Majdak: Hrvatska uspješno koristi EU sredstva za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja

Na grubišnopoljskom Gospodarskom sajmu – sajmu sira koji je otvoren u subotu i traje do nedjelje, 142 izlagača iz 13 hrvatskih županija predstavlja poljoprivredne proizvode, prvenstveno sir i mliječne prerađevine.

Sajam je u ime predsjednika Vlade RH, Andreja Plenkovića i ministrice poljoprivrede, Marije Vučković, otvorio državni tajnik Tugomir Majdak.

“Hrvatska uspješno koristi EU sredstva za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja. Trenutna realizacija ruralnih mjera je na razini 43% isplata, a do kraja provedbe planiramo iskorištenje alociranih sredstava. U budućem Strateškom planu – novom programu ruralnog razvoja RH za razdoblje 2021. – 2027. resorno ministarstvo će poseban naglasak dati na intervencijske mjere u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i preradi stočarskih proizvoda te daljnjoj modernizaciji hrvatske poljoprivrede” kazao je Majdak.

 Ovu manifestaciju već 17. godinu organizira Grad Grubišno Polje u partnerstvu s Bjelovarsko-bilogorskom županijom i tvrtkom Bjelovarski sajam u tamošnjoj školsko-sportskoj dvorani.

 Gospodarski sajam – sajam sira najznačajnija je grubišnopoljska manifestacija koja je postala prepoznatljiv promidžbeni brend sira i tradicijskih proizvoda proizvedenih na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, a ove godine očekuje se 3.500 posjetitelja.
 Kako je cilj manifestacije skrenuti pozornost javnosti na važnost očuvanja vlastitog identiteta, a time i očuvanje tradicije i proizvoda sela, organizatori su lani uveli atraktivnu novinu, natjecanje u spravljanju čvaraka pod nazivom “Bilogorska čvarkijada”, a posjetitelji će moći uživati i u besplatnom tradicionalno pripremljenom fišu i lovačkom gulašu.

 Osim proizvođača sira i mliječnih prerađevina, na Gospodarskom sajmu – sajmu sira okupili su se i brojni drugi proizvođači tradicijskih i ekoloških proizvoda.  Stručnu komponentu sajamske manifestacije upotpunit će ocjenjivanje sira i mliječnih prerađevina te radionica o proizvodnji jogurta i voćnih jogurta Ministarstva poljoprivrede. U kulturno-umjetničkom programu predstavit će se brojne manjinske zajednice, a posjetitelji mogu uživati u raznovrsnim degustacijama. U sklopu edukativnog dijela sajma organizirana su predavanja o mjerama ruralnog razvoja te potporama za obrtnike i poduzetnike iz nacionalnih i sredstava EU.