HCK: Svjetski dan prve pomoći posvećen pomoći u prometnim nesrećama

Svjetski dan prve pomoći, koji se obilježava svake prve subote u rujnu, ove je godine posvećen pružanju prve pomoći u slučajevima prometnih nesreća, s obzirom da je tijekom prošle godine u Hrvatskoj od posljedica prometnih nesreća život izgubilo 315 ljudi, dok je u sedam mjeseci ove godine smrtno stradalo 160 osoba., izvijestili su iz Hrvatskog Crvenog križa (HCK).

“Zastrašujući broj mrtvih na cestama mogao bi biti manji kada bi više ljudi znalo primijeniti postupke pružanja prve pomoći, posebno pravilnog pozicioniranja unesrećene osobe prije dolaska timova hitnih službi. Takvo djelovanje čini razliku između života i smrti! Ako je prva pomoć osigurana pravodobno, veliki broj teško ozlijeđenih osoba ima šansu za preživljavanje”, poručuju iz HCK.

Apeliraju stoga na sve građane koji su i sami sudionici u prometu kao pješaci, vozači ili putnici, da se jave najbližem društvu Crvenoga križa i nauče tehnike i radnje koje su potrebne za pripravnost i neposredan odgovor na prometnu nesreću u slučajevima kada se tamo zateknu.

HCK će u subotu diljem Hrvatske organizirat će pokazne vježbe pružanja prve pomoći, a u Zagrebu će se to održati na Cvjetnom trgu, kod Oktogona u vremenu od 11 do 13 sati.

Jedan od najčešćih uzroka smrti u prometnim nesrećama je nedostatak opskrbe kisikom uzrokovan blokiranim dišnim putevima, a prosječno je potrebno manje od četiri minute da blokirani dišni put postane fatalan, no svaka osoba može naučiti kako pomoći unesrećenom i time mu spasiti život.

Prema načelu “zlatnog sata” osobe koje su stradale u prometu imaju mnogo veću šansu za preživljavanje i oporavak od ozbiljnih ozljeda, ako se odmah primjene mjere za spašavanje života. Prva pomoć na mjestu događaja od vitalne je važnosti, osobito ako nije moguć brz dolazak hitne medicinske službe. Obuka iz prve pomoći i rano prepoznavanje prve su karike u lancu preživljavanja, a kvaliteta prvog odgovora ovisi isključivo o odgovarajućem osposobljavanju, ističu u HCK.

Navode i kako nesreće na cesti diljem svijeta godišnje uzmu oko 1,2 milijuna života, a ostave više od 1,3 milijuna ozlijeđenih. Samo tijekom jednoga dana u svijetu od posljedica prometnih nesreća život izgubi 3500 ljudi.