Hajdaš Dončić: Beroš je otpisan

Dio saborske opozicije u srijedu je apostrofirao probleme u hrvatskom zdravstvu, nezavisni Milan Vrkljan za to proziva i HDZ i SDP, no Siniša Hajdaš Dončić (SDP) prst upire samo u HDZ te procjenjuje da je ministar zdravstva Vili Beroš “otpisan”.

“HDZ upravlja Hrvatskom 23 godine”, rekao je SDP-ov zastupnik u slobodnoj saborskoj raspravi, žestoko prozivajući vladajuću stranku i zdravstveni sustav.

Od covida je umrlo više od 6500 ljudi, dnevno ih umire 50-ak, a umjesto da radi svoj posao zdravstveni sustav namješta natječaj informatičkim tvrtkama, rekao je Hajdaš Dončić, posebno ističući slučaj u kojem je posao na projektu eBolnice dobila tvrtka koja se, uz ostalo, bavi i cvjećarstvom.

Sukob interesa, kriminal, korupcija, konstatirao je zastupnik koji premijera Plenkovića označava “mozgom svih HDZ-ovih operacija”.

“Vjerojatno ima malu crnu knjižicu u kojoj piše grijehe svakome, no trebamo li o Berošu uopće pričati, on je ionako otpisan“, kazao je SDP-ovac koji kaže da bi se ‘alanfordovski’ ministra zdravstva moglo nazvati “Superhik ili Milogled Blaf”.

Superjunak Beroš postaje Milogled Blaf

“Ministar Beroš, nekad prikazivan kao superjunak, ipak postaje Milogled Blaf i dio koruptivne hobotnice koja svoje pipke pruža gdje god se ukaže prilika, pa i u covid krizi i ljudskim životima”, utvrdio je Hajdaš Dončić.

Vrkljan je istaknuo da je hrvatsko zdravstvo danas dužno 15 milijardi kuna, a kao najtragičnije drži da je u zadnjih deset mjeseci dug porastao s 10 na 15 milijardi kuna, što je pet Peljeških mostova.

HDZ i SDP vodili su zdravstvenu politiku zadnjih 20 godina, kaže zastupnik i navodi kako je HDZ doveo do duga od 15 milijardi.

Vrkljan je kazao i da se rasprave o rashodima u sustavu zdravstva izbjegavaju jer to dovodi do rasprave o kadroviranju u tom sustavu, a što smatra ključnim problemom. Oko 80 posto duga nastaje kao posljedica neorganiziranog rada u pet-šest velikih KBC-ova, rekao je.

Dalija Orešković (Centar) navela je kako sve o čemu se sada govori u medijima nije problem disfunkcionalnog zdravstva, nego prvenstveno disfunkcionalnog pravosuđa i države koja nije ustrojila funkcionalna tijela koja bi mogla afere pravovremeno i brzo istražiti, utvrditi odgovornost te izreći sankciju.

Epiloge afera prethodnih ministara još nismo vidjeli, što je sa istraživanjem korupcije u poslijeratnoj obnovi na Banovini, o tome se više ništa ne čuje, navela je i predložila da se u Zagrebu podigne spomenik potkopanom povjerenju hrvatskom pravosuđu.

Na ploči bi bio citat iz presude braći Mamić koji su iskoristila dvostruko državljanstvo za dvostruki bijeg, kazala je Orešković.

Ivan Ćelić (HDZ) istaknuo je kako Vlada od početka pandemije čini sve kako bi zdravstvena sigurnost građana bila na prvom mjestu.

Vlada je do 31. lipnja osigurala 3,1 milijun doza cjepiva, stvorene su pretpostavke da se do 30. lipnja procijepi između 50 i 55 posto osoba starijih od 18 godina, kazao je zastupnik i poručio – Misli na druge, cijepi se!

Unatoč nuspojavama cjepiva su najveći domet učinka medicine

Unatoč rijetkim nuspojavama cjepiva su, bez presedana, najveći domet učinka medicine na ljudsko zdravlje kojim su spašene stotine milijuni života, istaknuo je Ćelić.

Poručio je i kako se o svemu, pa i cijepljenju, može i treba raspravljati, no kako nisu nevažni mjesto i vrijeme, akteri. Rasprave trebaju biti stručne i argumentirane, a za rezultate cijepljenja treba određeno vrijeme, rekao je.

Marin Lerotić (IDS) upozorio je kako je covid krizom jako pogođena event industrija koja zapošljava 17 tisuća ljudi i donosi proračunu 22 milijarde kuna.

Toj je industriji među prvima zabranjen ili ograničen rad, traže hitan plan otvaranja i konkretne mjere pomoći od Vlade i Nacionalnog stožera, upozorio je.