Povezite se

Politika

Hasanbegović: Pupovac želi biti arbitar hrvatske prošlosti, sadašnjosti i budućnosti i to može sve dok je Plenkovića

Objavljeno

-

Zlatko Hasanbegović/Izvor: Nacionalno/D.Prša

Saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao aktualnu političku situaciju, kao i odnose u vladajućoj koaliciji zbog novih izjava Milorada Pupovca, koje je dao za ljubljansko “Delo”.

Opisao je svoje viđenje situacije u vladajućoj koaliciji.

“Gledam na to kao vodvilj, burlesku. Dakle, tresla se brda, rodio se miš. Ova koalicija je čvrsta, postojat će sve dok tako želi gospodin Plenković, njezino vezivno tkivo su interesi i ovo je zapravo jedna farsa u pozadini koje je početak onoga što će obilježavati politički život sljedećih mjeseci, a to je konačni obračun zaraćenih frakcija unutar HDZ-a, kad ćemo saznati hoće li se glava Andreja Plenkovića u političkom smislu naći na panju, naći će se, a hoće li mu i ostati na truplu ili će biti sjekirom odsječena, vidjet ćemo”, rekao je Hasanbegović.

Komentirao je situaciju oko najnovijih izjava Milorada Pupovca. “To je jedna vrsta licemjerja. Pupovac je rekao ono što misli, ono što je mislio i ono što će misliti. Živimo u slobodnoj zemlji. Ponižavajuće je za hrvatsku državu kao demokratsku da se uopće spominju nekakva državna odvjetništva zbog izrečenih riječi. Milorad Pupovac ima pravo misliti i govoriti što hoće, a zadaća i mene u politici je stvoriti takvu konstelaciju u kojoj on neće odlučivati apsolutno o bilo čemu”, rekao je Hasanbegović.

“Ja sam posljednja osoba u ovoj zemlji koja bi ograničavala pravo slobode govora. Što znači toljaga političke korektnosti osjetio sam na vlastitoj koži i to osjećam svakodnevno. Protiv sam bilo kakvih zabrana, svatko ima pravo reći što hoće, a birači su ti koji će na izborima reći svoj pravorijek”, rekao je Hasanbegović.

“Naravno da je to potpuno neodgovorno, ali to nije problem javnosti, nego hrvatske politike i političke elite vezane uz HDZ koja se pretvorila u ono što možemo nazvati korisnim idiotom gospodina Milorada Pupovca, njegovih ciljeva, uključujući i njegovih pokrovitelja u Beogradu. On želi biti arbitar u hrvatske prošlosti, sadašnjosti i budućnosti i to može sve dok će Plenković biti u položaju moći i dok će biti oni koji su spremni igrati takvu ulogu”, rekao je Hasanbegović.

Upitan je i zašto Plenković ne razriješi zapetljanu situaciju u vladajućoj koaliciji.

“Gospodin Plenković je po svom habitusu provoditelj stanovitih paradigmi, koje su postavili njegovi briselski tutori i on istinski vjeruje u potrebu toga koalicijskoga saveza s gospodinom Pupovcem i on bi na tome ustrajavao sve i kad bi HDZ u Saboru imao 100 mandata, on bi po svaku cijenu želio ta tri. To je njegova politička koncepcija, a biračima HDZ-a koji već desetljećima čekaju Godota to treba postati jasno. Siguran sam da će se na sljedećim parlamentarnim izborima konačno demistificirati mitoove u hrvatskoj politici”, rekao je Hasanbegović.

Otkrio je i što misli o predstavnicima nacionalnih manjina kao o dijelu vladajuće koalicije.

“Pitanje uključivanja etničkih zajednica nije pitanje političko stranačkih odnosa, to se samo po sebi razumije. Pupovac je akter političke utakmice s jasnim političko-ideološkim ciljevima. Za ulazak u bilo kakav političko-stranački savez s njim, s vrijednostima koje on zagovara i cijeli jedan paramedijski stožer koji dolazi oko njega postoji cijena. Plenković je spreman za to plaćati cijenu”, rekao je Hasanbegović pa nastavio:

“Ulazimo i u pitanje politčkog sustava. cijeli sustav manjinskog predstavništva u Hrvatskom saboru prvorazredna je ustavnopravna anomalija koja ne postoji u ovom obliku nigdje u svijetu. Ne postoji zemlja na svijetu u kojoj postoji takav sustav manjinskog predstavništva. On je anomalija, izaziva poremećaje u hrvatskom političkom životu upravo zbog tih odnosa snaga. Ti manjinski zastupnici dolaze u nemoguć položaj da budu arbitri politike. Pupovac je vrsta političko-ideološkog hermafrodita, s jedne strane ne zna se kad počinje njegova legitimna uloga predstavnika i prvaka srpske zajednice, a kad počinje biti arbitar ukupne hrvatske politike i onaj koji prosuđuje što je istina u hrvatskoj povijesti. On to ne može biti i to mu netko treba reći”, rekao je Hasanbegović.

Istaknuo je i da mu je sporan sam Pupovac u vlasti, a ne predstavnici Srba kao takvi.

“U Hrvatskom saboru ne postoje Srbi i Mađari, postoji hrvatski politički narod. Ovo nije ni Habsburška monarhija ni SFRJ, ovo je hrvatska država, nije nacionalno carstvo u kojoj se predstavnik srpskog naroda pogađa s predstavnicima hrvatskog naroda. Nisu problem predstavnici srpske nacionale manjine, nego oni koji figuriraju i sebe su, kao gospodin Plenković, doveli u položaj hrvatske nacionalne manjine u Saboru. Dakle, svaki ulazak, koncepcija koju zagovara Pupovac, što je potpuno legitimno, znači da se plaća određena cijena. Plenković iz načelnih razloga želi platiti tu cijenu”, rekao je Hasanbegović, dodavši da je ponosan što je bio ministar u prvoj vladi u kojoj su Furio Radin i Milorad Pupovac bili u oporbi.

“Kad demistificirate ove verbalne, u pozadini se kriju financijske redistribucije. Radi se o etno biznisu, tu nema načela, bitan je samo profit”, rekao je Hasanbegović.

“Plenković je taj koji će odlučiti, neće odlučiti niti HVIDR-a, niti vi niti ja, on je već odlučio, odlučuje već dvije godine i neka vrsta je licemjerja sada problematizirati položaj Pupovca u Vladi. On kao takav egzistira dvije ili tri godine u ovom sazivu, a prije toga 20 i nešto godina. Ne znam što novo ima u slučaju Pupovca. Bit su politički odnosi, Vladina većina je čvrsta, određena je činjenicom da je gospodin Pupovac gospodina Plenkovića nazvao osobom, takav se plaća suhim zlatom, on zna zašto je to rekao i tu se ništa nije promijenilo. Sve dok Plenković misli da treba postojati ovakva postojeća većina, ona će postojati”, rekao je Hasanbegović, dodavši da će sve trzavice među vladajućom većinom promatrati sa strane, neopterećeno.

“Bit će zanimljivo to gledati. Imam sreću da mogu promatrati sa strane, uzeti kokice i gledati. To je jedna vrsta reality show programa”, rekao je Hasanbegović.

Nacionalno/N1

Politika

Kerum imao show na HRT-u

Published

on

Željko Kerum/Izvor: HRT

Još nas mjesec dana dijeli od nedjelje parlamentarnih izbora koji bi mogli biti najneizvjesniji do sada. Hoće li prevagu izbornim pobjednicima donijeti preferencijalno izabrani kandidati? Tko su političari koji pregovaraju s raznim listama? Hoće li glasači 5. srpnja birati ljude ili stranke?

O tome su govorili u emisiji Otvoreno Marijana Petir, nezavisna kandidatkinja na listi HDZ-a, Marija Selak Raspudić, nezavisna kandidatkinja na listi Mosta, Mirela Holy, nezavisna kandidatkinja na listi Restart koalicije, Igor Peternel, Domovinski pokret Miroslava Škore i Željko Kerum, predsjednik HGS-a.

Kerum je istaknuo kako nije ponovno došao u politiku, već kako je on u politici već 12 godina.

– Moja je stranka već 12 godina prva u gradu Splitu, a druga u županiji, rekao je i dodao kako je u koaliciji s HDZ-om u gradu.

Naglasio je kako ide na predstojeće izbore zbog birača koji ga zovu.

Kerum: Ako uđem u Sabor koalirati ću sa pobjednicima

– Ako uđem u Sabor koalirati ću sa pobjednicima, naglasio je Kerum i dodao kako misli da će HDZ pobijediti te kako će se on s njima dogovoriti.
Selak Raspudić je istaknula kako se HDZ i SDP ne mogu nakon devastacije kojoj smo svjedočili godinama, kategorizirati kao prva ili druga liga.

– Smatram da ćemo i mi „drugi”doći u prvi plan kako bi stali na kraj ovoj vladajućoj oligarhiji koja je dovela zamlju u situaciju u kojoj se sada nalazi.

Ovaj je saziv Sabora, kako neki govore, najlošiji je do sada, a Selak Raspudić je rekla kako svjedočimo rasapu institucija, a s time i nepovjerenju u politiku.

“Ja uopće ne znam tko ste vas dvoje i koju stranku zastupate. Ja uopće ne znam u kojoj ste vi stranci. Zašto se vi natječete i koja ste vi stranka? Ja imam svoju stranku, upitao je predsjednik HGS-a Željko Kerum Peternela i Mariju Selak Raspudić.

“Zar nije preveć, kako bi rekao predsjednik Tuđman, da idete i vi i suprug na izbore? Pa kako bi izgledalo da ja i moja žena smo tu sad? Tko bi dicu čuvao?, rekao je Kerum Mariji Selak Raspudić.

“Nije koruptivan ni SDP ni HDZ, to su pojedinci”, rekao je Kerum, pa blokirao upadicu Mirele Holy riječima: “Vite gospođo”.

“Ne postoji koruptivna vlada, ne postoji koruptivni HDZ i SDP. Postoje pojedinci. Uzeli su lovu pa neka se sad opravdavaju. Potpisivali su, zašto, imaju USKOK i DORH. Nije točno da se raspadaju društvo i država. Mi se moramo borit s onim šta nas je snašlo. Mi moramo razgovarat šta će se desit nakon sezone koje nema, šta će se desit za iduću koje iste neće bit. Mi nemamo drugog posla osim turizma i svi smo vezani za turizam”, govori Kerum.

Peternel se pokušao ubaciti, ali je Kerum i njega blokirao.

“Gospodine samo da završim, vi niste u životu podilili dvi plaće pa ne možete prekidat nekoga koji je dijelio po 3000 i 4000 plaće”, nastavlja Kerum. 

Petir: Škoro i Plenković su me pozvali na razgovor

Marijana Petir je rekla kako su je i Škoro i Plenković pozvali na razgovor. Saslušala je njihove programe i opcije, a oni su saslušali njezine, a to je da želi na izbore izaći kao nezavisna zastupnica.

– Dogovorila sam se kao nezavisna zastupnica na HDZ-ovoj listi u 6. izbornoj jedinici, rekla je.

Holy: SDP će donijeti  “lex kanabis”

Holy je rekla kako ju je Davor Bernardić pitao je li zainetesirana biti na parlamentarnim izborima na listi SDP-a i ona je pristala, ali je rekla kako bi htjela biti na listi u prvoj izbornoj jedinici.

Građani je poistovjećuju sa zakonom “lex kanabis” i SDP se obvezao da ako pobijedi na predstojećim izborima da će već u prvom mjesecu mandata donijeti ovaj zakon stoga zato što se s njime može pokrenuti bio gospodarstvo.

– To nije bitno samo za proizvodnju hrane već i za proizvodnju niza proizvoda vezanih za bio ekonomiju, rekla je i dodala kako to podrazumijeva dekriminalizaciju marihuane i legalizaciju konoplje.

Peternel je rekao kako je on apsolutno za medicinsku uporabu kanabisa s obzirom na to da je dokazano da pomaže u nizu bolesti.

Holly je naglasila kako društvo ima licemjeran odnos prema kanabisu s obzirom na to da je znanstveno dokazano da je ovisnički potencijal glede ovisničkih supstanci daleko manji od alkohola, nikotina, pa i šećera koji  potiče daleko veću ovisnost.

Selak Raspudić: Političari moraju biti spremni slušati volju građana i kada im ona ne ide u prilog

Selak Raspudić je naglasila kako političari moraju biti spremni slušati volju građana i kada im ona ne ide u prilog.

– Političke trgovine kojima svjedočimo su takve da svjedoče kako je politika postala karijera, naglasila je i dodala kako treba kreirati opciju koja će biti alternativa sadašnjem sustavu, a za to trebaju pojedinci koji politiku ne shvaćaju kao vlastitu karijeru i koji stavljaju načela ispred vlastitih interesa.

Petir je rekla kako je poznato da je ona uvijek bila protiv Istanbulske konvencije, ali i kako je ona išla kao nezavisna zastupnica na listi HDZ-a te da se zalagala za demokršćanske vrijednosti.

– Ja imam konkretne rezultate u politici od kojih je imala korist Hrvatska i hrvatski narod, istaknula je Petir.

Kerum: Da je pameti HDZ i SDP bi napravili veliku koaliciju

Kerum je pitao zašto Selak Raspudić želi u politiku s obzirom na to da ona već ima posao. Peternel se osvrnuo na isto to i rekao kako nema problem s tim da ona ide u politiku već ima problem da jednu veliku stranku popunjavaju nezavisni kandidati, zato što se tu postavlja pitanje političke vjerodostojnosti.

Kerum je pitao zašto Selak Raspudić želi u politiku s obzirom na to da ona već ima posao. Peternel se osvrnuo na isto to i rekao kako nema problem s tim da ona ide u politiku već ima problem da jednu veliku stranku popunjavaju nezavisni kandidati, zato što se tu postavlja pitanje političke vjerodostojnosti.

Selak Raspudić je rekla kako nisu problemi programi stranaka već ljudi.

Kerum se zapitao zašto su i ona i suprug krenuli u politiku te tko će čuvati djecu. Naglasio je kako se trebaju respektirati HDZ i SDP, a kako je treća opcija samo teret.

– Da je pameti HDZ i SDP bi napravili veliku koaliciju, rekao je Kerum.

Petir je rekla kako smatra da ljevica nema kapacitet za voditi Vladu, zato što nemamo vremena za eksperimente i uhodavanja.

Holiy je naglasila kako nam ne treba dokazano kuruptivna Vlada.

–  Koliko se HDZ brine  pokazuje i odnos prema gradu Zagrebu, istaknula je.

Peternel je rekao kako SDP i HDZ savršeno surađuju kada su im interesi ugroženi.

– Sve je skupa 30 godina građeno klijentelistički i da funkcionira da bude samo sebi svrha, rekao je i dodao kako se društvo raspada zbog monopola HDZ-a i SDP-a.

Sudionici emisije su se dotakli prelaska na online način studiranja i rada, a onda je opet nastupio Kerum.

“Ispričavam se Mirela, može li se riba lovit online? Jel može? Jel se može pome, paradajz, kukumare iskopat online? Pa dajte recite ljudima, ljudi nemaju posla, o čemu pričamo”, govori Kerum. 

Na kraju se osvrnuo na Škoru. 

“U kojoj je jedinici Škoro? Ja ću ić di je Škoro”, rekao je Kerum.

Pa nastavio.

“Ja bi pozva ljude da glasaju za mene jer sam ja iznenađenje izbora”, zaključio je Kerum.

Nacionalno/HRT

Ucitavanje vijesti

Politika

Plenković u Sisku: Bernardić se diskvalificirao za bilo kakvu ozbiljnu dužnost

Published

on

Predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković izjavio je u srijedu u Sisku kako se predsjednik SDP-a  Davor Bernardić svojim ‘briljantnim nastupima’ diskvalificirao za bilo kakvu ozbiljnu dužnost i da je oporba čitavog mandata pokazala visok stupanj destruktivnosti.   

Plenković je u Sisku sudjelovao na sjednici HDZ-a Sisačko-moslavačke županije u proširenom sastavu. Razgovarano je o pripremama za parlamentarne izbore i usvajanju programa, a s premijerom je bio potpredsjednik Vlade ministar Davor Božinović, koji će predvoditi listu HDZ-a u 6. izbornoj jedinici.

Premijer je izrazio uvjerenje da će HDZ ponovo dobiti povjerenje građana za još jedan mandat.

Nakon sastanka Plenković se na upite novinara osvrnuo na kritike Davora Bernardića upućene s današnje konferencije za novinare u SDP-u. 

‘Nisam pratio njegovu pressicu, ali dobro se sjećam njegova nastupa kada je bila rasprava o glavnoj državnoj odvjetnica, tada je SDP nije podržao. Čuo sam i predsjednika Republike. Mislim da bi se o tome trebali zapitati. Državno odvjetništvo i policija potpuno su neovisni u obavljanju svog posla, to mogu jasno potvrditi i do sada nije bilo vidljivih dokaza da je to drugačije, rekao je Pleković.

“Bernardić se sa svojim briljantnim nastupima diskvalificirao za bilo kakvu ozbiljnu dužnost, osobito svojim komentarima na predsjednika Sabora. Bitno je podsjetiti javnost na tu sofisticiranost izričaja”, istaknuo je.


Ucitavanje vijesti

Politika

Škoro kaže da ZDS nije prekršaj i da je apsurd da se to uopće dovodilo u pitanje

Published

on

Današnju oduku Visokog upravnog suda po kojoj pozdrav “Za dom spremni” u pjesmi Bojna Čavoglave nije prekršaj komentirao je na Facebooku Miroslav Škoro…

Napisao je da pozdravlja ovu presudu, a za “Bojnu Čavoglave” kaže da je simbol Domovinskog rata. Dodaje da je apsurd da se to uopće dovodilo u pitanje.

“Domovinskom pokretu Domovinski rat je svetinja. Zato pozdravljamo presudu po kojoj pozdrav Za dom spremni u pjesmi Bojna Čavoglave, simbolu Domovinskog rata, nije prekršaj. Apsurd je da se to uopće dovodilo u pitanje, posebno kada znamo da se slobodno maše jugoslavenskim, ali i komunističkim simbolima što je protivno rezoluciji Vijeća Europe 1481, a groblja krase spomenici četničkim vojvodama.

Nikada ne smijemo zaboraviti tko je zaslužan za našu slobodu, kao ni tko je odgovoran za našu patnju i kakve simbole je nosio”, napisao je Škoro u objavi.

Domovinskom pokretu Domovinski rat je svetinja. Zato pozdravljamo presudu po kojoj pozdrav Za dom spremni u pjesmi Bojna…

Objavljuje Miroslav ŠkoroSrijeda, 3. lipnja 2020.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije