HAK upozorava: Prvi vikend srpnja donosi gužve i zastoje na cestama

Izvor: Dražen Prša

Pojačan je promet na pojedinim graničnim prijelazima sa Slovenijom te Bosnom i Hercegovinom, objavio je HAK u petak navečer. Pred nama je prvi vikend kada se na cestama očekuju gužve i zastoji.

Prvi vikend u srpnju, donosi nam nove gužve na naše prometnice, srpanj i kolovoz mjeseci kad se je na našim cestama velik broj turista koji će svoj odmor provesti u Hrvatsku ili prolaze kroz našu zemlju kako bi došli do svojih ljetnih odredišta.

Najčešće se putuje vikendima, od petka u popodnevnim satima do nedjelje u večernjim satima, ali se mijenjaju navike putovanja, kako bi se izbjegle velike gužve koje su uobičajene vikendima, pa mnogi za svoje putovanje biraju dane u tjednu, a osobito ponedjeljak.

HAK je objavio da se najveći priljev vozila, mogući zastoji i usporena vožnja očekuju se u petak, 30. lipnja, u poslijepodnevnim satima, u subotu, 01. srpnja, tijekom cijelog dana, a osobito u jutarnjim satima (od 6 – 12 sati), te tijekom nedjelje, 02. srpnja, tijekom cijelog dana. Ovog vikenda u velikom dijelu europskih zemalja (Austrija, Belgija, dio Švicarske, Slovačka, Češka i dio Njemačke) počinju ljetni praznici, a dio turista iz tih zemalja tradicionalno se odmara na Jadranu.

Najgušći promet očekuje se:

na zagrebačkoj obilaznici (A3) iz smjera Jankomira ili Buzina prema naplatnoj postaji Lučko;
na graničnim prijelazima sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Kaštel, Rupa, Pasjak), Mađarskom (Goričan), Srbijom (Bajakovo) i Bosnom i Hercegovinom (Stara Gradiška, Slavonski Brod, Maljevac, Županja, Metković) i Crnom Gorom (Karasovići);

na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb, između Lučkog i čvora Bosiljevo 2 (oba smjera);
na Istarskom ipsilonu (prema GP-ima Kaštel i Plovanija)
u trajektnim pristaništima prema otocima Cres, Rab, Pag, kao i u trajektnim lukama Zadru i Splitu.
u turističkim središtima na obali.

HAK savjetuje

Dugotrajna putovanja osobito teško padaju maloj djeci, starijim ljudima, kroničnim bolesnicima, ali i zdravim ljudima koji na put kreću nakon cijelog dana kojeg su proveli u uredu. Vrlo je važno odmarati se tijekom vožnje, najbolje svakih 2 sata. Na autocestama je dovoljno odmorišta s ili bez popratnih sadržaja na kojima možemo protegnuti noge, udahnuti svježeg zraka i osvježiti se.

Ukoliko putujemo s kućnim ljubimcem, najčešće je riječ o psu, važno je da se češće zaustavljamo, kako bi se pas prošetao i popio vode. Uz sebe uvijek moramo imati papirnate ručnike ili vlažne maramice jer je prioritet da iza sebe ostavimo čisti okoliš.

Nemojte hraniti psa tijekom vožnje i nikako ga ne ostavljajte samog, zaključanog u vozilu jer temperatura unutar vozila nakon 10 minuta može biti pogubna za kućnog ljubimca.