HAK: Zbog snijega prometuje se otežano

Izvor: D.Prša/Nacionalno

Zbog snijega u Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji, Hrvatskom primorju, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj prometuje se otežano, a trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci, te obrnuto.

Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema na autocestama: A1 između čvorova Bosiljevo i Maslenica, A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo, na svim državnim, županijskim i lokalnim cestama u Lici i Gorskom kotaru, te na pojedinim cestama u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, na državnoj cesti DC1 Pavučnjak-Karlovac-Udbina-Knin te staroj cesti kroz Gorski kotar između Karlovca i Rijeke (DC3), javio je Hrvatski autoklub (HAK) u 17,20 sati.

Vozače upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, na put ne kreću bez propisne zimske opreme, a ako je moguće neka odgode putovanje.

Na pojedinim cestama vozi se dodatno usporeno, zbog vozila zimske službe koja se kreću sporije, pa se vozače moli za strpljenje i razumijevanje. HAK podsjeća vozače ostalih teretnih vozila da na području pojedinih policijskih postaja prometna policija može i njih isključivati iz prometa, ovisno o trenutnim meteorološkim prilikama i sigurnosnoj procjeni.

Vjetar dodatno otežava vožnju pa su samo za osobna vozila otvorene: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Delnica i Kikovice, Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene.

Na dionici autoceste A7 između čvorova Draga i Šmrika i na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

Za sav promet zatvorene su ceste (zbog snijega ili stabala na kolniku): državna cesta Crni Lug-delnice (DC32) na predjelu Sović Laz, državna cesta DC32 državna DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno;
županijske ŽC5032 Crni Lug-Gornje Jelenje (obilazak je DC32 Delnice-Crni Lug), ŽC5062 Lič-Lukovo; lokalna cesta Mlinari-Vrbovsko (LC58033), ŽC 5162 Smiljan-Rosulje-Novoselo (zbog vode na kolniku), LC58031 Zalesina-Stari Laz (obilazak Kupjak-Ravna Gora-Stari Laz(ŽC5034/1/ i ŽC5069).

Zbog prometne nezgode vozi se usporeno na autocesti A3 Bregana-Lipovac na 225.+900 km u smjeru Zagreba, te na autocesti A1 na 70. km u smjeru Splita.

Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema na A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo; DC3 Karlovac-Zdihovo-Gornje Jelenje-Kikovica; DC32 GP Prezid-Delnice; DC42 Stubica-Ljubošina-Selište Drežničko i u mjestu Poljanak; DC203 GP Brod na Kupi-Delnice; DC204 GP Pribanjci-Bosanci-čvor Bosiljevo; DC501 Gornje Jelenje- čvor Oštrovica-Meja-Šmrika; DC305 Parg-Čabar; DC100 Porozina -Cres-Osor; DC101 Merag-Cres; sve ostale županijske i lokalne ceste na području otoka Cresa;  ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak; ŽC5191 Sopač-Mrkopalj-Tuk; ŽC5062 Kraljev Jarak-Fužine-Lukovo; ŽC5068 Hreljin-Zlobin-Fužine; ŽC5030 Platak-Kamenjak; ŽC5110 Krmpote-Alan, ŽC5062 Bribir-Lukovo;
ŽC5094 Breze-Stalak; ostale županijske i lokalne ceste na području Čabra, Delnica i Vrbovskog; cesta preko Učke i na području Ćićarije.

Zimski su uvjeti proglašeni i na A1 između čvorova Bosiljevo 2 i Maslenica; DC1 Pavučnjak-Vaganac-čvor Udbina-Ondić-Gračac-Oćestovo-Prevjes; DC8 Senj-Sveta Marija Magdalena; DC23 Duga Resa-Josipdol-Kapela-Žuta Lokva-Senj; DC25 Korenica-Lički Osik-Gospić-Karlobag; DC27 Gračac-Zaton Obrovački; DC50 Žuta Lokva-Lički Osik-Gospić-Štikada-Gračac; DC52 Špilnik-Korenica; DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo; DC218 GP Užljebić-Donji Lapac-Dobroselo; DC429 Selište Drežničko-Prijeboj; DC522 čvor Udbina-čvor Gornja Ploča; DC534 Budak-čvor Gospić; ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac; na svim županijskim i lokalnim cestama na području Ličko-senjske županije; ŽC5203 Dobroselo-Srb-Otrić.

U središnjoj Hrvatskoj su na  DC6 GP Jurovski-Vojnić-Vojišnica-Dvor;  DC30 Velika Kosnica-čvor Kosnica-Velika Gorica-Ogulinec-Petrinja-GP Hrvatska Kostajnica;  DC31 Pokupsko-Glina;  DC36 Karlovac-Šišljavić i Pokupsko-Žažina-Sisak-čvor Popovača;  DC37 Sisak-Petrinja-Glina;  DC47 Trokut-čvor Novska-Hrvatska Dubica-Dvor;  DC216 Vojnić-GP Maljevac;  DC224 Mošćenica-Blinjski Kut-Sunja-Panjani;
• DC228 Jurovski Brod-Ozalj-Karlovac; DC312 DC47-Novska.
U prekidu su trajekti: Prizna-Žigljen i Lopar – Valbiska; katamaranske linije: Mali Lošinj – Rijeka i Novalja-Rab-Rijeka; brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak, katamaranske linije: Split – Hvar – Vela Luka – Ubli , Split – Vis , Split – Bol – Jelsa i Korčula-Hvar-Split,  trajektna linija Split-Vela Luka-Ubli,  brodska linija Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ i trajektne linije: Dubrovnik-Lopud-Suđurađ i Prapratno-Sobra.

Trajekt na liniji Brestova-Porozina prevozi samo osobna vozila i dostavna vozila do 3 tone.

Trajekt na liniji 606 Trogir – Seget – Drvenik Mali – Drvenik Veli otkazan je u 17, 30 sati iz Drvenika Malog te u 19,30 sati iz Trogira.

Drvenika Malog i linija u 19:30 iz Trogira je otkazana.

Za sav promet zatvoren je GP Bogovolja, zbog ispada iz energetske mreže. Vozila se preusmjeravaju na GP Maljevac. (H)