Hanžekovićev memorijal u akciji podizanja svijesti o Alzheimerovoj bolesti

Hanžekovićev memorijal posljednjih se godina uključuje u akcije u kojima je cilj zdrav život i propagiranje sporta kao preduvjeta za zdrav život.

Ove godine Hanžek sudjeluje u podizanju svijesti o Alzheimerovoj bolesti. Rujan je svjetski mjesec borbe protiv Alzheimerove bolesti, a ovogodišnja tema je važnost ranog otkrivanja bolesti.

Na tu je temu održan i okrugli stol u organizaciji 67. Hanžekovićevog memorijala i Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest. Na okruglom stolu sudjelovale su doc. Nataša Klepac, specijalist neurolog KBC Rebro, dr. Marija Kušan Jukić, specijalist psihijatar, Marija Lacko, voditeljica Grupe za samopomoć, dr. Ivana Portolan Pajić i Jasna Tucak iz Gradskog ureda za zdravstvo te Ivana Brkljačić, direktorica Hanžekovićevog memorijala.

Gotovo 50 milijuna ljudi u svijetu pati od demencije. U Hrvatskoj je Alzheimer dijagnosticiran kod 80 tisuća ljudi, a još 200 tisuća oboljet će od njega, upozoravaju stručnjaci. Podizanju svijesti o borbi protiv demencije kao pošasti  21. stoljeća, šaranjem fotografija nekih svojih uspjeha kao aluzijom na nestajanje sjećanja, na Hanžekovom memorijalu pridružili su se i najbolji svjetski i atletičari.

I tu se vraćamo na priču o odnosu sporta i bolesti koju je u jednoj rečenici sažela dr. Marija Kušan Jukić: „Bavljenje sportom je blagotvorno za tijelo, ali  i za mozak jer su mozak i mišići, kao i misao i pokret – nerazdvojni“.