Povezite se

Politika

Hasanbegović: Pupovac želi biti arbitar hrvatske prošlosti, sadašnjosti i budućnosti i to može sve dok je Plenkovića

Objavljeno

-

Zlatko Hasanbegović/Izvor: Nacionalno/D.Prša

Saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao aktualnu političku situaciju, kao i odnose u vladajućoj koaliciji zbog novih izjava Milorada Pupovca, koje je dao za ljubljansko “Delo”.

Opisao je svoje viđenje situacije u vladajućoj koaliciji.

“Gledam na to kao vodvilj, burlesku. Dakle, tresla se brda, rodio se miš. Ova koalicija je čvrsta, postojat će sve dok tako želi gospodin Plenković, njezino vezivno tkivo su interesi i ovo je zapravo jedna farsa u pozadini koje je početak onoga što će obilježavati politički život sljedećih mjeseci, a to je konačni obračun zaraćenih frakcija unutar HDZ-a, kad ćemo saznati hoće li se glava Andreja Plenkovića u političkom smislu naći na panju, naći će se, a hoće li mu i ostati na truplu ili će biti sjekirom odsječena, vidjet ćemo”, rekao je Hasanbegović.

Komentirao je situaciju oko najnovijih izjava Milorada Pupovca. “To je jedna vrsta licemjerja. Pupovac je rekao ono što misli, ono što je mislio i ono što će misliti. Živimo u slobodnoj zemlji. Ponižavajuće je za hrvatsku državu kao demokratsku da se uopće spominju nekakva državna odvjetništva zbog izrečenih riječi. Milorad Pupovac ima pravo misliti i govoriti što hoće, a zadaća i mene u politici je stvoriti takvu konstelaciju u kojoj on neće odlučivati apsolutno o bilo čemu”, rekao je Hasanbegović.

“Ja sam posljednja osoba u ovoj zemlji koja bi ograničavala pravo slobode govora. Što znači toljaga političke korektnosti osjetio sam na vlastitoj koži i to osjećam svakodnevno. Protiv sam bilo kakvih zabrana, svatko ima pravo reći što hoće, a birači su ti koji će na izborima reći svoj pravorijek”, rekao je Hasanbegović.

“Naravno da je to potpuno neodgovorno, ali to nije problem javnosti, nego hrvatske politike i političke elite vezane uz HDZ koja se pretvorila u ono što možemo nazvati korisnim idiotom gospodina Milorada Pupovca, njegovih ciljeva, uključujući i njegovih pokrovitelja u Beogradu. On želi biti arbitar u hrvatske prošlosti, sadašnjosti i budućnosti i to može sve dok će Plenković biti u položaju moći i dok će biti oni koji su spremni igrati takvu ulogu”, rekao je Hasanbegović.

Upitan je i zašto Plenković ne razriješi zapetljanu situaciju u vladajućoj koaliciji.

“Gospodin Plenković je po svom habitusu provoditelj stanovitih paradigmi, koje su postavili njegovi briselski tutori i on istinski vjeruje u potrebu toga koalicijskoga saveza s gospodinom Pupovcem i on bi na tome ustrajavao sve i kad bi HDZ u Saboru imao 100 mandata, on bi po svaku cijenu želio ta tri. To je njegova politička koncepcija, a biračima HDZ-a koji već desetljećima čekaju Godota to treba postati jasno. Siguran sam da će se na sljedećim parlamentarnim izborima konačno demistificirati mitoove u hrvatskoj politici”, rekao je Hasanbegović.

Otkrio je i što misli o predstavnicima nacionalnih manjina kao o dijelu vladajuće koalicije.

“Pitanje uključivanja etničkih zajednica nije pitanje političko stranačkih odnosa, to se samo po sebi razumije. Pupovac je akter političke utakmice s jasnim političko-ideološkim ciljevima. Za ulazak u bilo kakav političko-stranački savez s njim, s vrijednostima koje on zagovara i cijeli jedan paramedijski stožer koji dolazi oko njega postoji cijena. Plenković je spreman za to plaćati cijenu”, rekao je Hasanbegović pa nastavio:

“Ulazimo i u pitanje politčkog sustava. cijeli sustav manjinskog predstavništva u Hrvatskom saboru prvorazredna je ustavnopravna anomalija koja ne postoji u ovom obliku nigdje u svijetu. Ne postoji zemlja na svijetu u kojoj postoji takav sustav manjinskog predstavništva. On je anomalija, izaziva poremećaje u hrvatskom političkom životu upravo zbog tih odnosa snaga. Ti manjinski zastupnici dolaze u nemoguć položaj da budu arbitri politike. Pupovac je vrsta političko-ideološkog hermafrodita, s jedne strane ne zna se kad počinje njegova legitimna uloga predstavnika i prvaka srpske zajednice, a kad počinje biti arbitar ukupne hrvatske politike i onaj koji prosuđuje što je istina u hrvatskoj povijesti. On to ne može biti i to mu netko treba reći”, rekao je Hasanbegović.

Istaknuo je i da mu je sporan sam Pupovac u vlasti, a ne predstavnici Srba kao takvi.

“U Hrvatskom saboru ne postoje Srbi i Mađari, postoji hrvatski politički narod. Ovo nije ni Habsburška monarhija ni SFRJ, ovo je hrvatska država, nije nacionalno carstvo u kojoj se predstavnik srpskog naroda pogađa s predstavnicima hrvatskog naroda. Nisu problem predstavnici srpske nacionale manjine, nego oni koji figuriraju i sebe su, kao gospodin Plenković, doveli u položaj hrvatske nacionalne manjine u Saboru. Dakle, svaki ulazak, koncepcija koju zagovara Pupovac, što je potpuno legitimno, znači da se plaća određena cijena. Plenković iz načelnih razloga želi platiti tu cijenu”, rekao je Hasanbegović, dodavši da je ponosan što je bio ministar u prvoj vladi u kojoj su Furio Radin i Milorad Pupovac bili u oporbi.

“Kad demistificirate ove verbalne, u pozadini se kriju financijske redistribucije. Radi se o etno biznisu, tu nema načela, bitan je samo profit”, rekao je Hasanbegović.

“Plenković je taj koji će odlučiti, neće odlučiti niti HVIDR-a, niti vi niti ja, on je već odlučio, odlučuje već dvije godine i neka vrsta je licemjerja sada problematizirati položaj Pupovca u Vladi. On kao takav egzistira dvije ili tri godine u ovom sazivu, a prije toga 20 i nešto godina. Ne znam što novo ima u slučaju Pupovca. Bit su politički odnosi, Vladina većina je čvrsta, određena je činjenicom da je gospodin Pupovac gospodina Plenkovića nazvao osobom, takav se plaća suhim zlatom, on zna zašto je to rekao i tu se ništa nije promijenilo. Sve dok Plenković misli da treba postojati ovakva postojeća većina, ona će postojati”, rekao je Hasanbegović, dodavši da će sve trzavice među vladajućom većinom promatrati sa strane, neopterećeno.

“Bit će zanimljivo to gledati. Imam sreću da mogu promatrati sa strane, uzeti kokice i gledati. To je jedna vrsta reality show programa”, rekao je Hasanbegović.

Nacionalno/N1

Politika

Ministarstvo zdravstva: 5,2 milijuna kuna za projekte primicanja zdravlja

Published

on

U ministarstvu zdravstva održana je svečanost uručivanja 11 Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava uspješnim prijaviteljima u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga "Promocija zdravlja i prevencija bolesti - Faza 1" iz Europskog socijalnog fonda

U Ministarstvu zdravstva u srijedu je uručeno jedanaest ugovora vrijednih 5,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava EU-a za projekte promocije zdravlja i prevencije bolesti, koje su dobile tri općine, pet udruga, jedna zaklada i dvije zdravstvene ustanove.

Ugovore koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda uručio je ministar zdravstva Milan Kujundžić pritom naglasivši važnost prevencije bolesti.

“Uglavnom se bavimo bolešću, a relativno se malo bavimo time što možemo svi zajedno učiniti kao zajednica i pojedinci da se bolest ne dogodi, a kad se dogodi da je možemo brzo prepoznati”, rekao je Kujundžić. 

Sredstva su dobili općine Viškovo, Medulin i Čavle, Gradsko društvo Crvenog križa Makarska, Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa, Matica umirovljenika Grada Zagreba, Zaklada Sandra Stojić, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine, Udruga Krugovi, specijalna bolnica Arithera i Specijalna bolnica za kirurgiju Medico.

Cilj projekata je povećati znanje i svijest o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti.

Pola milijuna kuna tako će dobiti Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa za edukaciju mladih radi podizanja razine znanja o HIV-u, koju će provoditi zdravstveni djelatnici, dok će općina Medulin gotovo 500.000 bespovratnih sredstava upotrijebiti za projekt “Čuvajmo srce”, namijenjen prevenciji i suzbijanju bolesti srca kroz edukaciju i primicanje zdravih stilova života.

Ucitavanje vijesti

Politika

Marić: Koalicija složna – okvir proračuna i javnih financija je dobar i tako treba nastaviti

Published

on

Ministar financija Zdravko Marić poručio je u utorak navečer nakon trosatnog koalicijskog sastanka kako su složni i smatraju da je okvir proračuna i javnih financija za slijedeću godinu dobar te da tako treba nastaviti.

“U pravilu se svi slažemo, mislim da se generalno svi članovi i parlamentarna većina slažu da je okvir proračuna i javnih financija dobar i da ga treba nastaviti”, rekao je Marić.

Teme na koalicijskom sastanku bile su: rebalans proračuna za ovu godinu i proračun za 2020., te četvrti krug porezne reforme.

Na pitanje ima li prostora u proračunu za dodatnim povećanjem plaća onoliko koliko to traže sindikati prosvjetnih radnika u štrajku, ministar Marić je odgovorio: “Moramo biti vrlo jasni, znate kakva su nam ograničenja u proračunu za iduću godinu i njih se držimo. Ukupni okvir je održiv, i ne dovodimo to u pitanje. Pitanje je ima li dodatnog prostora za dodatna povećanja. Sve u skladu sa mogućnostima”.

Na opetovano novinarsko pitanje znači li to da je šest posto povećanja maksimum koliko mogu ponuditi sindikatima, ministar je kratko odgovorio: “Tako je.”

O podizanju minimalne plaće, koju je najavio premijer Andrej Plenković ranije u utorak, nije imao konkretnih detalja.

“Sa sjednice Vlade ćete čuti sve detalje i brojke. Ukupni okvir državnih financija je održiv, nećemo ugrožavati stabilnost javnih financija. Od prvog dana smanjujemo poreze, povećavamo plaće, činimo sve što je potrebno i ocijenjeno kao prioritet Vlade. Mirovine nikada nisu bile predmet bilo kakvih ušteda ili rezanja”, rekao je Marić.

Dodao je kako će se o proračunu i porezima dijalog nastaviti u idućim danima “na operativnijim i užim krugovima”, slijedeći tjedan sve bi trebalo ići na Vladu te ući u saborsku proceduru u prvoj polovici studenog.

“Treba uklopiti sve momente koji su se u međuvremenu dogodili, ali isto tako i planirati sredstva za europske fondove”, rekao je Marić.

Dodao je da se troši onoliko koliko se može uprihoditi, a višak će se usmjeriti u gospodarstvo.

Marić također vjeruje kako će HNS podržati proračun.

“Što se tiče samog okvira i smjera javnih financija, tu se u pravilu slažemo”, kaže Marić.

Na kritike Milana Bandića kako će opet jedinice lokalne samouprave izgubiti dosta novca u 4. krugu porezne reforme, ministar je odgovorio kako će o svemu raspraviti kasnije s većim fokusom na porezni dio.

Istaknuo je kako ne odustaju od mjera za mlade te da će ih predložiti kao što je i predviđeno.

Ucitavanje vijesti

Politika

Plenković: Povećanje plaća 6,12 posto riješit će glavni meritum zahtjeva školskih sindikata

Published

on

Premijer Andrej Plenković poručio je u utorak kako će povećanje plaća od 6,12 posto kroz osnovicu riješiti glavni meritum zahtjeva školskih sindikata te je naglasio kako je brojnim učiteljima u mandatu ove Vlade plaća povećana više od 20 posto.

“U govoru u Saboru naglasio sam postignuća Vlade, i ona su pozamašna, u svim aspektima, isto tako i u politici plaća. Naša ponuda od 2+2+2 dizanja osnovice kroz temeljni kolektivni ugovor je konzistentna i riješiti će glavni meritum zahtjeva sindikata školstva, a to je povećanje plaća od šest posto”, rekao je Plenković u Banskim dvorima.

Dodao je kako je ova Vlada “vrlo konzistentno, realnom politikom koja je pratila prihodovnu stranu, povećala plaće dizanjem osnovice za 11,5 posto”.

“Dakle, ona će u idućoj godini, kad se zbroji sve do sada napravljeno, plus ovih šest posto i porezne olakšice, brojnim učiteljima u mandatu ove Vlade dignuti plaće za više od 20 posto. To nije uobičajeno niti redovito, a pritom imamo zdravi rast, ne zadužujemo se dodatno i ostvarujemo uravnotežen proračunski višak”, pojasnio je Plenković.

Ono što nudi Vlada je fer, realno i konzistentno; spremni smo i na konzultante 

Istaknuo je kako kao Vlada razumiju da postoje nepravde i nelogičnosti kroz koeficijente kroz različite sektore.

“Te nepravde su se nataložile kroz otprilike dva desetljeća. Nije jednostavno ni lako. U sustavu plaća, osim osnovica, imate i brojne dodatke koji se malo spominju. I postoje koeficijenti. Spremni smo to riješiti na objektivan način uz pomoć konzultanata koji su van sustava državne uprave. Mislim da nam za takav posao treba netko tko će biti nepristran, tko neće afektivno gledati svoj resor”, rekao je premijer.

Dodao je kako će pozvati sindikate da budu oni koji će i pomoći u tom procesu, a smatra da je fer, realno i konzistentno ono što nudi Vlada i da to nije dijeljenje darova pred izbore.

Plenković smatra da je kontinuitet sa štrajkom u redu kao legitiman stav sindikata, ali da nije fer prema onome što je bit politike obrazovanja – da se svi bavimo djecom i učenjem i napredovanjem mladih generacija.

Uskoro i novo povećanje minimalne plaće

“U razgovoru sa socijalnim partnerima predložit ćemo i novo povećanje minimalne plaće”, istaknuo je i dodao da će nova odluka uslijediti do kraja listopada i da će taj iznos još dodatno biti značajno povećan.

Novinari su premijera pitali jesu li na današnjem sastanku sa Generalskim zborom raspravljali o pitanju uvođenja dvojezičnih ploča u Vukovaru.

“Raspravu i tu odluku trebaju donijeti oni koji žive u Vukovaru. Naravno da je politika ove Vlade graditi politiku povjerenja, suživota, pogleda prema budućnosti, graditi na postignuću mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja”, rekao je Plenković.

Zaključio je kako je politika Vlade kada pruža ruku manjinama uključiva politika, ali da “postoje sredine u kojima to treba malo obazrivije raditi, s obzirom na posljedice”.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije