Hahn: Kosovo nije jedini uvjet Srbiji, bit proširenja je vladavina prava

foto HINA/ Daniel KASAP

Europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn poručio je u ponedjeljak u beogradskim medijima da rješenje pitanja Kosova nije jedini preduvjet za članstvo Srbije Europskoj uniji, podsjetivši da provođenje reformi u vladavini prava, temeljnih ljudskih prava i dobrog upravljanja čine bit procesa proširenja.

Hahn je u razgovoru za beogradske Večernje novosti skrenuo pažnju na to da se stvara krivi dojam o obvezama na europskom putu.

“Izgleda da mnogi, uključujući političare, imaju dojam da je rješenje u svezi s Kosovom jedini preduvjet na putu Srbije ka EU. To nije slučaj”, naglasio je Hahn u intervjuu.

On je da rekao nijedna nova država ne može pristupiti Uniji bez rješavanja otvorenih bilateralnih pitanja, a da za Srbiju to znači da je s Kosovom potrebno zaključiti i trajno primijeniti pravno obvezujući sporazum.

Hahn je ukazao na to da za dijalog Beograda i Prištine trajni dogovor podrazumijeva “izvodljivo, održivo i realno rješenje, sukladno međunarodnom pravu i pravnim stečevinama EU”.

“Bilo koji sporazum mora biti specifičan i krojen po mjeri, da ne stvara presedan i da pridonosi regionalnoj stabilnosti i putu regije u EU. Istodobno, EU ne spekulira o mogućim elementima konačnog pravno obvezujućeg sporazuma”, između Beograda i Prištine, naglasio je Hahn.

Srbija na međuvladinoj konferenciji u prosincu očekuje otvaranje jednog ili dva poglavlja, najavio je ovih dana srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. (H)