Hasanbegović za N1: Ne postoji zakonsko uporište za micanje ploče u Jasenovcu

Foto: Nacionalno.hr

Uoči sutrašnje sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba na kojoj će, po svemu sudeći, biti promijenjeno ime Trga maršala Tita, gost Novog dana je Zlatko Hasanbegović – inicijator te promjene.

Hasanbegović je prvo upitan za komentar premijerove najave rješenja problema koje je izazvala ploča u Jasenovcu na kojoj stoji ustaški pozdrav Za dom spremni, javlja N1.

‘Ne znam koje će biti rješenje, iz ovoga što možemo čuti čini se da je gospodin Plenković podlegao političkih pritiscima svojih koalicijskih partnera, HNS-a i Milorada Pupovca te da je donio političku odluku da se pronađe rješenje koje on nazvao ne – micanje ploče, nego izmjena dijela saržaja ploče i slično. Sad treba pronaći pravni modalitet, jer u ovom trenutku ne postoji bilo kakvo zakonsko uporište za micanje ove ploče.

Inače, po mom mišljenju, jedino moguće rješenje je da ova ploča ostane, da se slične ploče i spomen obilježja pripadnicima HOS-a bez ikakvih ograničenja podižu diljem Hrvatske, jer je potpuno neprihvaljtivo da zakoniti simbol jedne zakonite ratne postrojbe bude predmet bilo kakvih preispitivanja i dovođenja u pitanje’, kazao je Hasanbegović.