Gužve na biralištima u Mostaru i Sarajevu

U tijeku su izbori za predsjednika ili predsjednicu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

“Hrvatima u Bosni i Hercegovini ove su godine dostupnija biračka mjesta. Naime, zabilježen je rekordan broj biračkih mjesta, tri puta više nego na prošlim predsjedničkim izborima – otvorena su 44 birališta, a na prošlim izborima bilo ih je svega 15. Samo u Mostaru otvoreno je 19 biračkih mjesta.

To ne znači da nije bilo manipulacija. Državno izborno povjerenstvo Hrvatske spriječilo je pokušaj da u pojedine biračke odbore u BiH budu izabrani članovi HDZ-a. Oni su prvobitno imenovani pa razriješeni dužnosti, a imenovani su novi jer članovi biračkih odbora moraju biti nestranački. Znamo da Gong godinama upozorava da se birački odbori, koji su po pravilima nestranački, u praksi popunjavaju članovima koji su bliski vlastima.

Izborno jutro u Mostaru protiče mirno. veliko iznenađenje su velike gužve na birčkim mjestima, unatoč velikoj kiši. Još veće gužve očekuju se u popodnevnim satima”, prenosi N1.

“Nije bilo mnogo prilike za razgovor s onima koji izbore nadgledaju i provode. Upućeni smo na Državno izborno povjerenstvo u Hrvatskoj.

Primjetno je da velik broj građana dolazi organiziranim prijevozo. Vidjeli smo jednu grupu iz Kreševa. Pravo glasa u sarajevu ima oko 7.000 birača. Poslije Mostara, najviše ih je u Vitezu, negdje oko 9.000.

Građani s kojima smo razgovarali kažu da je potrebno više kontrole novca koji dolazi iz Hrvatske.

Izborni proces protječe bez problema. U Sarajevu je 6 biračkih mjesta.”

Predsjednik biračkog odbora zaspao

DIP je ranije danas potvrdilo da je jedno biračko mjesto u BiH otvoreno nekoliko minuta iza 7 sati zbog kašnjenja predsjednika Biračkog odbora, ali je nakon toga glasovanje krenulo nesmetano.

Od 124 ‘inozemna’ biračka mjesta, njih 44 su u BiH, sva su otvorena u gradovima sjedištima hrvatskih diploma