HCK obilaskom obnovljenih domova starih i nemoćnih osoba obilježava 141 obljetnicu

Hrvatski Crveni križ (HCK) obilježit će 141. obljetnicu obilaskom obnovljenih domova starih i nemoćnih osoba koje žive u siromaštvu u Topuskom, za koje je lani u sklopu humanitarne akcije prikupljao sredstava za pomoć, priopćeno je iz te ustanove u utorak.

HCK je lani humanitarnom akcijom “Uz nas niste sami – Za dostojanstven život” za 140 starih i nemoćnih osoba prikupio gotovo 928.000 kuna, a u realizaciju projekta utrošeno je oko 1.106.000 kuna. Sredstava su utrošena za pomoć starim i nemoćnim osobama koje žive u siromaštvu, uglavnom na izoliranim područjima, u lošem su zdravstvenom stanju, neprikladnim stambenim uvjetima i s primanjem koje nije dovoljno za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba, istaknuto je u priopćenju.

Među ostalim, omogućeni su građevinski radovi na 109 kuća, odnosno obnova dijela životnoga prostora u domovima korisnika. Kuće su obnovljene u 33 mjesta poput Topuskog, Gline, Darde, Gospića, Vojnića, Knina, Hrvatske Kostajnice. U priopćenju HCK upozorava da stare i nemoćne osobe, koje žive u siromaštvu, pripadaju iznimno ranjivim skupinama stanovništva.

“Nažalost, broj takvih ljudi je velik i ne smijemo zaboraviti na njih. Društvene promjene dovele su do drastičnih promjena obiteljske strukture i uloge. Urbanizacija, migracija mladih, smanjenje obitelji i drugi faktori rezultirali su time da se za stare i nemoćne osobe nema tko brinuti”, naglasili su.

Ustvrdili su kako je Hrvatska ‘staro društvo’ te da siromaštvo najteže pogađa starije i nemoćne osobe, koje su često zaboravljene.

“HCK želi promijeniti takvu sliku i zato će, s građanima koji su prepoznali važnost brige za stare i nemoćne, nastaviti s provođenjem aktivnosti kako bi se toj skupini stanovništva omogućio kvalitetniji život”, zaključili su.