Hasanbegović: Preporuke vijeća nedovršen materijal i kompilacija neobvezujućih mišljenja

Izvor: Nacionalno/Dražen Prša

Nezavisni saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović u četvrtak je ocijenio da su preporuke Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima nedovršeni materijal i kompilacija mišljenja koja ne obvezuje nikoga, pa ni članove Vijeća te je stava da će se polemike u javnosti još dodatno produbiti.

Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima utvrdilo je u srijedu preporuke i smjernice kako se odnositi prema simbolima totalitarnih režima prema te je preporučilo sankcioniranje simbola totalitarnih režima, ali i iznimku da se pozdrav “Za dom spremni”, koji je suprotan Ustavu, može koristiti u komemorativne svrhe uz prethodno dopuštenje. S druge strane crvena zvijezda i komunistički simboli nisu sporni, s tim da su ti simboli bili dvoznačni.

“To je predvidiv epilog jednogodišnjeg rada tzv. Vijeća za suočavanje s prošlošću. To je vrsta intelektualng nedonoščeta koje je pretenciozno nazvano dokumentom dijaloga. Riječ je o nedovršenom materijalu i kompilaciji mišljenja koja ne obvezuje nikoga, pa ni članove Vijeća. U preambuli jasno piše da ne stoje iza njega ni svi članovi Vijeća i da se svaki član Vijeća ima pravo ograditi od bilo kojeg dijela sadržaja”, rekao je Hasanbegović u emisiji N1 “Novi dan”.

Ocijenio je i da će se polemike u javnosti dodatno produbiti budući da ovdje imamo “potpuno proturječan dokument unutar kojega se dodatno produbljuju podjele i rasprave”. No, ističe, u pravnom smislu, on neće značiti apsolutno ništa, jer je pravno neobvezujući dokument i ne može obvezivati sudove.

Mišljenja je da od upućivanja u Sabor prijedloga kojim bi se mijenjao zakonski okvir, neće biti aposlutno ništa. “Ovaj dokument i način na koji je nastalo Vijeće i na koji su se odabirali članovi Vijeća, sve to je samo personifikacija djelovanja Vlade Andreja Plenkovića, točnije nedjelovanja i izostanka bilo kakvog stava o bilo čemu. Neće se dogoditi apsolutno ništa”, uvjeren je Hasanbegović.

Smatra i da je besmisleno opterećivati suce tim dokumentom te da se zbog njega neće mijenjati postupanje policije i sudstva. “Sudovi različito postupaju u tim slučajevima i danas. U pravilu nije riječ o simbolima već o zloporabi simbola. A vi kršiti javni red možete pod bilo kojim obilježjem. Ovaj dokument je neupotrebljiv, intelektualno neupotrebljiv, za neku vrstu dublje rasprave o ovim problemima i neće se dogoditi ništa. Besmisleno je opterećivati suce ovim tzv. dokumentom”, kazao je.

Na novinarsku opasku da dokument ostavlja mogućnost da se grb HOS-a može koristiti u određenim situacijama, Hasanbegović je kazao da drži potpuno neprimjerenim nazivati to protuustavnim, bez obzira na odluku Ustavnog suda. “Svi simboli su u različitim epohama imali različita značenja i nema razloga sudbenu vlast opterećivati ovakvim besmislenim tumačenjima. Ovo je dokument nesposobnosti, trulog kompromisa”, ponovio je.

Drži je da je ovaj dokument posebno uvredljiv za sve žrtve jugoslavenskog komunizma i njihove potomke.