Hasanbegović: ‘Masaryk treba imati ulicu, ali ne treba je imati u Zagrebu’

Foto: Nacionalno.hr

Zlatko Hasanbegović odnio je prvu političku pobjedu sa svojom strankom Neovisni za Hrvatsku kad je jučer i konačno uklonjena ploča s natpisom Trg maršala Tita. Nakon toga dao je naslutiti da bi sljedeće na redu moglo biti preimenovanje Masarykove ulice.

Bili ste idejni začetnik skidanja Trga maršala Tita, što će biti s Masarykovom ulicom?

“Žao mi je što mi je dio medija pripisao izjavu koju nikada nisam dao. Nikada nisam spominjao konkretna imena. Na upit sam odgovorio da ukoliko stigne takav zahtjev, treba raspravljati o tome. Kao i o bilo kojem drugom prijedlogu. Jer svaki prijedlog mora doći na raspravu”, kazao je za RTL Danas.

Je li stigao takav prijedlog?

“Bilo je više prijedloga, ali ja bih podsjetio da ja nisam prava adresa za tu inicijativu. Prava adresa za pitanje Masarykove ulice je HDZ. Naime, 1999. godine na prijedlog akademika RankaMarinkovića i tadašnjeg kluba HDZ-a pokrenuta je inicijativa za promjenu te ulice”.

To je bilo zaista davno.

“To je bilo davno. Poslovnička je obveza taj prijedlog staviti u raspravi i treba pitati današnje zastupnike HDZ-a stoje li ili ne stoje iza tog zahtjeva”.

Koji je vaš stav?

“To je jedna povjesničarska rasprava. Masaryk kao veliki češki državnik treba imati ulicu u Pragu, treba imati ulicu u Beogradu kao pristaša srpsko-jugoslavenskih struja, no to ne znači da takvu ulicu treba imati u Zagrebu”, kazao je Hasanbegović za RTL.