Hasanbegović žestoko o izvješću State Departmenta

Foto: Nacionalno.hr

State Department objavio je izvješće o vjerskim slobodama u svijetu za 2016. Kao događaje koji oslikavaju stanje vjerskih sloboda u Hrvatskoj, Washington je istaknuo komemoraciju u logoru smrti Jasenovac koju su bojkotirali židovski i srpski čelnici optužujući tadašnju vladu da umanjuje ustaške zločine.

SAD je upozorio na veličanje Nezavisne Države Hrvatske, umanjivanje ustaških zločina i protusrpsko raspoloženje. Spomenuli su bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i redatelja Jakova Sedlara kao osobe čija su stajališta o ustaškom režimu izazivala posebno oštre kritike židovskih i srpskih vjerskih zajednica te nevladinih organizacija.

Američko izvješće za HRT komentirao je Zlatko Hasanbegović. Njegovu poruku prenosimo u cijelosti: “Riječ je o neutemeljenim besmislicama koje su zapravo falsificirano izvješće hrvatske nevladine, prokazivačke i preplaćene pseudoljevičarske scene, a koje je u nedostatku ozbiljne analitike nekritički preuzelo i dalje proslijedilo američko veleposlanstvo u Zagrebu iz vremena bivše predsjedničke administracije. Jednako je nerelevantno kao i pseudoljevičarski agitprop i difamacijska kampanja protiv predsjednika Trumpa u SAD-u i izvan njega. Hvala.“