HDS: Umjesto PDV-a treba smanjiti poreze na plaću

foto HINA/ Daniel KASAP

Zastupnici Hrvatske demokršćanske stranke Goran Dodig i Branko Hrg u petak su s konferencije za novinare u Saboru zatražili da se, umjesto smanjenja opće stope PDV-a za jedan posto, u tom iznosu smanje porezi na plaću.

“To bi predstavljalo smanjenje od oko 17 posto poreza na plaću za 330 tisuća ljudi koji imaju plaću manju od četiri tisuće kuna, a plaće bi im prosječno narasle za oko 700 kuna”, poručili su.

“Kada bi se umjesto dva posto sniženja PDV-a za taj iznos smanjili porez na plaće, u potpunosti bi se realizirao prijedlog HDS-a da se minimalna neto plaća poveća na četiri tisuće kuna te istodobno povećaju plaće onima u platnom razredu do 10 tisuća kuna”, istaknuo je Hrg.

HDS se zalaže da se smanje doprinosi na plaću jer se reformom poreznog sustava to već učinilo za plaće u višim platnim razredima, što je polučilo pozitivne pomake, ustvrdili su HDS-ovci, napomenuvši da je sada prilika da se isto primijeni i za niže plaće.

“Ovakvim povećanjem neto plaće, povećala bi se potrošnja i država ne bi bila na gubitku, a financijsko stanje građana bi se bitno popravilo”, smatra Hrg. Zaposleni će odmah vidjeti koristi sniženja poreznog nameta, više će trošiti i omogućiti dodatno punjenje državne blagajne, a bez posebnog troška za poslodavce, kazao je.

“S druge strane, u slučaju sniženja stope PDV-a građani neće imati direktnu korist, jer cijene proizvoda i usluga neće pasti zbog snižene stope. Osim toga, smanjenje PDV-a mora biti povezano s provođenjem ozbiljnih zahvata na rashodovnoj strani proračuna”, istaknuo je Hrg.

U HDS-u ocjenjuju da smanjenjem doprinosa na plaće postajemo privlačniji investitorima. Zatražili su i ukidanje poreza na potrošnju u ugostiteljskom sektoru jer je riječ o porezu koji dvostruko opterećuje ugostiteljsku djelatnost, kako bi se pomoglo turističkoj djelatnosti. (H)