Grupi The Dire Straits Experience hrvatski branitelji u Zagrebu će uručiti veliko priznanje

Ilustracija

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.), u suradnji s drugim braniteljskim udrugama, dodijelila je svjetskoj glazbenoj grupi The Dire Straits  „Veliku zlatnu plaketu“, za pjesmu „Brothers In Arms“ (Braća po oružju), koja je na određeni način postala himna hrvatskih branitelja tijekom obrambenog Domovinskog rata, priopćeno je u nedjelju iz UHBDR91.

Priznanje će im biti uručeno prilikom njihova koncerta ovog mjeseca u Zagrebu, najavljeno je iz udruge.

Pjesma „Brothers In Arms“ („Braća po oružju“) od prvih je dana ušla u srca hrvatskih branitelja i stradalnika,  i spomen je nevinim žrtvama rata, ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje u svijetu, ističe se u priopćenju.

Ta je dirljiva pjesma utkana i u video spot Gordana Lederera, snimatelja Hrvatske radio televizije, kojega je 10. kolovoza 1991. snajperskim metkom ubio pripadnik srpskih paravojnih postroja, dok je na novinarskom zadatku snimao na prvim crtama obrane na brdu Čukur, kod Hrvatske Kostajnice.

Ledererov spot „Banijska ratna praskozorja“ te ratne 1991. sastavljen je od njegovih posljednjih snimaka pripadnika 1. gardijske brigade „Tigrovi“, prilikom izviđanja. Jedan od gardista na snimci je i aktualni ministar hrvatskih branitelja, general Tomo Medved.

Stoga su hrvatski branitelji odlučili da „Velikom zlatnom plaketom“ odaju priznanje grupi The Dire Straits Exprience, a u povodu njihova velikog koncerta 24. listopada u zagrebačkoj „Ciboni“, gdje će se obilježiti  i 40. obljetnica od osnutka Dire Straitsa.

S obzirom da originalni postav Dire Straitsa ne svira već niz godina, dolazak The Dire Straits Experience s dva originalna člana benda, odlična je prilika da im se zahvalimo. Priznanje će članovima grupe biti svečano uručeno dan ranije, 23. listopada, u Zagrebu, najavio je Mladen Pavković, predsjednik udruge UHBDR91.

Priznanje braniteljskih udruga „Veliku zlatnu plaketu” do sad su primili – Vukovarska Ratna bolnica na čelu s ravnateljicom dr. Vesnom Bosanac, Ankica Tuđman, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, liječnik u Vukovarskoj Ratnoj bolnici dr. Juraj Njavro, glazbenik Marko Perković Thompson i drugi.

H/N