HAK: Kolone, gužve, zastoji, vozi se usporeno

Izvor: Dražen Prša

Promet je vrlo gust na većini cesta u smjeru mora, povremeno i u smjeru unutrašnjosti, duž Jadranske magistrale (D8), zagrebačkoj (A3) i riječkoj (A7) obilaznici, u trajektnim pristaništima te na nekim graničnim prijelazima a kako je HAK javio u 12,30 sati najduža je kolona između čvorova Zadar II i Maslenica u smjeru unutrašnjosti, oko 14 kilometara.

Na autocestama su česti kraći zastoji u blizini odmorišta i čvorova, pa HAK poziva vozače da brzinu vožnje prilagode trenutačnim uvjetima na cesti i pripaze na sigurnosni razmak između vozila. Povremeni zastoji i smetnje zbog velike gustoće prometa te izvanredne situacije i ograničenja:

Na A1 Zagreb- Ploče na naplati Lučko u smjeru mora kolona je oko 500 metara. Zbog veće gustoće prometa između čvorova Lučko i Zadar II, u oba smjera vozi se usporeno, u koloni. Između tunela Bristovac i čvora Maslenica u smjeru Dubrovnika kolona je oko 11 kilometara, a u smjeru unutrašnjosti između čvorova Zadar II i Maslenica oko 14 kilometara, na dionici od tunela Bristovac do vijadukta Baričević, u smjeru unutrašnjosti kolona je oko tri kilometara .

Na izlazu s autoceste u Lučkom kolona je oko 11 km, pa je trenutačno bezgotovinsko plaćanje moguće i na naplatnoj postaji Demerje, a na naplatnoj postaji Donja Zdenčina kolona je oko 2 kilometra.

Na A2 Zagreb- Macelj kolona na naplatnoj postaji Trakoščan u smjeru GP Macelj je oko tri kilometra (vozila se povremeno zaustavljaju ispred tunela Frukov Krč).

Na A3 Bregana- Lipovac pojačan je promet u smjeru istoka, kolona vozila na GP Bajakovo oko 5 kilometara, prometna nesreća između čvorova Nova Gradiška i Lužani u smjeru Lipovca.

Istarski ipsilon A9- pojačan je promet na graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija, kolona je oko 4,5 kilometara a ispred tunela Učka, u smjeru Matulja oko 3,5 kilometara.

Na Krčkom mostu kolona na izlasku s otoka Krka prema kopnu duga je oko 4 kilometra.

Pojačan je promet na pojedinim graničnim prijelazima sa Slovenijom (Macelj, Bregana, Kaštel), na GP Bajakovo prema Srbiji i prijelazima s Bosnom i Hercegovinom.

Pojačan je priljev vozila u trajektnim pristaništima prema sjeverno i srednjedalmatinskim otocima (Cres, Rab, Pag) te u trajektnim lukama Zadar, Split i Ploče te su moguća odstupanja od uobičajenog reda plovidbe.

Danas se u povodu košarkaškog turnira na otoku Istu uvodi izvanredna linija Zadar – Ist u 19 sati, te u nedjelju s otoka Ista za Zadar u 6 sati.