Hamas raketirao Tel Aviv, Izrael uzvratio novim napadom na Gazu. Stotine mrtvih

Poginulo je najmanje stotinu Izraelaca i najmanje 198 Palestinaca u subotnjoj ofenzivi palestinskog pokreta Hamas na Izrael koji je to proglasio ratom i odgovorio zračnim napadima i bombardiranjima Gaze, zadnji su podaci najnovije epizode izraelsko-palestinskog sukoba.

Palestinski predsjednik: Sukob s Izraelom prerastao u eksploziju

Palestinski predsjednik Mahmud Abas rekao je američkom državnom tajniku Anthonyju Blinkenu da “nepravda” prema Palestincima dovodi do toga da sukob s Izraelom preraste u “eksploziju”, javila je palestinska agencija WAFA.

U telefonskom razgovoru, Abas je također, rekao da je eskalacija koja je u toku rezultat “prakse kolonijalista i izraelskih okupacijskih snaga i agresije na islamske i kršćanske svetinje”, prenio je Reuters.

Brandenburška vrata svijetle u bojama izraelske zastave

Branderburška vrata u Berlinu osvijetljena su bojama izraelske zastave u znak solidarnosti nakon razornog napada Hamasa na Izrael koji je rezultirao s više stotina mrtvih i preko tisuću ozlijeđenoh.

Njemački kancelar Olaf Scholz na bivšem Twitteru objavio je sliku te napisao: “U znak solidarnosti s Izraelom.”

Netanyahu: Ono što se danas dogodilo nikada nije viđeno u Izraelu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je oporbene čelnike Yaira Lapida i Bennyja Gantza na formiranje izvanredne vlade nacionalnog jedinstva nakon iznenadnog napada Hamasa na zemlju, objavila je u priopćenju njegova stranka Likud, a prenosi BBC.

Netanyahu je tu ponudu iznio na sastanku s Lapidom i Gantzom ranije u subotu, po priopćenju Likuda. Lapid je nešto ranije objavio da je ponudio izraelski premijer Benjamin Netanyahu formiranje zajedničke koalicije “koja može voditi težak, zamršen i dug rat”.

Najmanje 200 Izraelaca je poginulo, preko 1100 je ranjenih

Lokalni mediji javljaju kako je najmanje 200 Izraelaca poginulo u napadima Hamasa te da je najmanje 1100 ozlijeđenih.

U izraelskom napadu na Gazu najmanje 232 mrtva

Najmanje 232 Palestinca su poginula u izraelskim napadima na Gazu, izvijestilo je Ministarstvo zdravstva.

Broj ozlijeđenih koji je ranije objavljen nije još promijenjen te piše kako je ozlijeđeno najmanje 1610 osoba.