Šef UN-a pozvao je “na izbjegavanje situacija koje bi bile izvan kontrole” u Siriji, s obzirom da je napetost između Washingtona i Moskve još povećana nakon upozorenja američkog predsjednika Donalda Trumpa da bi mogao ispaliti rakete u znak odmazde za navodni kemijski napad blizu Damaska.

Glavni tajnik UN-a zatražio od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti da izbjegavaju situacije koje bi bile izvan kontrole u Siriji, ponavljajući da je iznimno zabrinut zbog velike nesigurnosti koja trenutno vlada.

Ruska vojska objavila je u četvrtak da zastava sirijske vlade leprša nad gradom Dumom. Time je režim Bašara al Asada preuzeo kontrolu nad “čitavom Istočnom Gutom”.

Istodobno, posljednji pobunjenici u gradu Dumi predali su svoje teško naoružanje dok je njihov šef napustio zonu u pravcu sjevera zemlje, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Američki predsjednik napisao je prethodnog dana na Twitteru: “Rusija se zaklinje da će srušiti bilo koju raketu ispaljenu na Siriju. Nek’ Rusija bude spremna jer pristižu lijepe, nove i ‘pametne!’ Niste se trebali udruživati sa životinjom  koja ubija plinom, koja ubija svoj narod i to voli”, napisao je Donald Trump.

Kao podršku predsjedniku, Pentagon je izrazio “spremnost” da ponudi vojne opcije za udare na Siriju, dok je režim Bašara al-Asada evakuirao zračne luke i vojne baze.

No, nakon predsjednikovih tvitova, Bijela kuća se pokazala opreznijom.

“Predsjednik drži Siriju i Rusiju odgovornima za taj napad kemijskim oružjem”, ali “sve su opcije na stolu, konačna odluka nije donesena”, izjavila je glasnogovornica Sarah Sanders.  (Hina)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here