tri mogućnosti – policija, DORH ili sud. Pa neka odgovore, bilo bi to u interesu i njihovog kredibiliteta”, poručio je premijer.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Politika

Bačić: Barišić stavlja mandat u mirovanje, saborska većina nije ugrožena

Published

on

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je u četvrtak kako je HDZ-ov saborski zastupnik Dražen Barišić u poslijepodnevnim satima stavio svoj mandat u mirovanje, a poručio je i kako saborska većina nije ugrožena.

“Sukladno najavi koju je danas dao medijima gospodin Dražen Barišić da je vladajuća većina, unatoč procesu koji se protiv njega vodi, neupitna, on je u poslijepodnevnim satima stavio svoj mandat u mirovanje kao saborski zastupnik, nakon čega će nadležna tijela stranke, prije svega Predsjedništvo HDZ-a vrlo brzo Hrvatskom saboru uputiti zamjenika gospodina Barišića”, rekao je Bačić za RTL.

Naime, saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo dalo je ranije danas odobrenje za pokretanje kaznenog postupka, lišavanje slobode i određivanje istražnog zatvora za zastupnike Dražena Barišića (HDZ) i Vinka Grgića (SDP) koji se dovode u vezu s aferom Janaf.

Na pitanje zna li se već tko će biti Barišićev nasljednik u Saboru, Bačić je reko da će to biti netko od preostalih kandidata na listi u VI izbornoj jedinici. “O tome će odluku donijeti Predsjedništvo HDZ-a. Time je vladajuća većina stabilna i neupitna, Vlada ima punu potporu u Hrvatskom saboru i nastavit ćemo se boriti protiv kriminala i korupcije i svega što smo u našem izbornom programu najavili”, poručio je šef Kluba HDZ-a.

“Sutra je glasovanje gdje ćemo trojici zastupnika protiv kojih je Državno odvjetništvo pokrenulo postupak skidanja imuniteta glasovati. Kao što vidite svi će klubovi takvu odluku i prijedlog Mandatno-imunitetnog povjerenstva podržati, a već prilikom idućeg prvog glasovanja u Hrvatskom saboru će novoizabrani zastupnik položiti prisegu i započeti s radom.

Bačić se referirao i na slučaj gradonačelnika Požege Darka Puljašića kojem je također skinut imunitet, ali se on ne dovodi u vezu s aferom Janaf nego je zahtjev za skidanje imuniteta uputio slavonsko-brodski Županijski sud zbog nastavka kaznenog postupka iz 2018. zbog sumnji u krivotvorenje poslovne isprave i subvencijske prijevare.

“Skidanje imuniteta gospodinu Puljašiću nije povezano s današnjim istragama i radnjama  koje provodi Državno odvjetništvo. Gospodin Puljašić je izabrani gradonačelnik Požege i mi smo znali da je protiv njega istraga otvorena, međutim nije bila podignuta optužnica. Njega je njegova matična nadležna teritorijana županijska organizacija predložila za kandidata u Sabor”, rekao je Bačić.

Napomenuo je i kao se vodi presumpcijom nevinosti, a poručio je i kako kazneno djelo, korupcija i kriminal nisu stranački obojana, ona se veže uz pojedinca. Nikoga ne optužujem od kolega, ali želim reći da kazneno djelo ima ime i prezime. Bilo kakvo kazneno djelo da se dogodi, a da ga je počinio netko iz HDZ-a, odbijam da ima ikakve veze s HDZ-om ili drugom političkom strankom. Vidite da su neki iz SDP-a i HNS-a, možda i neke druge stranke. Ne bih generalizirao već vezao djelo uz osobu imenom i prezimenom.”

Jandroković: Glasovanje u sutra u 10 sati

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je u Koprivnici glasanje u Saboru o skidanju imuniteta HDZ-ovim zastupnicima Draženu Barišiću i Darku Puljišiću, te SDP-ovom zastupniku Vinku Grgiću za petak u 10 sati.

“Mandatno-imunitetno povjerenstvo održalo je sjednicu i jednoglasno su donesene odluke o skidanju imuniteta zastupnicima za koje je to zatražio DORH. Hrvatski sabor sutra će o tome glasovati  u 10 sati. Parlamentarna većina ostaje 76 zastupnika”, rekao je Jandroković u Koprivnici gdje je sudjelovao na  dodjeli nagrada “Zlata vrijedan” za najbolje obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo u Hrvatskoj u 2020. godini.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije