HBK: Najnoviji zahtjev Slovenije samo će produbiti spor

Izvor: HKB

Hrvatska biskupska konferencija (HBK) u ponedjeljak je priopćila kako smatra da će najnoviji zahtjev Slovenije vezan uz arbitražu, kao i kažnjavanje ribara te ucjena oko ulaska Hrvatske u OECD samo produbiti spor i udaljiti dvije zemlje od mogućeg dogovora.

“Smatramo da će najnoviji zahtjev Republike Slovenije da se Europska komisija izjasni o tome krši li Hrvatska odbijanjem primjene arbitražne odluke europsko i međunarodno pravo te potom moguća tužba pred sudom Europske unije, ukoliko ne dođe do implementacije presude arbitražnog suda, samo produbiti ovaj spor i udaljiti nas od mogućeg dogovora”, kaže se u priopćenju Komisije “Iustitia et pax” HBK.

U njemu se naglašava i kako ta komisija HBK smatra da kažnjavanje ribara ali i ucjene oko ulaska u OECD ne pridonose uspostavi istinskog dijaloga i rješavanju problema, uz opasku da “granice ne smiju dijeliti ljude nego ih povezivati u duhu otvorenosti i njegovanja dobrosusjedskih odnosa”.

Komisija “Iustitia et pax” također je u priopćenju pozvala istoimenu komisiju Slovenske biskupske konferencije na susret “koji bi pridonio povratku povjerenja i uspostavi dobrosusjedskih odnosa”, te naglasila kako bi dvije komisije trebale pridonositi smirivanju napetosti.

“Smatramo da Komisije ‘Iustitia et Pax’ naših dviju biskupskih konferencija ne bi smjele svojim pojedinačnim izjavama i reakcijama na njih dodatno produbljivati napetosti, nego da su pozvane pridonositi njihovu smirivanju, jačanju klime mirnog dijaloga te postupnog rješavanja svih spornih pitanja.

Komisija je također pozvala hrvatsku i slovensku javnost “da učine sve da se izbjegnu incidenti te ne dođe do daljnjeg trvenja između Hrvatske i Slovenije, kojih nikad nije bilo u povijesti”.