HPB Sberbanku platio 71 milijun kuna, mijenja se ime banke

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić održali su konferenciju za medije vezano uz nove informacije oko statusa Sberbank Hrvatska.

“Jučer sam dao naputak našoj veleposlanici da napusti Kijev. Ona je na putu za Lavov, tamo će ostati pomagati hrvatskih državljanima. Ona je dobro, upravo smo razgovarali i vjerujemo da će njena sigurnost biti prava u Lavovu na zapadu Ukrajine”, rekao je Plenković, javlja N1.

“Jedna od posljedica invazije bila je i najava središnje banke da bi Sberbanka, odnosno njezine banke kćeri u Sloveniji i Hrvatskoj mogle propasti. Mi smo ovdje u Hrvatskoj od četvrtka i u petka zabilježili da su brojne štedište i partneri koji imaju sredstva u njima, krenuli dizati svoja sredstva iz banke. Zahvaljujući moratoriju ta se situacija smirila. Ta situacija se smirila jučer i prekjučer, a sinoć nakon što smo objavili da je čitav mehanizam, koji uključuje i Europsku središnju banku, donesena je odluka o sanaciji Sberbanke u Hrvatskoj.

Likvidacija bi financijski imala negativne reperkusije i za štediše i samu banku i za naš financijski sustav jer bi agencija za osiguranje dopozita morala isplatiti 3,9 milijardi kuna. Stoga smo od četvrtka radili maksimalne napore i koordinirali aktivnosti s jedinstvenim sanacijskih odborom da se dogodi upravo ovo što smo objavili jučer. HPB je bio spreman uskočiti i preuzeti Sberbanku. Ta činjenica automatski umiruje sve štediše u Sberbanci i nema potrebe da više itko podiše sredstva jer Sberbanka je sada dio HPB-a”, rekao je.

“Smatramo da smo s ovim potezom vrlo brzo smirli situaciju koja se tiče eventualne propasti banke”. Dodao je i kako će o dodatnim sankcijama raspravljati u Saboru.

Marić: Hrvatska Vlada stala je izaštediša Sberbanke

Ministar financija Marić poručio je da je Vlada stala iza svog financijskog sustava i svojih građana, štediša banke, odlučivši se na jedan pravovremen i odlučan potez

Zajedno s kolegama iz drugih institucija, uspjelo se uvjeriti europske institucije da je ovo najbolje rješenje za Hrvatsku, te da se dade šansa banci da nastavi funkcionirati, naveo je.

Ovom transakcijom, ustvrdio je potpredsjednik Vlade, jača se bankarski portfelj HPB-a, a ocijenio je i da je ovo dobar zalog za buduće korake te banke, pri čemu je dobar dio toga ovom transakcijom i ostvaren.

Naime, kako je istaknuo Marić, aktualna uprava HPB-a je od većinskog vlasnika, države, dobila jasan naputak da unutar postojeće kapitalne strukture pronađe određene rezerve, kako bi ojačala tu strukturu, te da bude spremna za tržišne iskorake.

“I to je uspješno napravljeno”, poručio je Marić, dodajući da naravno nitko nije mogao očekivati da će se dogoditi agresija Rusije na Ukrajinu.

Apostrofirao je i da u slučaju da je moralo biti isplaćeno 3,8 milijardi kuna depozita u Sberbanci koji su bilo osigurani sustavom osiguranja depozita, fond za osiguranje depozita pri HAOD-u bi se opet morao puniti uplatama drugih komercijalnih banaka, kojima su klijenti ostali građani, a, kako je rekao Marić, taj trošak se uvijek na određeni način podijeli ili prenese i na štediše.

“Dakle, ovdje govorimo i o očuvanju štediša Sberbanke, svih ostalih štediša u Hrvatskoj, ali i cijelog financijskog sustava”, poručio je Marić, dodajući da je Sberbank sada hrvatska banka, pozvavši sve one koji su se povukli iz te banke da se vrate.

Vujčić: Spriječili smo štetu od 8 milijardi kuna

U nastavku je govorio i guverner Vujčić:

“Otvorili smo jučer proces sanacije, imenovana je sanacijska uprava. Ovaj proces je bilo moguće ostvariti samo na način da se banka hitno proda, inače bi išla u likvidaciju. To bi značilo da se osiguranje depozita isplaćuje, to bi značilo i da bi velik dio depozita poduzeća i neosiguranih depozita bio izgubljen. To bi bila šteta otprilike visine od 8 milijardi kuna. To smo spriječili. Imamo situaciju da spajanjem Sberbanke, koja je i prije bila uspješna, s HPB-om dobivamo jednu vrlo dobru, likvidnu i efikasnu banku. Svi mogu biti mirni, depoziti su sigurni”.

Dodao je i kako će uskoro mijenjati ime te da će nakon uvođenja eura doći do potpunog spajanja banki.

“Imali smo klasični knjiški primjer ‘napada na banku’. To je posljedica sanckija koje su uvedene. Mi smo uspjeli banku prodati u roku od dva dana. U nekim drugim zemljama banka će ići u likvidaciju. Mi smo zadovoljni da smo ovako brzo uspjeli riješiti problem. To je jedino rješenje da banka nastavi poslovati”.

Plenković: Ovo nije nacionalizacija

Uslijedila su pitanja. Najprije koliko je HPB stajala kupnja Sberbanke:

“HPB je platio 71 milijun kuna”, rekao je Vujčić.

“Uprava HBP-a iskazala je interes da preuzme Sberbanku u ovim okolnostima. Bili smo u kontaktu, ali interes je došao s njihove strane”, rekao je premijer i rekao je da ovo nije nacionalizacija nego sanacija Sberbanke.

“Da nismo ovo poduzeli žurno to bi dovelo do propasti banke i velike štete za štediše. Umjesto štete za našu Agenciju za osiguranje depozita i nepovratne štete za štediše, preuzimanje od strane HPB-a u samo četiri dana stabiliziran je financijski sustav i Hrvatska je još jednom pokazala brzinu u rješavanju problema”, rekao je premijer Andrej Plenković.