Grmoja traži da Vlada žurno poništi odluku o kandidaturi ministrice Pejčinović Burić

Mostov zastupnik Nikola Grmoja zatražio je u srijedu da Vlada “žurno” poništi odluku o kandidaturi ministrice Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe, tvrdeći da ministrica mjesecima uskraćuje i ograničava prava na slobodno izražavanje stotinama zaposlenika Ministarstva vanjskih poslova RH.

Grmoja je na početku saborske sjednice izjavio da je ministrica prije pola godine potpisala Pravilnik o unutarnjem redu Ministarstva u kojem je, kaže, svim zaposlenicima naredila da traže suglasnost za svaki, pa i privatni nastup u medijima, čak i kada pišu objave na društvenim mrežama.

“Ministrica Pejčinović Burić mjesecima uskraćuje i ograničava prava na slobodno izražavanje stotinama zaposlenika Ministarstva, a ističe ambiciju zauzimanja čelnog položaja u europskoj organizaciji koja nadzire zaštitu tih istih prava. Ministrica nije promašila loptu, promašila je državu!”, ustvdrio je Grmoja tražeći od Vlade da žurno poništi odluku o njenoj kandidaturi.

Takve je pravilnike, dodao je, mogla potpisivati u vladi SR Hrvatske.

Ističući kako je Kaznenim zakonom propisana kazna zatvora za osobu koja uskrati ili ograniči slobodu govora, ili javnog nastupa, Mostov je zastupnik zatražio “žurno utvrđivanje svih činjenica, sankcioniranje svih odgovornih i ponovnu uspostavu hrvatskog ustavno-pravnog poretka” u Ministarstvu vanjskih poslova.

Naučili smo iz europske povijesti koliko je opasno podzakonskim propsima ograničavati ustavna prava na izražavanje, kazao je Grmoja, pa je, ‘kao primjer’ naveo kako je vlada Adolfa Hitelara u veljači 1933. podzakonsim propisom ograničila Weinmarskim ustavom zajamčeno pravo na izražavanje.

Grmoja je podsjetio kako je nedavno u medije dospio obrazac kojim je HDZ od svojih članova tražio “odricanje od ustavnih prava i obveza”.

S nevjericom smo čitali kako je glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković od članova tražio potpisavanje tog obrasca, no povukao ga je nakon javnog pritiska, rekao je Mostovac Grmoja, te ustvrdio kako “totalitarni formular Jandorkovića i ministričin pravilnik potvrđuju retrogradan trend povratka totalitarnih metoda upravljanja”.

“Taj zastrašujući fenomen treba žurno suzbiti, radi društvene sigurnosti”, izjavio je Grmoja koji je Jandrokoviću predao Konvenciju za zaštitu ljudskih prava, uz poruku da očekuje da s njom upozna premijera, ministricu, ali i Roberta Kopala, analitičara u HDZ-u i premijerova savjetnika.

“GDPR je obveza svih, pa i Mosta, pa budite oprezni kad se time bavite da ne bi, možda vi izašli iz okvira zakona”, uzvratio mu je Jandorković.