Povezite se

Politika

Grmoja: Rekonstrukcija Vlade je običan pokušaj obmane

Objavljeno

-

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja u srijedu je ocijenio da je rekonstrukcija Vlade jedan običan pokušaj obmane koji ne donosi nikakve suštinske promjene.

“Sve ostaje isto, nikakve tu suštinske promjene nema. Ovo je obični pokušaj obmane, kao kad su nam tvrdili da je Kuščevićeva vila ustvari pašnjak, a polovica Tolušićeve kuće roštiljaona”, ustvrdio je Grmoja nakon što su neslužbeno objavljena imena novih ministara i onih koji odlaze.

Istaknuo je kako je riječ o važnim resorima za koje bi ministri trebali, nakon gotovo tri godine, građanima podastrijeti što su napravili. “A ovakvo napuštanje pozicije i zamjena jednih pijuna drugima, samo je mazanje očiju”, ocijenio je.

“Premijer je ove ljude nazivao svojima, svojom Vladom, tvrdio da jamči za njih i onda kada su njihove afere izlazile svaki tjedan. Ovi ljudi ostavili su za sobom nered, ništa nisu napravili, a tako će se ponašati i njihovi nasljednici jer je politička erozija danas dosegnula svoj vrhunac. Sve je jasno. I slijepci su u ovoj državi progledali”, zaključio je Grmoja.

Politika

Božinović: Nećemo mijenjati politiku prema migrantima

Published

on

Ministar Davor Božinović/faH

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović  rekao je u utorak da Hrvatska neće mijenjati svoju politiku prema migrantima, koju je prepoznala i  Europska komisija, istaknuvši da se stalno jača zaštita granica od ilegalnih migracija, ali i omogućava integracija migrantima koji žele ostati. 

“Tu nećemo stati i spremni smo odgovoriti na svaku situaciju ako bi došlo do povećanog priljeva”, poručio je Božinović na konferenciji o domovinskoj sigurnosti  komentirajući izlaganje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je upozorila na mogućnost ponavljanja migrantske krize, i poručila da će Hrvatska ovoga puta postupiti kao odgovorna država i štititi svoju granicu.

Božinović ističe da se prati sve što se događa na području Bliskog istoka i sjevera Afrike odakle dolaze migranti. “U ovom trenutku neke neposredne opasnosti nema”, istaknuo je.

U slučaju ilegalnih prelazaka, istaknuo je, Hrvatska kao svaka suverena država štiti svoj teritorij te je u tom smislu ojačala ljudske i tehničke kapacitete.

“Ono što smo mi postavili kao hrvatsku politiku sve više prepoznaje i u hodnicima Europske komisije kao model po kojemu se migracija može s jedne strane kontrolirati, a s druge strane im oduzeti bilo kakvu negativnu premisu”, rekao je Božinović.

Istaknuo je da je ove godine već uhićeno više krijumčara ljudima nego cijele prošle godine.

To govori i o veličini pritiska, ali i povećanoj efikasnosti hrvatske policije, rekao je. 

Podsjetio je da je hrvatska vlada još 2015. preuzela određene obveze što se tiče integracije izbjeglica i migranata iz Grčke, Turske i Italije.

“Mi smo to operacionalizirali, nekih 252 osobe već je integrirano u Hrvatskoj i taj proces ide dobro i govori da migracije imaju smisla i mogu biti uspješne ako se pristupa sistematski”, poručio je Božinović  u izjavi novinarima.

Ucitavanje vijesti

Politika

Grabar Kitarović: Ne razmišljam o sabotažama, mislim pozitivno

Published

on

Kolinda Grabar Kitarović/faH

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u utorak kako ne razmišlja ni o kakvim sabotažama svoje predsjedničke kampanje, već da misli pozitivno očekujući da će svi koji vjeruju i cijene njezin rad, izaći na izbore.

“Ne razmišljam ni o kakvim sabotažama. Vjerujem da će, kako članovi HDZ-a tako i svi ostali koji vjeruju i cijene moj rad, izaći na izbore”, rekla je Grabar Kitarović prije prve međunarodne konferencije “Domovinska sigurnost i upravljanje u krizama”. 

Grabar Kitarović kazala je kako je postala predsjednicom zahvaljujući povjerenju građana i radu članova HDZ-a na terenu na svim razinama i radu volontera. 

Dodala je kako se osjeća pozitivno i optimistično te da na taj način ulazi u nadolazeće razdoblje.

Nije odgovorila na pitanje misli li da njezinoj kampanji štete priče o sabotažama iz redova HDZ-a koje su se pojavile u medijima, nego je kratko kazala da razmišlja samo pozitivno.

Ucitavanje vijesti

Politika

Zbog Turudićeva suda osniva se i Visoko državno odvjetništvo

Published

on

Županijski sud Zagreb

Visoki kazneni sud, čije je osnivanje povjereno aktualnom predsjedniku Županijskog suda u Zagrebu, sucu Ivanu Turudiću, definitivno je dobio lokaciju na kojoj će raditi, a novu stepenicu u sudskoj hijerarhiji pratit će i ustroj Državnog odvjetništva.

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić prošlog je tjedna, kako doznaje dnevnik, uputio dopis ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću u kojem ukazuje na to da cijeli pravosudni sustav funkcionira tako da ustroj i hijerarhiju sudova prati i državnoodvjetnička organizacija te da je to u slučaju Visokog kaznenog suda izostalo.

“Osnovat će se novi ured i u Državnom odvjetništvu”, odgovorio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, navodeći kako su za taj potez potrebne korekcije u nekoliko zakona te ustvrdio da će se to riješiti brzo. Možda čak do kraja godine kako bi 1. siječnja 2020. godine, kada će s radom započeti takozvani Turudićev sud, mogli početi raditi i posebni tužitelji koji će biti ovlašteni zastupati predmete pred sucima Visokog kaznenog suda, navodi Jutarnji list.

“Ako i ne stignemo promijeniti zakone i imenovati državne odvjetnike Visokog državnog odvjetništva do toga roka, svejedno neće biti nikakvih problema jer će se oni imenovati do sredine godine, kada sud zaprimi predmete koje će rješavati”, rekao je ministar Bošnjaković.

Budući da će Visoki kazneni sud biti pozicioniran između županijskih sudova i Vrhovnog suda, a rješavat će u drugom stupnju žalbe na odluke županijskih sudova, tako će i Visoko državno odvjetništvo biti pozicionirano između županijskih državnih odvjetništava i Državnog odvjetništva RH. No, dok je za novi sud predviđeno imenovanje 15 sudaca, tužitelja koji će se baviti samo žalbama bit će puno manje.

Kakve će im biti plaće, još nije poznato. Nije još jasno ni kolike će biti plaće sudaca Visokog kaznenog suda, koje su trebale biti između plaća županijskih sudaca i sudaca Vrhovnog suda, ali se pokazalo da će bolja primanja od njih imati niže rangirani uskočki suci koji dobivaju posebni dodatak. Turudić je tražio da i suci na Visokom kaznenom sudu dobiju takav dodatak, no Ministarstvo pravosuđa još nije dalo konačni odgovor na ovo pitanje.

Donesena je, međutim, odluka o lokaciji suda. Novi sud bit će smješten u potkrovlju Županijskog suda u Zagrebu smještenog na Zrinjevcu, prekoputa Vrhovnog suda.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije

Impressum I Kontakt I Oglašavanje I Uvjeti korištenja © 2019 Nacionalno.hr