Guterres pozvao da se u Siriji izbjegnu situacije koje bi bile “izvan kontrole”

Šef UN-a pozvao je “na izbjegavanje situacija koje bi bile izvan kontrole” u Siriji, s obzirom da je napetost između Washingtona i Moskve još povećana nakon upozorenja američkog predsjednika Donalda Trumpa da bi mogao ispaliti rakete u znak odmazde za navodni kemijski napad blizu Damaska.

Glavni tajnik UN-a zatražio od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti da izbjegavaju situacije koje bi bile izvan kontrole u Siriji, ponavljajući da je iznimno zabrinut zbog velike nesigurnosti koja trenutno vlada.

Ruska vojska objavila je u četvrtak da zastava sirijske vlade leprša nad gradom Dumom. Time je režim Bašara al Asada preuzeo kontrolu nad “čitavom Istočnom Gutom”.

Istodobno, posljednji pobunjenici u gradu Dumi predali su svoje teško naoružanje dok je njihov šef napustio zonu u pravcu sjevera zemlje, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Američki predsjednik napisao je prethodnog dana na Twitteru: “Rusija se zaklinje da će srušiti bilo koju raketu ispaljenu na Siriju. Nek’ Rusija bude spremna jer pristižu lijepe, nove i ‘pametne!’ Niste se trebali udruživati sa životinjom  koja ubija plinom, koja ubija svoj narod i to voli”, napisao je Donald Trump.

Kao podršku predsjedniku, Pentagon je izrazio “spremnost” da ponudi vojne opcije za udare na Siriju, dok je režim Bašara al-Asada evakuirao zračne luke i vojne baze.

No, nakon predsjednikovih tvitova, Bijela kuća se pokazala opreznijom.

“Predsjednik drži Siriju i Rusiju odgovornima za taj napad kemijskim oružjem”, ali “sve su opcije na stolu, konačna odluka nije donesena”, izjavila je glasnogovornica Sarah Sanders.  (Hina)