Hasanbegović: Pupovac želi biti arbitar hrvatske prošlosti, sadašnjosti i budućnosti i to može sve dok je Plenkovića

Saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao aktualnu političku situaciju, kao i odnose u vladajućoj koaliciji zbog novih izjava Milorada Pupovca, koje je dao za ljubljansko “Delo”.

Opisao je svoje viđenje situacije u vladajućoj koaliciji.

“Gledam na to kao vodvilj, burlesku. Dakle, tresla se brda, rodio se miš. Ova koalicija je čvrsta, postojat će sve dok tako želi gospodin Plenković, njezino vezivno tkivo su interesi i ovo je zapravo jedna farsa u pozadini koje je početak onoga što će obilježavati politički život sljedećih mjeseci, a to je konačni obračun zaraćenih frakcija unutar HDZ-a, kad ćemo saznati hoće li se glava Andreja Plenkovića u političkom smislu naći na panju, naći će se, a hoće li mu i ostati na truplu ili će biti sjekirom odsječena, vidjet ćemo”, rekao je Hasanbegović.

Komentirao je situaciju oko najnovijih izjava Milorada Pupovca. “To je jedna vrsta licemjerja. Pupovac je rekao ono što misli, ono što je mislio i ono što će misliti. Živimo u slobodnoj zemlji. Ponižavajuće je za hrvatsku državu kao demokratsku da se uopće spominju nekakva državna odvjetništva zbog izrečenih riječi. Milorad Pupovac ima pravo misliti i govoriti što hoće, a zadaća i mene u politici je stvoriti takvu konstelaciju u kojoj on neće odlučivati apsolutno o bilo čemu”, rekao je Hasanbegović.

“Ja sam posljednja osoba u ovoj zemlji koja bi ograničavala pravo slobode govora. Što znači toljaga političke korektnosti osjetio sam na vlastitoj koži i to osjećam svakodnevno. Protiv sam bilo kakvih zabrana, svatko ima pravo reći što hoće, a birači su ti koji će na izborima reći svoj pravorijek”, rekao je Hasanbegović.

“Naravno da je to potpuno neodgovorno, ali to nije problem javnosti, nego hrvatske politike i političke elite vezane uz HDZ koja se pretvorila u ono što možemo nazvati korisnim idiotom gospodina Milorada Pupovca, njegovih ciljeva, uključujući i njegovih pokrovitelja u Beogradu. On želi biti arbitar u hrvatske prošlosti, sadašnjosti i budućnosti i to može sve dok će Plenković biti u položaju moći i dok će biti oni koji su spremni igrati takvu ulogu”, rekao je Hasanbegović.

Upitan je i zašto Plenković ne razriješi zapetljanu situaciju u vladajućoj koaliciji.

“Gospodin Plenković je po svom habitusu provoditelj stanovitih paradigmi, koje su postavili njegovi briselski tutori i on istinski vjeruje u potrebu toga koalicijskoga saveza s gospodinom Pupovcem i on bi na tome ustrajavao sve i kad bi HDZ u Saboru imao 100 mandata, on bi po svaku cijenu želio ta tri. To je njegova politička koncepcija, a biračima HDZ-a koji već desetljećima čekaju Godota to treba postati jasno. Siguran sam da će se na sljedećim parlamentarnim izborima konačno demistificirati mitoove u hrvatskoj politici”, rekao je Hasanbegović.

Otkrio je i što misli o predstavnicima nacionalnih manjina kao o dijelu vladajuće koalicije.

“Pitanje uključivanja etničkih zajednica nije pitanje političko stranačkih odnosa, to se samo po sebi razumije. Pupovac je akter političke utakmice s jasnim političko-ideološkim ciljevima. Za ulazak u bilo kakav političko-stranački savez s njim, s vrijednostima koje on zagovara i cijeli jedan paramedijski stožer koji dolazi oko njega postoji cijena. Plenković je spreman za to plaćati cijenu”, rekao je Hasanbegović pa nastavio:

“Ulazimo i u pitanje politčkog sustava. cijeli sustav manjinskog predstavništva u Hrvatskom saboru prvorazredna je ustavnopravna anomalija koja ne postoji u ovom obliku nigdje u svijetu. Ne postoji zemlja na svijetu u kojoj postoji takav sustav manjinskog predstavništva. On je anomalija, izaziva poremećaje u hrvatskom političkom životu upravo zbog tih odnosa snaga. Ti manjinski zastupnici dolaze u nemoguć položaj da budu arbitri politike. Pupovac je vrsta političko-ideološkog hermafrodita, s jedne strane ne zna se kad počinje njegova legitimna uloga predstavnika i prvaka srpske zajednice, a kad počinje biti arbitar ukupne hrvatske politike i onaj koji prosuđuje što je istina u hrvatskoj povijesti. On to ne može biti i to mu netko treba reći”, rekao je Hasanbegović.

Istaknuo je i da mu je sporan sam Pupovac u vlasti, a ne predstavnici Srba kao takvi.

“U Hrvatskom saboru ne postoje Srbi i Mađari, postoji hrvatski politički narod. Ovo nije ni Habsburška monarhija ni SFRJ, ovo je hrvatska država, nije nacionalno carstvo u kojoj se predstavnik srpskog naroda pogađa s predstavnicima hrvatskog naroda. Nisu problem predstavnici srpske nacionale manjine, nego oni koji figuriraju i sebe su, kao gospodin Plenković, doveli u položaj hrvatske nacionalne manjine u Saboru. Dakle, svaki ulazak, koncepcija koju zagovara Pupovac, što je potpuno legitimno, znači da se plaća određena cijena. Plenković iz načelnih razloga želi platiti tu cijenu”, rekao je Hasanbegović, dodavši da je ponosan što je bio ministar u prvoj vladi u kojoj su Furio Radin i Milorad Pupovac bili u oporbi.

“Kad demistificirate ove verbalne, u pozadini se kriju financijske redistribucije. Radi se o etno biznisu, tu nema načela, bitan je samo profit”, rekao je Hasanbegović.

“Plenković je taj koji će odlučiti, neće odlučiti niti HVIDR-a, niti vi niti ja, on je već odlučio, odlučuje već dvije godine i neka vrsta je licemjerja sada problematizirati položaj Pupovca u Vladi. On kao takav egzistira dvije ili tri godine u ovom sazivu, a prije toga 20 i nešto godina. Ne znam što novo ima u slučaju Pupovca. Bit su politički odnosi, Vladina većina je čvrsta, određena je činjenicom da je gospodin Pupovac gospodina Plenkovića nazvao osobom, takav se plaća suhim zlatom, on zna zašto je to rekao i tu se ništa nije promijenilo. Sve dok Plenković misli da treba postojati ovakva postojeća većina, ona će postojati”, rekao je Hasanbegović, dodavši da će sve trzavice među vladajućom većinom promatrati sa strane, neopterećeno.

“Bit će zanimljivo to gledati. Imam sreću da mogu promatrati sa strane, uzeti kokice i gledati. To je jedna vrsta reality show programa”, rekao je Hasanbegović.

Nacionalno/N1